Olympiatoppen glemte håndballgutta i OL-planleggingen

- Ikke et problem.

OSLO/KRAKOW (Dagbladet): De norske håndballgutta tapte bronsefinalen mot Kroatia søndag, men likevel kommer årets EM til å bli husket som en gedigen opptur for Christian Berges menn.

Laget kom til semifinale i et mesterskap for aller første gang, og viste samtidig i at de kan slå de beste lagene i verden.

De neste månedene vil to nøkkelkvalifiseringer bety alt for de nye håndballkjæledeggene.

Norge skal spille VM-kvalifisering mot knallsterke Slovenia om retten til å spille i verdensmesterskapet om et snaut år - og i april skal Norge ut i OL-kvalik mot Danmark, Bahrain og Kroatia.

I OL-kvaliken skal det gjennomføres et gruppespill, og to av de fire nasjonene får reise til lekene i Rio de Janeiro til sommeren.

- Skal gjenskape - Dette var vårt store gjennombrudd. Nå fikk vi virkelig bevist at vi kan slå de beste i tellende kamper. Vi drar med oss masse selvtillit fra dette mesterskapet. Nå skal vi bare gjenskape, gjenskape og gjenskape, sier lagkaptein Bjarte Myrhol i et intervju med Dagbladet.

Alle norske håndballfans krysser nå fingra for at håndballgutta kan sette seg på flyet til Brasil sammen med de forhåndskvalifiserte håndballjentene i august.

HAR KONTROLL: Marit Myrmæl, leder for olympisk avdeling i Olympiatoppen, er ikke bekymret for at Norge skal få med for mange utøvere til OL i Rio de Janeiro i august. Foto: Olympiatoppen
HAR KONTROLL: Marit Myrmæl, leder for olympisk avdeling i Olympiatoppen, er ikke bekymret for at Norge skal få med for mange utøvere til OL i Rio de Janeiro i august. Foto: Olympiatoppen Vis mer

Men sannheten er at - nesten - ingen engang hadde tenkt på at håndballgutta kunne kvalifisere seg i forkant av EM.

I sommer arrangerte Olympiatoppen en stor OL-samling på et hotell på Gardermoen med navnet «Team Rio», der en rekke potensielle OL- og Paralympicsutøvere deltok. Olympiatoppen har også arrangert en stor ledersamling for trenere og annet støtteapparat som kan få utøvere som skal delta i OL.

Felles for begge arrangementene er at ingen - verken spillere, trenere eller annet støtteapparat - fra herrelandslaget i håndball deltok.

- Liten overraskelse - Det stemmer at ingen fra håndballgutta var med, og man kan jo kanskje si at det kommer som en liten overraskelse at de er nær ved å kvalifisere seg til OL nå. Dametrener Thorir Hergeirsson hadde foreksempel med hele teamet sitt på ledersamlingen. Når Christian Berge og hans støtteapparat kommer hjem fra Polen skal vi sette oss ned med administrasjonen og informere om hva som skjer og hvordan det blir hvis de kvalifiserer seg til OL, sier Marit Myrmæl, leder i olympisk avdeling i Olympiatoppen, til Dagbladet.

- Vi håper selvfølgelig håndballgutta kvalifiserer seg, og det er på ingen måte et problem for oss om de gjør det. Det er et lite spørsmål når det kommer til flybilletter - med tanke på om vi skal kjøpe dem allerede nå eller vente - men ellers er dette overhodet ikke noe problem. Det er arrangøren som er ansvarlig for å gi oss flere senger og flere rom, samt å sørge for akkrediteringer, legger Myrmæl - som er ansvar for planlegging og gjennomføring for norske delegasjoner under OL - til.

- Himmelsk Olympiatoppen skal gjennomføre nok en ledersamling i mai, og da vet vi om håndballgutta er klare for OL, ettersom OL-kvaliken altså arrangeres i april.

- På ledersamlingen i mai kommer det garantert til å være med noen fra håndballgutta. Hvis de er OL-klare, da, sier Myrmæl.

- Vi krysser fingrene for at håndballgutta kvalifiserer seg. Det vil bety så mye for troppen. Å ha med ett håndballag er en enorm tilvekst for troppen, å ha med to er aldeles himmelsk, legger hun til.

Har opprettet kontakt Håndballpresident Kåre Geir Lio forteller at han har vært i kontakt med Olympiatoppen nå som håndballgutta er nærmere et OL enn noengang tidligere.

HÅPER: Håndballpresident Kåre Geir Lio har opprettt kontakt med Olympiatoppen med tanke på at håndballgutta er nær ved å kvalifisere seg til OL i Rio. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HÅPER: Håndballpresident Kåre Geir Lio har opprettt kontakt med Olympiatoppen med tanke på at håndballgutta er nær ved å kvalifisere seg til OL i Rio. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Nå er det sånn at det er aktuelt med guttene så vel som jentene. Olympiatoppen stiller opp når de ser at det er et lag som er i nærheten av å kvalifisere seg. Jeg har allerede vært i kontakt med dem og de vil stille opp med det apparatet de har, sier Lio til Dagbladet.

- Hva innebærer det?

- Det innebærer først og fremst en rekke tjenester som de tilbyr. De vil lage en god plan inn mot en kvalifisering og et eventuelt OL.

- Er det mye som må på plass før et eventuelt OL?

- Det er det. Å delta i OL er ikke noe du melder deg på og så reiser. Det handler om nitidige forberedelser i den tiden vi nå har til rådighet.

- Var det like overraskende for Håndballforbundet som for mange andre at OL ble aktuelt?

- Vi har alltid håpet og trodd, men så er det sånn at vi får ta gleden med dette nå og ta det derfra. Det er ikke mye annerledes vi ville gjort uansett. Vi skal ha tid til å få dette på plass hvis vi kvalifiserer oss, sier Lio til Dagbladet.