ETT GULL: Johan Olsson fra Sverige gikk inn til seier og Sveriges første VM-gull.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
ETT GULL: Johan Olsson fra Sverige gikk inn til seier og Sveriges første VM-gull. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

- Olssons gull er mer verdt enn alle de norske til sammen

Svenskene fyrer opp etter VM-opptur.

(Dagbladet): Sverige er i ekstase etter sitt første VM-gull og Johan Olsson hylles som en helt.

Norge har i ski-VM, alpin-VM og skiskytter-VM den siste måneden sanket til sammen 17 gull. Sverige står igjen med Olssons ene.

- Sveriges VM-gull på den klassiske femmila slår alt, skriver Expressens Pär Andersson i en kronikk.

- Femmila størst
Norge avsluttet VM i Val di Fiemme med åtte gull, tidligere i februar har Aksel Lund Svindal og skiskytterne sørget for en enorm medaljefangst.

- Det er jo femmila som teller. Den er klassisk! Det er bare å se på deres egen Holmenkollen-femmiler som er det største en nordmann kan vinne, sier Andersson til Dagbladet.

- Et VM-gull på femmila er større enn alle gullmedaljer i sprint, hopp, og miks-stafetter i skiskyting, sier Andersson.

Andersson mener det er en større prestasjon å vinne over en distanse på 50 kilometer - enn å vinne i en spurt.

- Bjørgen, Johaug og Northug har reist hjem med gull, men det har ofte kommet etter spurter. Johan Olssons seier i dag var noe helt annet, sier Andersson.

- Overalt har vi jo hørt den plagsomme «Ja, vi elsker».

Rørt Olsson
Olsson gikk store deler av dagens femmil helt alene og var overlegen. Etterpå fikk han ros av Petter Northug som endte på en skuffende 21. plass.

- Johan Olsson fortjener et gull. Han ble nummer tre i Vancouver, og to på 15-kilometeren her, så han har vært veldig nære. Jeg synes han fortjener det. Han er nok den distanseløperen i verden med sterkest motor akkurat nå. Han er en jeg har stor respekt for, sier Northug, som ga verdensmestertrøya si til vinneren etter løpet.

- Det kjennes utrolig bra at han (Northug) skryter av meg, jeg har voldsomt med respekt for Petter. Skulle jeg slå han, måtte jeg slite ham ut, ser en tydelig rørt Olsson til NRK etter løpet.

Andersson mener gullet på femmila snudde mesterskapet fra skuffelse til opptur for svensk langrenn.

- Det var utrolig viktig. I én måned har vi vært plaget av Norge som bader i gullmedaljer, sier Andersson, og avslutter med «et råd til det norske folket»:

- Kast de 17 gullene deres i søppelbøtta. Johan Olsson hentet hjem det gullet som teller aller mest.

Her kan du se medaljeoversikten fra ski-VM.