Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

OLs farligste mann

JACKSON (Dagbladet): Sist Kjetil Aamodt bar cowboyhatt og fotsid frakk, løp han rundt på pub i Oslo sammen med Lasse Kjus og skjøt med lekepistol. Nå er 30-åringen klar for sitt fjerde OL. Væpnet til tennene med raske ski og karrierens laveste skuldrer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Østerrikerne - med skadde Hermann Maier i spissen - har utpekt Kjetil Aamodt som mannen å frykte i OL. Ikke grunnløst. Kjetil har ballast som få.

Da vinter-OL gikk på nordamerikansk grunn sist - i Calgary i februar 1988 - var han sju måneder unna 17-årsdagen. Han v-cupdebuterte med 52. plass i storslalåm i Thredbo i Australia 11. august. Dagen etter fulgte han opp med 17. plass samme sted i slalåm, og da sesongen startet for alvor med storslalåm torsdag 23. november i Park City - samme sted som OL-storslalåmen arrangeres i år - kapret Kjetil sitt første v-cuppoeng med 15. plassen.

Siden har Kjetil ifølge hjemmesiden til det internasjonale skiforbundet kjørt totalt 340 v-cuprenn. Han har 19 seire, 18 andreplasser, 16 tredjeplasser og for øvrig 135 plasseringer mellom fire og ti.

Men først historien og Kjetil og Lasses elleville bytur i cowboyutstyr.

Skjøt seg inn

- Det er mange, mange år siden nå. Kjuser'n, jeg og noen kamerater hadde på oss cowboyhatt og frakk og dro på cowboyfest på Blindern. Vi var jo ikke studenter, men sneik oss inn likevel. Hadde med oss skikkelige gunnere med kruttlapper. Men det var så kjedelig der. Derfor dro vi på pub-til-pub-runde isteden. Vi skjøt oss inn hvert sted. Alle bare klappet. Kjempesuksess, sier Kjetil.

Det har blitt færre byturer med åra.

- Det var den tida vi gikk på byen. Har sluttet med det nå. Vi har blitt for gamle, sier Kjetil, som mer enn gjerne ble med Dagbladet for å teste cowboyhatter i sentrum av Jackson - vill-vest og plankefortausbyen i Wyoming der han og Lasse Kjus lader opp til OL. Kjetil har trent super-G og slalåm aleine i Jackson siden fredag. Lasse dukket opp fra golfferien i Phenix lørdag. Begge flyr til Salt Lake i morgen.

Torsdag starter de offisielle treningene foran søndagens utfor - disiplinen Kjetil aller helst vil vinne i OL. Fordi utforgullet i mesterskap er det eneste han mangler.

Viktig hvile

Kjetil har merket klar framgang som følge av de fire fridagene han fikk etter at tre strake rennhelger ble avsluttet i Garmisch sist helg.

- Jeg var ganske mentalt sliten og fysisk tung i beina etter Garmisch. Har vært flinkere til å restituere meg i år, men uansett merker man det. Jeg er glad jeg tok fire dager fri før jeg begynte her. Er mye mer frisk i beina, sier han.

Det trenger Kjetil for å supplere lista som verdens mestvinnende alpinist. Han har opplevd og høstet mye - veldig mye - det halve livet han har levd som en av verdens beste alpinister.

  • Kjetil har kjørt 13 av 15 OL-øvelser siden debuten i Albertville i 1992. Bare kombinasjonen i Albertville (vondt i magen) og slalåmen i Nagano (ikke kvalifisert) har han stått over.
  • I OL og VM er Aamodt til sammen kronet med seks gull, fem sølv og fire bronse i VM og OL.
  • På ni mesterskap siden debuten i 1991 har han bare én gang dratt hjem uten medalje: I Nagano for fire år siden.
  • Men han har bare ett gull fra OL: i super-G i 1992.

Likevel sier han:

- Jeg har aldri vært så avslappet foran et OL enn denne gangen. Jeg har blitt så gammel, vet mer hva jeg går til og gleder meg. Hvert OL har vært spesielt for meg.

Opp og ned

Albertville 1992:

- Første gangen var jeg også ganske avslappet. Jeg tenkte ikke så mye på det liksom. Var mest opptatt av verdenscupen på den tida.

Lillehammer 1994:

- Lillehammer var det ultimate OL. Jeg var storfavoritt på hjemmebane. Det var et jævla trøkk. Det presset jeg hadde da, kommer jeg aldri til å oppleve igjen i karrieren. Alle utenfra forventet at jeg skulle gjøre det bra.

Nagano 1998:

- En stor nedtur hele greia. Hele sesongen var for svak. Jeg kom i mål som nummer 13 i utforen, men ramlet i kombinasjonsutforen og brakk lillefingeren.

Til sammen har dette gitt Aamodt bred bakgrunn:

- Jeg har trukket med meg disse erfaringene, og lært.

Salt Lake 2002:

- Deilig å komme til OL med så lave skuldrer som nå?

- Ja, og man er nødt til å ha lave skuldrer. Ellers er det vanskelig å prestere. Men man skal ikke slappe av heller. Jeg bygge opp et andrenalin-kick for å prestere ordentlig.

ALPINCOWBOY: Kjetil André Aamodt tok en pause i OL-forberedelsene og ble med Dagbladet for å teste hatter i sentrum av Jackson. - Jeg har aldri vært så avslappet foran et OL enn denne gangen. Jeg har blitt så gammel, vet mer hva jeg går til og gleder meg, sier alpinstjernen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!