OLs nye yndling

Da Tara Lipinski feiret sin tredje bursdag, fant hun ut at det å gå og løpe var en lite effektiv måte å bevege seg rundt. Hun ønsket seg rulleskøyter, og med dem på beina kunne hun fly. Slik begynner eventyret om amerikanernes nye vidunerbarn, den nå 15-årige kunstløpjenta Tara Kristen Lipinski.

Tara byttet etterhvert rulleskøytene med ordentlige kunstløpskøyter. Og hun flyr hun raskere, tidligere og høyere enn noen andre kunstløpere i historien har klart.

Om 45 dager starter OL i Nagano og for de fleste amerikanere betyr det ulidelig spennende timer med kunstløp på TV-skjermen. Under OL på Lillehammer hadde NBC uslåelige seer-kvoter da kunstløpdramaet mellom Nancy Kerrigan og Tonya Harding utspilte seg på Hamar.

Sonja Henie ut

I februar neste år venter man faktisk enda bedre tall. Da skal nemlig en amerikansk jente ta gull. Det er man temmelig sikker på. Tara har klart det utroligste før:

- 23. mars i år dyttet hun uforglemmelige Sonja Henie ut av rekordbøkene, og ble historiens yngste verdensmester. Etter et feilfritt friløp i Lausanne i Sveits steg Tara Lipinski øverst på pallen, 14 år og 283 dager gammel.

- Før det skaffet Tara seg flere amerikanske rekorder, da hun blant annet ble den yngste medaljevinner i USA-mesterskapet og i februar i år den yngste USA-mester noensinne.

- Blankpusset, helt feilfritt og i høyt tempo fløy hun over isen med delikate hopp og piruetter, skrev magasinet Sports Illustrated etter at Tara vant USA-mesterskapet.

Siden fortsatte hun med feilfrie løp og toppen kom da hun som første kunstløper _ mann eller kvinne _ presterte hoppkombinasjonen triple loop-triple loop og landet perfekt begge ganger.

Sjokkerte moren

Forundret spurte ekspertene: Hvordan er det mulig for en så ung jente å opptre så perfekt?

Noe av hemmeligheten ligger i en nesten naiv sterk evne til å konsentrere seg:

- Jeg tror på mine evner som kunstløper. Når jeg går ut på isen for å konkurrere, fortrenger jeg verden rundt meg og gjør alt for å bli lykkelig der og da, sier Tara om oppskriften.

Da Tara Lipinski var ti år gammel, sjokkerte hun sin mor med kravet:

- Jeg vil flytte til Wilmington for å trene.

Wilmington _ det var ca. 16ø000 kilometer unna hjemstedet Sugar Land. Det betød at moren Pat måtte si opp sekretærjobben, forlate mannen Jack og familiens vakre hus.

To år senere flyttet Tara og Pat igjen, denne gang til Detroit og treneren Richard Callaghan.

- Jeg elsker barnet mitt og det finnes ingen ting i verden jeg ikke vil gjøre for henne, sier moren.

Kunstløp-kall

Faren Jack er visepresident i et oljeselskap i Houston, og også han ha måttet gi tapt for datterens kunstløp-kall. Nå ser han Tara hver helg, når han kommer på besøk til treningsenteret i Bloomfield Hills, Michigan.

- Vi har prøvd å få Tara interessert i andre idretter. Vi kjøpte en hest til henne. Vi betalte en tennislærer. Hun begynte å spille basket.

- Men det endte med at vi måtte erkjenne: Greit, det er bare kunstløp hun vil drive med. La oss prøve en stund, forteller Jack Lipinski.

Mor og datter er alltid sammen, på 4x45 minutters treninger hver dag, på reisene til 50 byer verden rundt, til nasjonale og internasjonale konkurranser.

Tara har en privatlærer og går gjennom samme læreplan som jevnaldrende.

Og hva med julefeiringen? Det blir en julekveld med foreldrene, faren kommer fra huset i Sugar Land til Bloomfield Hills med familiens fem hunder.

- Jeg er så lykkelig. Dette blir den beste jula jeg har opplevd, sier Tara til Chicago Tribune...

<B>FORTRENGER VERDEN:</B> -Jeg tror som kunstløper, sier Tara Lipinski. -Når jeg går ut på isen for å konkurrere fortrenger jeg verden rundt meg og gjør alt for å bli lykkelig der og da, sier hun om oppskriften.
<B>Tara Lipinski</B>