Olympiatoppen vil ha Mika

Ikke bare hopperne, men også Olympiatoppen ønsker at Mika Kojonkoski (42) skal fortsette i Norge utover den kommende OL-vinteren.

VIKERSUND (Dagbladet): -  Vi er alltid ute etter å styrke kompetansen vår, og ønsker definitivt at Mika skal fortsette. I tillegg til å være landslagstrener for hopperne, ønsker vi å dra nytte av ham i utviklingsarbeid mot andre idretter, sier toppidrettssjef Jarle Aambø til Dagbladet.

Tilbudet fra Olympiatoppen frister den finske suksesstreneren, som skal gi svar i Kuusamo torsdag.

-  Jeg er veldig opptatt av det tverrfaglige, som er et fortrinn Olympiatoppen har. For å komme videre, er det viktig å trekke erfaringer fra forskjellige idretter. Alt er i utvikling. Den dagen du ikke tror du kan nå lenger, er det for seint, sier Kojonkoski til Dagbladet.

Ishockeytrener

I går sto han på trenertribunen i 90-metersbakken i Vikersund og så hopperne på snø for første gang denne OL-vinteren. Fredag kveld er det v-cupprémiere i Kuusamo.

-  Jobben i Olympiatoppen går på de tingene som fascinerer meg. Jeg har stor kjærlighet til skihopping, men har også jobbet med mange andre idretter. I ishockey har jeg blant annet vært fysisk trener i Helsingin HIFK, og lagt opp styrketreningsprogrammet til et 10-15 talls NHL-proffer, sier Kojonkoski.

I tillegg er han godt kjent med volleyball, basketball, fotball, langrenn, seiling og svømming - foruten skihoppingen.-  Idretten er én del av den helhetsvurderingen jeg nå gjør. Samtidig er det mange andre faktorer. Valget jeg skal ta om to dager, er veldig vanskelig. Håpet mitt er at jeg vil være fornøyd, også etter at valget er tatt, sier Kojonkoski.

-  Hodet kaldt

 ØNSKET:  Mannen bak den norske hoppsuksessen, Mika Kojonkoski (t.v.), har fått et meget lukrativt tilbud fra Olympiatoppen for å bli i Norge. Bjørn Einar Romøren stiller seg bak ønsket. Alle foto: Ole C.H. Thomassen
ØNSKET: Mannen bak den norske hoppsuksessen, Mika Kojonkoski (t.v.), har fått et meget lukrativt tilbud fra Olympiatoppen for å bli i Norge. Bjørn Einar Romøren stiller seg bak ønsket. Alle foto: Ole C.H. Thomassen Vis mer

V-cupstarten blir en utfordring, både for treneren og de seks nordmennene som får delta.

-  Det blir veldig vanskelig i Kuusamo, siden vi først kom på snø i går. Det er mulig å prestere bra, samtidig kan vi ødelegge ved å ville for mye. Nå gjelder det å holde hodet kaldt, og være sterke mentalt, sier Kojonkoski.

Som vanlig blir Janne Ahonen den store favoritten.

-  Han er sterk både fysisk og psykisk, og kjenner ikke etter. Han bare gjør det, og er minst like bra som før, sier Kojonkoski.

Seks nordmenn

Det norske laget tas ut etter dagens trening i Vikersund. Ni løpere er aktuelle, seks får reise og delta i v-cupprémieren dypt inne i de finske skoger.

-  Sist vinter hadde vi sju hoppere og åtte plasser. Nå har vi seks plasser og ni kandidater. Antallet hopp er færre, men den interne konkurransen større enn noen noen gang, sier sportssjef Clas Brede Bråthen til Dagbladet.De to B-landslagsløperne som har meldt seg på i diskusjonen, er Anders Bardal og Morten Solem. Uansett vil minst én av A-landslagsløperne Roar Ljøkelsøy, Bjørn Einar Romøren, Sigurd Pettersen, Lars Bystøl, Daniel Forfang, Henning Stensrud og Tommy Ingebrigtsen bli hjemme den kommende v-cuphelga.

SVEVER: Endelig er hopperne på snø - for første gang denne vinteren, selv om omgivelsene i Vikersund ikke akkurat er preget av vinter. Fredag er det verdenscupåpning i finske Kuusamo. Hoppgutta vet at konkurrentene har mange timers forsprang på snø, men er opptatt av å ikke stresse med dette.