Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ragnhild Haga vant OL-gullet på 10 km fristil

Olympisk mester Haga om den tunge tiden: - Gidder jeg dette?

Ragnhild Haga (27) innrømmer at det er har vært irriterende å leve i skyggen av jevngamle Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg. Mange ganger har hun tvilt på egen karriere, senest for noen dager siden.

OL-GULL: Ragnhild Haga vant OL-gullet på 10 kilometer fristil i Pyeongchang. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
OL-GULL: Ragnhild Haga vant OL-gullet på 10 kilometer fristil i Pyeongchang. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG (Dagbladet): Ragnhild Haga sjokkerte seg selv og sine nærmeste da hun vant OL-gull på 10 kilometer fristil foran Charlotte Kalla, Marit Bjørgen og Krista Pärmäkoski.

Haga har riktignok vært en av verdens beste og mest stabile fristilsløpere denne sesongen, men formen hun viste på OLs åpningsdistanse var alt annet enn lovende.

15.-plassen der gjorde at den i utgangspunktet sikre plassen på 10 kilometer-laget plutselig var i fare, med mesterskapsspesialist Astrid Uhrenholdt Jacobsen friskmeldt og meget giret på å steppe inn på det norske laget.

Haga fikk imidlertid klarsignal fra landslagsledelsen om at plassen hennes likevel ikke var truet til favorittdistansen 10 kilometer fristil. Det angrer Roar Hjelmeset garantert ikke på nå, selv om Jacobsen slo Haga med god margin på tilsvarende distanse under NM.

27-åringen har hatt en karriere med både opp- og nedturer. Haga, som møter Dagbladet etter gulløpet i Pyeongchang, forteller at hun i flere perioder har tvilt på seg selv.

RØRT: Ragnhild Haga ble rørt etter OL-gull. Marit Bjørgen hjalp Haga med å forstå at hun faktisk vant. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
RØRT: Ragnhild Haga ble rørt etter OL-gull. Marit Bjørgen hjalp Haga med å forstå at hun faktisk vant. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg har tvilt mye på meg selv. Jeg tvilte etter skiathlon på lørdag også. «Er dette noe vits da? Gidder jeg dette?» tenkte jeg. Men jeg har hele tiden hatt det gøy og derfor fortsatt satsingen selv i tyngre perioder, forteller Haga.

- Det har vært mange opp- og nedturer på veien. Jeg var god som junior, men det har vært mye skader og sykdom og andre som har utviklet seg mer. Men jeg har alltid hatt det veldig gøy og har likt å utfordre meg selv. Jeg har vært skikkelig seriøs lenge, men i år har jeg bestemt meg ekstra, sier Haga.

Irritert

Hun er like gammel som Heidi Weng og ett år yngre enn Ingvild Flugstad Østberg, men har alltid vært i skyggen av jentene som er nr. 1 og 2 i verdenscupen i dag. I perioder har det vært tungt å være en av de på laget med minst gode resultater.

- Det er litt irriterende å se at andre på laget får det ut mer enn meg, men jeg har hele tiden vært tålmodig. Nå har jeg endelig fått uttelling for den harde jobben jeg har lagt ned, sier Haga.

VARM TELEFON: Ragnhild Haga tok en prat med både samboer Øyvind Gløersen og hennes mor rett etter gulløpet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VARM TELEFON: Ragnhild Haga tok en prat med både samboer Øyvind Gløersen og hennes mor rett etter gulløpet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

I perioder har hun trent for hardt.

- Da jeg var ungdom og tenåring var jeg litt for ivrig og i overkant seriøs, til alderen å være. Jeg ble mye syk og slet med skadet, forteller Haga.

- Jeg har alltid likt å trene og vært stor for alderen. Jeg var god fra jeg var 13 til 17 år, men så fikk jeg det tøffere. Så vant jeg gull i junior-VM, før jeg fikk en tyngre start på seniorkarrieren. Jeg trente for mye og ble mye syk.

- Så vant jeg U23-VM og fikk noen bekrefter som fikk meg videre i karrieren. Det hjalp veldig, forteller hun.

Dagens gullvinner ligger på rundt 900 treningstimer i året, opplyser hun til Dagbladet.

- Jeg har økt sakte, men sikkert og tåler mer og mer trening. I år har jeg fokusert mest på kvalitet og ikke bare gått ut for å trene timer. Det har vært en suksessfaktor.

​Generasjonsskiftet

Haga skriver seg inn på lista over de yngre OL-debutantene som har gått rett inn i de olympiske lekene i Pyeongchang og vunnet gull. Simen Hegstad Krüger vant OL-gull i sitt første renn, mens Haga bare trengte to renn for å bli olympisk mester, i likhet med Johannes Høsflot Klæbo.

FIRE PÅ PALLEN: Ragnhild Haga vant OL-gullet foran Charlotte Kalla, Marit Bjørgen og Krista Pärmäkoski. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FIRE PÅ PALLEN: Ragnhild Haga vant OL-gullet foran Charlotte Kalla, Marit Bjørgen og Krista Pärmäkoski. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Et nytt generasjonsskifte ser ut til å bli tydeligere og tydeligere, for enn så lenge er de største og mest etablerte langrennsstjernene i Norge i skyggen av Haga, Krüger og Klæbo i dette mesterskapet.

- Jeg tror vi ser frukter av et veldig sterkt rekruttlag. Sjur Ole var treneren min der også. Han har trent mange av de som er her nå, blant annet Simen Hegstad Krüger. Det er ekstremt kult å være en del av en gjeng i 20-årene som har jobbet hardt og tålmodig over lang tid, sier Haga til Dagbladet.

- Vi har jobbet veldig grundig og riktig. Jeg føler at den norske treningsfilosofien har fungert bra, og jeg har lært mye av alle ressursene som er en del av norsk langrenn. Alt ligger til rette i norsk langrenn.

​Tour de Ski-forbannelsen

Så langt i OL er fem av fem gullvinnere løpere som droppet årets Tour de Ski. Verken Charlotte Kalla, Simen Hegstad Krüger, Stina Nilsson, Johannes Høsflot Klæbo eller Ragnhild Haga gikk denne sesongens utgave av touren.

Denne trenden blir trolig brutt på 15-kilometeren i morgen, hvor Dario Cologna, Maurice Manificat og Martin Johnsrud Sundby, som alle gikk Tour de Ski, er de største favorittene – så sant ikke Hegstad Krüger slår til igjen.

​ - Jeg bestemte meg for å droppe Tour de Ski, for å vite at jeg sto her i OL med den sesongoppladningen jeg hadde mest tro på. For min del var det rett å stå over. Jeg tror det hadde vært tyngre å gå touren, men samtidig ikke umulig å ha suksess begge steder, sier Haga til Dagbladet.

Hun fryktet en stund å bli vraket til dagens 10-kilometer.

- Jeg hadde blitt skuffet om jeg ble vraket, ut ifra resultatene jeg har hatt på 10 kilometer fristil denne sesongen. Hadde det vært en annen distanse, hadde jeg forstått om jeg ble vraket etter resultatet på skiathlon.

- Jeg tror man blir mentalt sterk av å være norsk, fordi man hele tiden lever farlig med tanke på uttak til ulike øvelser og styrkeforholdet forandrer seg fra dag til dag.

​Sjokkerte samboeren

Lørdag var Haga svakest av de norske. I dag var hun best i hele verden.

Samboer Øyvind Gløersen skjønte lite av det som skjedde i Pyeongchang i dag.

- Samboeren min var i sjokk da jeg ringte ham rett etterpå. Han spurte: «Hva er det du driver med?» Jeg er i sjokk selv, sier Haga.

- Marit forsøkte å få meg til å forstå at jeg er olympisk mester. Det var bra å ha henne der, for hun kjenner følelsen. Det er moro å ha henne med opp på pallen.

Haga ringte også mor Liv etter at gullet var et faktum.

- Så ringte jeg mamma. Hun satt og gråt. Det var koselig å ringe de som er meg nærmest og har hjulpet meg så mye, sier den nybakte olympiske mesteren.

- Jeg var livredd

Til Dagbladet forteller Haga videre om et nervedrama ute i løypa da sekunderingene mot Charlotte Kalla tikket inn.

- Først var det veldig jevnt på sekunderingene. Jeg fryktet sisterunden til Charlotte. Men jeg speedet opp selv og økte ledelsen bare mer og mer. Da tenkte jeg at Charlotte var sliten og at dette var min livs mulighet, forteller 27-åringen.

- Jeg har så lyst til å være en som er god når det gjelder. Jeg var livredd for å tryne ned mot mål. Heldigvis gikk det bra, sier Haga, som var fornøyd med å slå onkel Anders Bakkens 8. plass fra OL og bli best i familien.

Og best i verden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!