I BEGIVENHETENES SENTRUM: Blackburns Martin Olsson (t.h.) framprovoserte et straffespark som neppe burde vært gitt. Her er han i duell med Burnleys Tyrone Mears. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/ANDREW YATES
I BEGIVENHETENES SENTRUM: Blackburns Martin Olsson (t.h.) framprovoserte et straffespark som neppe burde vært gitt. Her er han i duell med Burnleys Tyrone Mears. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/ANDREW YATESVis mer

Olsson filmet Blackburn til seier mot erkerivalen

Sendte Burnley et skritt nærmere nedrykk med svalestup i 16-meteren.

||| (Dagbladet): Burnley - Blackburn 0-1.

Begrepet «hatoppgjør» er et utvannet og ofte feilaktig anvendt uttrykk innen fotballen.

Historisk ondt blod renner imidlertid i strie strømmer når det er snakk om møter mellom Burnley og Blackburn - et av de eldste lokaloppgjørene i engelsk fotball mellom to av klubbene som var med på å stifte The Football League.

Rivaliseringen mellom byene, som bare ligger 18 kilometer fra hverandre, daterer seg tilbake til bomullsindustriens storhetstid i Lancashire på 1800-tallet da både Blackburn og Burnley kjempet om å være verdensledende. Det var en rivalisering som raskt spredte seg til fotballbanen da Blackburn Rovers og Burnley begynte å møte hverandre i begynnelsen av 1880-årene - derav navnet «The Cotton Mills Derby».

40 meter unna
Søndag fikk lagene enda en grunn til å mislike hverandre da et nedrykkstruet Burnley ble offer for et tvilsomt tilfelle av langdistansedømming, som ble utslagsgivende for kampen, og som kan få store konsekvenser for vertenes muligheter til å overleve i Premier League.

Dommer Mike Dean var nemlig 40 meter unna da han bestemte seg for å tildele Blackburn et straffespark etter 20 minutter da Martin Olsson tilsynelatende ble felt av keeper Brian Jensen.

Svensken hadde imidlertid startet på en teatralsk fallbevegelse lenge før han kom i nærheten av en utrustende Jensen. Og om det i det hele tatt var kontakt mellom dem etterpå, var det i så fall av den fjærlette sorten.

- Olsson filmet, og han lurte dommeren, som var feilplassert, tordner Burnley-manager Brian Laws.

Dean er uansett ikke ukjent med å tildele straffespark. Dette var 16. gang på 24 kamper pipeblåseren fra Wirral pekte på straffemerket, noe som er mest blant dommerstanden i Premier League.

- Savner ærlighet
Laws reagerer på at Jensen ikke ble utvist for å ha fratatt Olsson en opplagt scoringsmulighet når Dean uforståelig nok mente at det var straffe. Men han ønsker ikke å klandre svensken.

- Jeg skylder ikke på spilleren. Han gjorde absolutt alt han kunne for å påføre oss et baklengsmål enten ved å skaffe et straffespark eller score selv. Men jeg er skuffet fordi jeg ønsker å se ærlige spillere, og jeg ønsker å se at dommeren tar de rette avgjørelsene, sier Laws, ifølge Sporting Life.

- Ingen av avgjørelsene gikk vår vei i dag, og det skuffer meg. Jeg hadde håpet at det skulle jevne seg ut, fortsetter Burnley-sjefen, som blant annet har grunn til å være misfornøyd med at Dean overså at Blackburn-keeper Jason Brown tok ballen med hendene utenfor feltet.

David Dunn var sikker fra 11 meter og noterte seg for et mål som skulle vise seg å holde til Blackburns andre borteseier i Premier League denne sesongen.

- Vant fortjent
Dømt ut ifra spill og sjanser var det en fortjent Blackburn-seier, men måten det skjedde på var med en bismak.

- Til slutt vant vi på et straffespark, og vi vant fortjent. Bortsett fra et par situasjoner, skapte de ikke en eneste sjanse. Etter min mening var Martin Olsson banens beste. Han skapte trøbbel for Burnley-forsvaret stadig vekk, sier Blackburn-manager Sam Allardyce.

Morten Gamst Pedersen spilte hele kampen for gjestene, som med tre poeng klatret forbi både Fulham og Stoke på tabellen og la seg på en 10.-plass med seks kamper igjen å spille.

Verre ser det ut for vertene, som bare har vunnet én ligakamp på de 21 siste forsøkene. Laws har likevel ikke gitt opp.

- Om det er over? Nei, det er ikke over. Matematikken avgjør når det er over, men vi trenger tre, kanskje fire kamper for å komme oss over streken, sier Laws.