TØFF KAMP: Frankrikes Pierre-Edouard (t.v.) kjemper om pucken med Anders Fredriksen under VM-kampen i ishockey mellom Frankrike og Norge i Mannheim.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
TØFF KAMP: Frankrikes Pierre-Edouard (t.v.) kjemper om pucken med Anders Fredriksen under VM-kampen i ishockey mellom Frankrike og Norge i Mannheim. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

Olimb kopierte Foppas perlestraffe da Norge herjet

Til mellomrunde i VM etter 5-1 over Frankrike.

||| (Dagbladet): Frankrike - Norge 1-5.

Norge er klare for mellomrunden i VM i ishockey etter at laget snudde 0-1 til 5-1 mot Frankrike i Mannheim i ettermiddag.

Norge trengte uavgjort eller seier for å være sikre på å være kvalifisert for mellomrunden uten hjelp fra Sverige, og det så dårlig ut da Stephane Da Costa ga Frankrike ledelsen i første periode.

Men de norske gutta spiller med stor selvtillit for tiden, og da Mathis Olimb satte inn en praktstraffescoring til 5-1 i siste periode, satte han kronen på verket i en stor norsk opphenting.

- Nå skal vi faen meg til kvartfinalen også. Jeg tar av meg hatten for laget. Det var en herlig laginnsats med tre rekker som alle scoret mål, sier Patrick Thoresen til NRK.

- Jeg kan ikke huske sist Norge vant to kamper på rad i et ishockey-VM. Nå har vi en kjempeposisjon før mellomrunden, sier Thoresen.

Utvisning
Målet kom i norsk undertall, etter at Martin Laumann Ylven ble sent av banen og påførte det norske laget en fem minutters straff etter en farlig albuetakling mot hodet på en fransk spiller.

- Fra der jeg sitter så ser det ut som det er en takling som han bommer på. Veldig uheldig for oss med 5 minutter i undertall, sa sportssjef Petter Salsten til NRK i første pause.

SCORET: Mats Zuccarello Aasen (t.v.) barket sammen med Nicolas Besch under VM-kampen, men Modo-proffen scoret også for Norge.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
SCORET: Mats Zuccarello Aasen (t.v.) barket sammen med Nicolas Besch under VM-kampen, men Modo-proffen scoret også for Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

- Det er kjedelig. Jeg har ikke sett taklingen. Det er selvfølgelig kjedelig å sitte her når det spilles om mellomspill. Det er ikke noe moro i det hele tatt, sa Martin Laumann Ylven da han hadde kommet seg ut av dusjen og opp på tribunen.

Utliknet i andre
Men de norske gutta slo tilbake 12 minutter ut i andre periode.

Peter Lorentzen dro seg forbi to spillere etter en dropp i fransk sone, og satte pucken vakkert i nettaket bak den franske målvakten.

Etter dette var Norge bedre enn franskmennene. Og i tredje periode snudde Norge kampen.

Bare to minutter var spilt da Mats Zuccarello Aasen dro seg inn fra høyre, og med et vakkert håndleddskudd vippet pucken perfekt i motsatt kryss.

Avgorde med straffeperle

Da kunne Norge ligge trygt og satse på overgangsmulighetene, men da de økte til 3-1 like før halvspilt omgang, fikk de hjelp.

En fransk spiller var uheldig etter en dropp, og satte pucken mellom skøytene på egen keeper.

Like etter avgjorde Norge kampen.

Patrick Thoresen avsluttet et strålende norsk angrep, satte den første på keeper, men tok seg selv av returen og plasserte pucken i nettaket.

Dermed ble Mathis Olimbs praktstraffescoring bare toppen av kransekaka mot slutten.

Olimb kopierte Peter Forsbergs legendariske enhåndsstraffe fra OL på Lillehammer, og bare understreket hvilken selvtillit de norske spillerne har opparbeidet seg i mesterskapet.

— Jeg hadde to finter på lager, og jeg bestemt meg for å ta en «Foppa» da jeg passerte blålinjen. Det ble etter hvert en kjempekamp av oss. Vi startet nervøst men klarte å kjempe oss inn i det igjen, sier Olimb til NTB.

Fornøyd sjef
Et lite skår i Norges glede var det at Pål Grotnes måtte i dusjen få minutter før slutt han også, da han slo etter en franskmann i et basketak inne i feltet.

Dermed må Grotnes stå over neste VM-kamp, som blir mot Canada i morgen.

Tsjekkia slo Sverige i kveld, og dermed møter Norge Canada, Latvia og Sveits i mellomrunden, i den rekkefølgen (se faktaboks).

— Det ble en stor seier for oss. Vi er i mellomspillet og ikke i nedrykksspillet. Det er det kjempestor forskjell på. Det er en fantastisk go i laget og vi har bare vokst og vokst for hver eneste kamp. Vi opplever noe vi aldri har gjort før, ved å få tre poeng med oss inn i et mellomspill. Det ville vært tøft å møte USA, Kasakhstan og Italia i nedrykksspillet, sier landslagssjef Roy Johansen.

STOPP: Lars Erik Spets takler Antonin Manavian.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
STOPP: Lars Erik Spets takler Antonin Manavian. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer