Olsson fikk hakeslepp da Northug forsvant i bakken

Du lurer på hvorfor ingen går fra Petter før spurten?

FULL KONTROLL: Da Marcus Hellner forsøkte å sette opp farten, hang Petter Northug enkelt med. Johan Olsson (nummer 20 til venstre) mener nordmannen er så sterk at det ikke er lett å hindre ham i å henge på helt til det ender i spurt.Foto: Dagbladet
FULL KONTROLL: Da Marcus Hellner forsøkte å sette opp farten, hang Petter Northug enkelt med. Johan Olsson (nummer 20 til venstre) mener nordmannen er så sterk at det ikke er lett å hindre ham i å henge på helt til det ender i spurt.Foto: DagbladetVis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): For to år siden fikk tyske Axel Teichmann spørsmål om hvorfor han ikke gikk fra Petter Northug tidligere på sisteetappen i VM-stafetten i Liberec.

Teichmann hadde Northug i ryggen hele veien, og ble selvfølgelig spurtslått på oppløpet. Så hvorfor gjorde han ikke mer for å slite ut nordmannen?

- Warum? Warum ist die Banane krumm (hvorfor har banenen bøy? repliserte Teichmann syrlig.

Olsson fikk hakeslepp
For selv om det kan virke dumt av konkurrentene å ikke gå fra Petter Northug når de vet hvor sterk han er i spurten, er det åpenbart ikke bare-bare å gjøre det.

Svenske Johan Olsson fikk merke hvor god form Northug faktisk er i, da han forsøkte å henge med nordmannen på jakt etter Marcus Hellner, da sistnevnte forsøkte å sprenge feltet på nest siste runde under Kollen-femmila i dag.

- Han lå jo bak meg rett før stigningen mot Frognerseteren på nest siste runde, da Marcus dro og det begynte å sprekke opp litt. Da lå Petter i ryggen min, og de norske lederne ropte på ham at det begynte å bli luker, at han måtte kjøre. Da gikk han rett rundt meg, jeg forsøkte å ta ryggen hans, men han bare forsvant opp bakken, sier Olsson til Dagbladet.

- Han er utrolig sterk, og jeg kan ikke forstå hvordan han kan dra en sånn spurt etter 49,9 kilometer. Jeg hadde nok med å komme meg i mål. Det er imponerende, sier svensken.

Trenger hjelp
Marcus Hellner gjorde altså et forsøk på å sette opp farten da løperne var inne i den siste tikilometeren, men Petter Northug hang seg fast.

Hellner tror flere må gå sammen om de skal klarer å slå verdensmesteren før oppløpet.

- Om man er råsterk, kan man klare det, om man får litt hjelp. Men det er vanskelig. Det krever mye energi og innsats, og jeg følte at jeg hadde det litt vanskelig med det mentale i dag. For meg spiller det ikke noen stor rolle om det ikke holder eller ikke, man må ta en risk.

- Jeg og Johan (Olsson) ble enige om å kjøre etter skibyttet, men han forsvant litt. Jeg skulle gå først, og så kunne kanskje han ta over, men det gikk litt for fort. Det er vanskelig å gjøre gjennomføre noe sånt, sier Hellner

- Hvordan syns du Northug så ut underveis?

- Petter så ut som han pleier. Han sparer energi og venter på spurten, det er det han pleier å gjøre, og det gjør han jo bra, konstaterer Hellner.

Tilfeldigheter må til
Norges sportssjef Vidar Løfshus tror Petter Northug er så sterk at eventuelle planer om å kjøre ham i senk er fåfengt.

- Jeg er kanskje litt overrasket over at ikke flere prøver seg på et tidligere tidspunkt, og prøver å dra fra Petter. Men det er klart at med den kapasiteten han har nå, så har det ingenting å si, altså. Når han er fresk og har forberedt seg godt til et mesterskap, da presterer han så utrolig godt, mens de andre kanskje hever skuldrene litt mye, sier han.

- Er det noen i dette feltet som er i stand til å gå fra Petter underveis?

- Da er det i så fall etter tilfeldigheter, at det går et rykk når Petter kanskje sover litt, eller i forbindelse med et pitstop eller noe sånt. Men du ser jo han er veldig våken i de situasjonene, han er tidlig inne og raskt ute etter skibytter, han er skjerpet hele veien, sier Løfshus til Dagbladet og peker også på fallet til Dolidovitsj som et eksempel på hvordan det kunne gått galt.

- Vi vet at det koster veldig mye å gå i front på en sånn femmil. Dette er den hardeste løypa vi går i uansett, den tøffeste i hvert fall jeg har sett de siste seks årene. Det er for mannfolk med hår på brystet, sier Løfshus.

- Hva sier det om Northugs posisjon at alle må legge opp taktikken etter hans måte å gå på?

- Det er helt unikt, og det må være unikt nesten uansett idrett. Nå styrer han alt, og alle ser på ham, sier Løfshus.

- Jeg vet ikke hvordan de andre løperne tenker, men vi som går for Norge tenker som et lag og på hvordan vi skal vinne, vi slipper å tenke på hvordan vi skal slå Petter, sier han.

- Tre gull, hva forteller det om formen Northug har vært i under dette mesterskapet?

- Det vtyder på at han er fysisk på topp hele tida, at han ikke minst har kontroll på det mentale, og at han aldri blir sjuk sånn som mange andre utøvere har en tendens til å bli før mesterskap. Han er 110 prosent trygg på det han gjør og opplegget sitt hele veien. Han blir bare roligere og roligere inn mot mesterskapet, sier Vidar Løfshus, og oppsummerer enkelt og greit:

- Den admiralen der, han slår de fleste.