Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Ole Gunnar vil være en døråpner

Høgmo tror det blir lettere å få nordmenn utelands.

FORNØYD: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo ble selv hyllet i Sverige i fjor, nå er han glad for at Ole Gunnar Solskjær og andre norske trenere også har tatt steget ut.
Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
FORNØYD: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo ble selv hyllet i Sverige i fjor, nå er han glad for at Ole Gunnar Solskjær og andre norske trenere også har tatt steget ut. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer

Per-Mathias Høgmo er kommet hjem, mens andre norske trenere får jobber i utlandet. Landslagssjefen sier trenereksporten er viktig for utviklingen av norsk fotball.

- Ole Gunnar Solskjær vil være en døråpner etter at han har fått jobben i Cardiff. Det er også veldig positivt at vi har Ståle Solbakken tilbake i FCK, mens Åge Hareide har fått jobben i Malmö FF. Og ikke glem Henning Berg i Polen. Dette er et langt steg i riktig retning. I fjor høst var det vel bare jeg som var utenlands (Djurgården). Vi må sitte rundt bordet når beslutninger som kan påvirke norsk fotball tas, sier Høgmo til NTB.

Han tror det blir lettere å få norske spillere ut i de store, viktige ligaene i Europa.

- Vi ser en klar tendens til at norske spillere er langt mer attraktive enn på en stund. Flere er på vei ut. Flere og flere etablerer seg i Tyskland. Og med Magnus Wolff Eikrem (klar) og Mads Møller Dæhli (snart klar) i Cardiff, går vi fra tre til fem nordmenn i Premier League. Det er viktig, sier Høgmo.

Individuelle mål - Hva savner du i norsk fotball i starten av det nye året?

- Jeg liker ikke begrepet savn, men jeg ønsker meg flest mulig spillere som scorer jevnlig mye mål på høyest mulig nivå. Det er et viktig suksesskriterie, sier Høgmo.

A-landslaget reiste på treningsleir til Abu Dhabi torsdag. Moldova og Polen venter i privatkamper 15. og 18. januar. I troppen er det flere spillere uten A-landskamper, som blant annet Mushaga Bakenga, Thomas Kind Bendiksen, Kenneth Høie og Abdisalam Ibrahim.

- Det er en del nye spillere i tillegg til de som kom inn i fjor høst. Denne treningsleiren handler om å forsterke spilleprinsippene og måten vi ønsker å spille fotball på. Vi skal forsterke det bildet dere så i høst, både individuelt og kollektivt. Vi skal sette individuelle mål for hvordan landslaget mener den enkelte spilleren skal utvikle seg, sier Høgmo.

Må bli mer effektive Til høsten starter EM-kvalifiseringen. Målet er å ta Norge til sluttspillet i Frankrike.

- Det handler om å påvirke mest mulig allerede nå for den reisen som starter med tanke på EM-kvalifiseringen. Både mot Danmark og Skottland viste vi i perioder hvordan vi vil prege kampene. Vi må utvikle oss slik at vi klarer det i 90 minutter. Jeg har sagt til spillerne at vi må bli mer effektive i boksen. Når vi har 7-1 i sjanser, må vi vinne kampen 2-0, ikke tape 0-1, poengterer den tidligere Tromsø-treneren.

En av dem som blir spennende å følge i det nye året er Ola Kamara. Strømsgodsets måltjuv har ikke scoret i sine fire første A-landskamper.

- Vi må bli mer effektive i boksen, og jobbe for at vi skal bli mer giftig i avslutningsfasen. Det handler om å jobbe målrettet i treningshverdagen, men også at vi har spillere som spiller fast i klubber og som har vane for å score, sier Høgmo.

- Derfor er det ekstra gledelig at Håvard Nielsen scoret i debuten for Braunschweig. Det er akkurat det vi trenger, spillere som markerer seg med å score, sier landslagssjefen før årets første oppdrag.

(NTB)