Ole Sælnes er riktig mann på feil sted

Ole Selnæs fortjener A-plassen til kampene mot Malta og Italia. Men for den norske landslagsfotballens del burde han vært med U21-gutta mot Kazakhstan i Drammen.

TATT UT: Ole Sælnes er en del av den norske troppen som skal møte Malta lørdag og Italia tirsdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TATT UT: Ole Sælnes er en del av den norske troppen som skal møte Malta lørdag og Italia tirsdag. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

MANGE UNGE SPILLERE har tatt store steg denne sesongen. Ole Selnæs er blant en håndfull som virkelig har bykset oppover utviklingsstigen. Og derfor er det ikke rart han igjen belønnes med en plass i Norges viktigste landslagstropp.

Det som er rart er at han ikke (også) blir brukt der han helt sikkert får spille fra start.

NORGES A-TROPP har alltid prioritet ved ethvert landslagsuttak. Selv om U21-laget også er et definert satsingsområde og Israel-EM 2013 er beviset på hva som kan skje med unge gutter gitt et internasjonalt sluttspill, trumfer Per-Mathias Høgmos vurderinger U21-trener Leif Gunnar Smeruds ønsker og behov alle dager. Og A-trener Høgmos vurderinger er nå at Ole Selnæs er viktigere for A-laget enn U21-laget.

Med all mulig respekt for beslutningstagerne, faget, sjukdom og uforutsette skader - den sliter jeg med.

DEKNING PÅ ALLE plasser er en viktig del av det å sette sammen en landslagstropp. Med alle de sentrale midtbanealternativene Norge har - Alex Tettey og Stefan Johansen fra start, Håvard Nordtveit som back up og Per Ciljan Skjelbred (spiller sentralt på klubblaget i Tyskland) som fjerdevalg om alt mot formodning skulle gå galt, ser jeg ikke det umiddelbare behovet for Ole Selnæs mot Malta.

Vi vet jo med sikkerhet at han ikke skal starte. Og i samme kategori, som altså er den som handler om umiddelbare behov for Høgmo, skjønner jeg heller ikke hvorfor Veton Berisha og Martin Ødegaard ikke kan starte denne skjebneuka med torsdagens U21-kamp i Drammen.

Og ta det derfra.

DA OLE SELNÆS ble tatt ut for så å melde forfall til kampene mot Bulgaria og Kroatia lanserte jeg 4-3-3 og Selnæs som debutant og alternativ formasjon. 1) Fordi jeg visste Høgmo vurderte 4-3-3,  2) fordi formasjonen er skreddersydd for RBKs midtbanespiller, 3) fordi det ville sendt Stefan Johansen høyere i banen, og 4) fordi Ole Selnæs inntil videre, i hvert fall internasjonalt, kommer med et spørsmålstegn hva dekking av rom angår, og laget derfor vil være tryggere med en midtbanefemmer om han spiller sentralt.

Men etter 1-0 og 2-0 og til dels strålende midtbanespill av herrene Tettey og Johansen er den ballen inntil videre ute av spill.

At Høgmo skal vrake en av de to er jo nå utenkelig.

DERFOR STARTER IKKE Ole Selnæs mot Malta. Selvfølgelig gjør han ikke det. Og skulle vi ta ledelsen og havne i en situasjon der vi trenger å forsvare den vil Håvard Nordtveit stå først i køen.

Og skulle det motsatte skje, at vi trenger kreativitet for å løse opp et tilnærmet gordisk maltesisk forsvar, tror jeg de lette beina til Martin Ødegaard eventuelt blir foretrukket før Ole Selnæs sine godt utviklede evner til å slå pasninger gjennom ledd, gjerne to. Da er det etter mine begreper bortkastet at han ikke forsterker U21-guttas muligheter mot Kazakhstan.
 
For der vil han nemlig utgjøre en forskjell.

På Ullevaal blir han trolig bare tilskuer.