IMPONERER ALLE: Petter Northug jr. sammen med Johan Olsson og Tord Asle Gjerdalen på pallen. Northug hylles som komplett av konkurrenter og lagkamerater etter gullet på 15 kilometer med individuell start.  Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
IMPONERER ALLE: Petter Northug jr. sammen med Johan Olsson og Tord Asle Gjerdalen på pallen. Northug hylles som komplett av konkurrenter og lagkamerater etter gullet på 15 kilometer med individuell start. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.Vis mer

Olsson visste at hans perfekte løp ikke ville holde mot Northug

Som eneste svenske spådde han demonløp fra nordmannen.

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Petter Northug hylles som den komplette skiløper etter gullet på 15 kilometer fristil i dag.

Marcus Hellner oppsummerer det sånn:

- Det er fryktelig imponerende. Han vokser som skiløper. Dette pleier ikke å være hans beste gren, og at han leverer i dag - det er imponerende.

For Hellner var blant dem som aldri trodde Northug kunne vinne denne individuellstarten i VM.

Spådde demonløp
Svenskene trodde på forhånd på pallplass for både Hellner og Johan Olsson, Calle Halfvarsson ble nevnt som en outsider, og så fulgte Dario Cologna, Aleksander Legkov og alle de andre.

Selv ikke de norske lagkameratene trodde på Northug, både Finn Haagen Krogh og Sjur Røthe pekte på andre.

Men Johan Olsson visste bedre.

Overfor Adressa varslet han et demonløp av Northug, og i dag skjønte han at han hadde fått rett.

- Det var et perfekt løp, jeg kunne ikke gått noe fortere. Men jeg hadde også Petter som en av de største favorittene på forhånd, når han er på topp, når han er på hundre prosent, så er det ingen som slår ham, helt enkelt. Det tror jeg vi andre vet også, at når han gjør et løp som han gjør i dag, da er han best, sier svensken til Dagbladet.

- Det er klart jeg er litt skuffet. Andreplass er den første taperen. Men man er fortsatt første taper, liksom. Men jeg har aldri følt meg så sliten etter å ha kommet i mål, og alt stemte. Føret passet meg, løypa passet meg, så jeg kunne ikke tatt et sekund til, fastslår Olsson.

- Ser du på Petter som en komplett løper?

- Han er helt komplett. Han vinner sprint, han vinner femmil, han vinner individuell 15-kilometer, og verdenscup i både klassisk og fristil. Det finnes to løpere som er så komplette, og det er Dario og Petter, mener Johan Olsson.

Håper Northug overbeviste folket
Duathlon og lagsprint ble små skuffelser etter det sterke sølvet på klassisk sprint i åpningsøvelsen, men tegnene til at formen var god var der hele tiden.

På lørdag var han 6-7 sekunder raskere enn Dario Cologna i partiet hvor sveitseren avgjorde gullkampen, og på sin sisterunde i semifinalen på sprinten gikk han seks sekunder raskere enn den raskeste ankeretappen i finalen (Canadas Alex Harvey).

- Det har aldri vært noen tvil i mitt hode at han er i form, det viste han allerede første dagen da han tok en sølvmedalje i en øvelse som egentlig ikke er hans favorittøvelse. Vi har aldri vært i tvil om at Petters form har vært veldig bra. Det er ikke noe å si på det, han fikk litt stang-ut på duathlon, en taktisk feilvurdering. På lagsprinten så stemte det ikke helt for Pål, og sånn er det i sport, sier landslagstrener Trond Nystad til Dagbladet.

- Det er mange som tviler på om Petter kan vinne individuelle renn, men han vant vel en brukbar distanse i Davos i fjor (30 km fristil, journ. anm). Jeg har aldri vært i tvil om at Petter kan vinne alt, forhåpentligvis tror resten av Norges befolkning det samme etter løpet i dag, sier Nystad.

Verdens beste skiløper?

- Han er jo verdens beste skiløper, han. Han har vunnet enkeltstarter før også, han er god, han tar alt, mener Tord Asle Gjerdalen.

- Det er utrolig bra. 15-kilometeren er kanskje den tøffeste distansen å ta gull på, det er en stor prestasjon, fastslår Finn Haagen Krogh.