- Olympisk vei, sprit og kongefest var uaktuelt. Vi skulle busse IOC til Holmenkollen

Idrettspresidenen frykter Høyre ble påvirket av medieoppslag rundt utdaterte IOC-manualer.

BUSS-PRESIDENT
Idrettspresident Børre Rognlien frykter besluttningen til Høyres Stortingsgruppe om at Høyre ikke vil støtte et OL i Oslo 2022 kan komme av negative oppslag om IOC. 
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
BUSS-PRESIDENT Idrettspresident Børre Rognlien frykter besluttningen til Høyres Stortingsgruppe om at Høyre ikke vil støtte et OL i Oslo 2022 kan komme av negative oppslag om IOC. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Med et reklamemerke for ungdoms-OL i 2016 på Lillehammer solid festet til venstre jakkeslag, er idrettspresident Børre Rognlien skuffet over at den aldri vil få selskap av en offisiell Oslo2022-nål.

Da Høyres stortingsgruppe i kveld bestemte seg for å stoppe søknadsprosessen, var nederlaget klart.

Ville aldri godtatt IOC-krav
Nå tror Rognlien at Høyre-gruppa kan ha blitt påvirket av negative oppslag i media om hva IOC ønsket av luksusgoder under et OL i Oslo.

- Jeg tror Høyres stortingsgruppe har hatt flertall for Oslo-OL i 2022 helt fram til de siste dagene, men med en delt gruppe fant ikke grunnlag for å fullføre løpet og sende søknaden til videre til behandling i stortinget, sier Rognlien.

Om det var krav og ønsker fra IOC som felte Oslo-OL, er Rognlien villig til å ta kritikk. For IOC ville aldri fått vilja si, skal vi tro Rognlien.

- Vi må nok ta på vår egen kappe, at vi ikke har gått bredt nok ut og forklart at de punktene i IOC-manualene er utdaterte, og  helt uaktuelle for 2022. De manualene oppgraderes nå av president i IOC, Thomas Bach. Altså, vi hadde planer om å kjøre medlemmene av IOC til Holmenkollen i buss, vi, forteller Rognlien.

Holder tett om egne mistanker
Han vil ikke spekulere rundt hva som fikk Høyre til å beslutte seg for å stanse OL. Han har sine meninger, men vil ikke gå ut med dem offentlig.

- Jeg tror media nå bør spørre stortingsgruppa til Høyre om hva som har hendt. Jeg har mine personlige synspunkter, men jeg vil ikke vinne noe på at jeg går ut med dem, eller legger meg ut med medias håndtering, sier han.

Byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland, er skuffet, men ikke så veldig overrasket over at hans eget partis stortingsgruppe kom ut med et nei til Oslo 2022.

- Vi har lest meningsmålingene vi også, og mange mennesker i Norge er i mot. Jeg hadde selvsagt håpet på et annet resultat etter stortingsgruppas møte, men det var ikke nok tilslutning til å gå videre, sier byrådslederen til Dagbladet.

- Fremmed for Norge
Han vil ikke kommentere hva han tror har blitt sagt og lagt frem rundt møtebordet, men respekterer avgjørelsen.

- Jeg har mottatt rapporter om at det var en god diskusjon i stortingsgruppa, men jeg må ha respekt for hva de kom frem til etter møtet. De måtte komme med en konklusjon, sier Røsland.

Også Røsland tror IOC må ta en stor del av skylda for at både nordmenn og politikere var negative til et nytt OL.

- Det er mange ting med IOC som virker fremmed på oss i Norge, og mange ble kanskje skremt i kjølvannet av Bejing-OL. Årets vinter-OL i Russland, bidro heller ikke til noe mer positivt syn, sier han og legger til:

- Paradoksalt havner nå vinter-OL 2022 i enten Bejing eller Almaty i Kasakhstan.

SKREMT AV RUSSLAND OG KINA
Byrådsleder Stian Berger Røsland tror nordmenn fikk et negativt syn på den olympiske organisasjonen etter Beijing. 
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
SKREMT AV RUSSLAND OG KINA Byrådsleder Stian Berger Røsland tror nordmenn fikk et negativt syn på den olympiske organisasjonen etter Beijing. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer