Ole Selnæs er Rosenborgs nav og spilleren som har tatt størst steg i 2015. Synd vi ikke kan la det bli med det

- Synd at vi må ty til meningsløse sammenlikninger for å gi spilleren den kreditten han fortjener, skriver Morten P.

OLE SELNÆS: Andrea Pirlo er Andrea Pirlo. Ole Selnæs skal få være Ole Selnæs. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
OLE SELNÆS: Andrea Pirlo er Andrea Pirlo. Ole Selnæs skal få være Ole Selnæs. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Cupfinale 13.15: Rosenborg - Sarpsborg 08

NOE AV DET første Kåre Ingebrigtsen gjorde da han kom hjem til Lerkendal sommeren 2014, var å gi Ole Selnæs sjansen. Det var et klokt valg. Gutten takket for tilliten gjennom å bli en stadig roligere, klokere og bedre fotballspiller. Det er voksent. Og slik har norsk fotball fått et talent til å tro på.

Synd at vi må ty til meningsløse sammenlikninger for å gi spilleren den kreditten han fortjener.

ETTER ROSENBORGS FØRSTE tap for Lazio i Europa League ble Ole Selnæs sammenliknet med en av verdens beste spillere de ti siste åra, Andrea Pirlo. Hvorfor det? Er det i første omgang ikke nok å ha et solid tippeligagrunnlag og et troverdig utviklingspotensial i Norge? Hvorfor må vi forhaste oss og gjøre en god 21-åring veldig mye bedre enn det han er? Hvorfor ikke la utviklingen gå sin helt nødvendige gang?

Det er nesten som om vi ikke har lært noe av det siste årets utålmodige hysteri rundt Martin Ødegaards tilværelse i Real Madrid..

Som om Ole Selnæs ikke er god nok som Ole Selnæs?

Som om ting som trenger tid ikke har tid i det hele tatt.

FØR LANDSKAMPENE MOT Malta og Italia skrev jeg at Ole Selnæs var riktig mann på feil lag i det norske landslagshierarkiet. Som reserve i Per-Mathias Høgmos A-tropp — pluss at ferdighetene hans kommer bedre til sin rett i 4-3-3 enn i landslagets 4-2-3-1 — mente jeg det ville være bedre både for Norge og Ole Selnæs at han heller spilte med U21-laget. Men mye har skjedd på et par måneder, og Norge trenger nytenking.

Derfor kan 2016 fort bli året da Ole Selnæs får dirigentrollen på A-laget.

FØR CUPFINALEN MOT Sarpsborg vet Ole Selnæs og Rosenborg nøyaktig hva de skal gjøre. De skal spille på den måten de har spilt siden Kåre Ingebrigtsen tok over for halvannen sesong siden. Fra keeper André Hansen til Alex Søderlund på topp er målet som alltid at den enkelte spillers meget tydelige plass i maskineriet (rolle) skal gjøre laget (kollektivet) bedre. Og i denne ekstremt tydelige arbeids- og ansvarsfordelingen spiller Ole Selnæs den viktigste rollen.

Fordi Høgmos kursendring med Norge ikke har tilført den stadig bedre ballsikkerheten nødvendig offensiv brodd, mener jeg 4-3-3 med Ole Selnæs midt i laget må være et alternativ landslagstreneren vår bør bruke mange tanker på gjennom vinteren.

DET ER IKKE første gangen jeg tar til ordet for denne kursendringen. Da Ole Selnæs ble tatt ut i sin første A-tropp, lanserte jeg 4-3-3 og RBK-spilleren som et sentralt alternativ til Norges 4-2-3-1. Den gangen valgte Per-Mathias Høgmo det bort av helt naturlige årsaker. Men gjennom vinteren, fordi troen på kontinuitet ikke synes å være overordnet etter fiaskoen i Budapest, bør det bli et alternativ

Selv om Ole Selnæs ikke er Andrea Pirlo.

Men:

OLE SELNÆS HAR vært en sterk bidragsyter til Rosenborgs seriegull, er en fortjent mottaker av den norske gullballen som årets spiller og kan sikkert dominere cupfinalen også. Dermed ikke sagt at han gitt sjansen vil gå rett inn og forandrer Norges meget skjøre landslag. Så enkelt er det ikke. Men per dato er det dessverre ikke veldig mange andre som er i stand til det heller.

Om noen.