DRØMMER OM VASA-SEIER:  Johan Olsson. Foto: NTB Scanpix
DRØMMER OM VASA-SEIER: Johan Olsson. Foto: NTB ScanpixVis mer

Olsson satser alt på å kopiere legendene

Drømmer om seier i Vasaloppet.

Seieren i Vasaloppet neste vår er det ultimate målet for VM-helten Johan Olsson. Den seieren skal han sikre seg med norsk hjelp.

Han er klar for langløpslaget Team Santander sammen med Anders og Jørgen Aukland og Tord Asle Gjerdalen, for å nevne noen. Tradisjonelt langrenn er svensken ferdig med. Nå ønsker han først og fremst å kopiere de store svenske langrennslegendene.

- Jeg føler at det er en veldig utfordring og en enorm motivasjon å gi meg i kast med Vasaloppet, som er forbundet med mye tradisjon i svensk skisport. Denne tradisjonen betyr veldig mye for meg, som er vokst opp med store navn som Sixten Jernberg. Han er en av de få som har vunnet både VM-gull og Vasaloppet. Det er et mål for meg også, å kopiere de gamle legendene i så måte. Det er den ultimate utfordringen, sier Olsson til NTB.

Fredag ble han presentert og ønsket velkommen i det norske langløpslaget, og ingen la vel skjul på at forventningene til svensken er skyhøye.

Nådd taket Johan Olsson sier at overgangen fra tradisjonelt langrenn til langløp ikke var vanskelig for hans vedkommende. Etter Falun-VM, der han avsluttet den tradisjonelle karrieren med gull på hjemmebane, følte han at taket var nådd.

- Først og fremst følte jeg at jeg var veldig ferdig med tradisjonelt langrenn. Det var aldri noe spørsmål om jeg skulle fortsette, for jeg kjente meg fornøyd med det jeg hadde oppnådd. Det var en følelse av at jeg ikke kunne oppnå noe mer. Taket var nådd, og den største utfordringen var å fortsette på det samme nivået, å være like bra, forklarer Johan Olsson.

Han sier at han ser videre utviklingsmuligheter i langløpene. Han liker også disse løpene mer og mer. Det er en forandring som gradvis har vokst fram på slutten av karrieren.

Ingen tvil Svensken sier at det aldri var noen tvil hos ham om å gå til Team Santander.

- Det har ligget i kortene hele tiden at jeg skulle velge dette norske laget. Det var et helt naturlig valg jeg gjorde like etter at VM var over. Jeg har jo hatt kontinuerlig kontakt med dette laget siden 2010, og da jeg kom inn i laget like før Vasaloppet, så kom jeg inn i et miljø som passet meg veldig bra, forteller han til NTB.

Han snakker varmt om et godt miljø med mange småbarnsfedre som ham selv, og han understreker den enorme betydningen Aukland-brødrene har for det norske langløpslaget.

- Jeg følte det nesten som om jeg hadde kommet hjem da jeg trådte inn i dette laget. Dessuten er Anders og Jørgen Aukland viktige brikker og store inspirasjonskilder i dette laget. De har betydd mye for meg også, sier svensken.

Han er i gang med oppkjøringen til en ny sesong, der seieren i Vasaloppet vil bety mer enn noe annet. Han tenker også på muligheten av å vinne langløpscupen sammenlagt. Jo, Johan Olsson har fortsatt mye å kjempe for.

(NTB)