OLs første dopingsak

PARK CITY (Dagbladet): OLs første dopingsak er et faktum. Den russiske langrennsjenta Natalia Baranova-Masolkina (27) er tatt for EPO. I morgen kan hun få selskap av flere juksemakere.

Den internasjonale skiforbundet (FIS) offentliggjorde den positive prøven av Baranova-Masolkina i natt norsk tid.

Hun ble testet utenfor konkurranse under trening i østerrikske Tauplitz Alm 18. januar. A-prøven, som ble analysert i Oslo, viste bruk av kunstig EPO.

B-prøven, som ble analysert ved IOC-laboratoriet i Lausanne, bekreftet A-prøven. Baranova-Masolkina får dermed den tvilsomme æren av å bli den første som sendes hjem fra OL i skam.

Den russiske jenta er suspendert fra alle konkurranser med øyeblikkelig virkning.

Hun var ikke av Bente Skaris hvasseste utfordrere, men har til tider hevdet seg i verdenscupen. Beste plassering i verdenscupen er en tredje plass fra en 15 kilometer i Falun i 1999.

Men hun har også vært med på å vinne stafetter for Russland sammen med størrelser som Nina Gavriljuk, Olga Danilova og Julia Tsjepalova. Sist gang det skjedde var i verdenscupåpningen i Kupio i Finland 27. november i fjor. 27-åringen ble også nummer fem på 10 kilometer klassisk.

Syn, og litt bra

-Med forbehold om at det du forteller meg er riktig, synes jeg dette er veldig leit og trist for idretten vår, sier sportssjef Sindre Bergan i Skiforbundet til Dagbladet i natt.

- Men jeg vil også legge til at det er bra at systemet fungerer og at juksemakere blir avslørt.

- Frykter du flere avsløringer?

- Jeg håper inderlig at vi får slippe mer av dette.

Doping-ras?

Selv om avsløringen er en skamplett for idretten generelt og langrenn spesielt, er den likevel en fjær i hatten for WADA (Det internasjonale doping-byrået). Avsløringen av Baranova-Masolkina viser at tester utenfor konkurranse, som det i visse miljøer har vært motstand mot, kan være svært så effektive.

I morgen skal WADA-sjef Dick Pound holde en pressekonferanse hvor han skal legge fram flere resultater fra alle tester gjort utenfor konkurranse fram mot OL.

Ingenting er foreløpig lekket ut, men ryktene vet å fortelle at Pound vil offentliggjøre navnene på opptil flere utøvere som er tatt for bruk av ulovlige midler.

En finsk avis har tidligere skrevet at både skiskyttere og langrennsløpere skal være avslørt. Men dette er altså ikke bekreftet fra noe hold.

I morgen får vi svaret.

<B>DOPINGTATT </B>Natalia Baranova-Masolkina (nr to fra venstre) var med på å sikre stafettgull for Russland på kvinnenes 4x5 km i verdenscupåpningen i Kuopio, Finland 27. november, sammen med fra venstre Nina Gavriljuk, Julija Tchepalova og Olga Danilova.