Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Olympiske dobbeltgjengere

NAGANO (Dagbladet): For seks år siden forandret 12 amerikanske basketspillere stil og innhold på de olympiske lekene. Nå er seks ishockeylag kommet for å vise oss den nye vinterveien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kom 125 spillere fra National Hockey League på OL-isen, og dermed er ikke vinterlekene lenger de samme:

  • I første omgang gir det oss en hockeyturnering med noe av det mest spektakulære som finnes på is.
  • Dernest skal idrettens to kommersielle spydspisser teste om de enda en gang kan vinne verden når de forener kreftene.

I Barcelona-OL kom basketsportens drømmelag, vant med akkurat så mange poeng som de gadd, og sørget for å få presentert sitt produkt for et globalt marked. Siden har merkevaren NBA gått sin seiersgang over verden.

Nå stiller IOC sitt utstillingsvindu til disposisjon for en annen amerikansk idrettsindustri, NHL.

Grunnmur

Ingen involverte har da heller prøvd å holde plottet hemmelig. NHL sliter med å stjele seere på amerikansk fjernsyn, men i OL skal varene vises fram for hele nasjonen.

- Vi holder på å finne opp hjulet om igjen. Historisk har ishockeyen aldri fått den eksponeringen den fortjener, så jeg vurderer OL som en stein i en ny grunnmur, sier NHL-sjefen Gary Bettmann.

Og bare så du vet det:

- Uansett hvor hyggelig det måtte bli her i OL, så handler fremdeles denne idretten om Stanley Cup, sier Bettmann.

mye for OL som den ultimate idrettsopplevelsen, skjønt ulikt basketdivaene har NHL-bataljonen understreket at den setter pris på å være her.

Spillerne, Wayne Gretzky inkludert, bor til og med i enkle kår i den olympiske deltakerlandsbyen. Da han sjekket inn forleden dag, så var han en av gutta.

Burgerkonge

- Og jeg gjorde som alle andre når dem kommer hit: Kjøpte en BigMac, sier Gretzky.

Men det er noen forskjeller på OL-oppholdet til 125 NHL-proffer og for eksempel det norske bob-laget.

  • NHLs amerikanere og kanadiere kom til Japan i eget charterfly, tok en kjapp natt på Tokyos beste hotell, før de reiste med ekspresstog til OL-byen.
  • Med en aktiv spillerforening i ryggen fikk de trumfet gjennom kravet om gratis mobiltelefon uten ansvar for tellerskrittene, samt akkreditering med alle rettigheter til en kompis hver.

Slik er eksempelvis den svenske troppen splittet mellom 19 NHL-spillere og fire fra Elitserien. Det er fire uten mobil.

Tøffe karer

De takker for oppholdet med å tilby et persongalleri utenom det vanlige:

  • Bamsen Eric Lindros (193 cm/104 kg) er kaptein for et kanadisk lag som startet i fandivoldsk tempo med bytter på maksimalt 45 sekunder i går.
  • Tsjekkiske Jaromir Jagr reiste til NHL som tenåring, ble stjerne i Pittsburgh, og regjerer nå som en konge på Tsjekkias OL-lag. Der har trener Ivan Hlinka ikke ett pip han skulle sagt.
  • Russeren Sergej Fedorov var toppscorer på Detroit-laget som vant Stanley Cup i juni, men har bare kranglet om lønna siden. Russlands desidert beste spiller har lært det frie næringslivs ABC, men har ikke spilt kamp siden 9. juni.
  • Svenske Ulf Samuelsson er verken størst eller best, men kanskje aller tøffest. Backen sto på isen i sluttminuttene av Sveriges 4-2-åpning mot USA, men tok ikke bryet med å skøyte bort til benken for å få drikke. I stedet skrapte han snø fra isen med kølla, løftet den til munnen, og slikket bladet rent.

Lindros tackler med samme kraft som et norsk klubblag til sammen, og scoret sitt første mål da han holdt motstanderen unna med den armen, mens han vispet pucken over keeper med den andre.

Det er ikke Kristelig Folkepartis ungdom som har kommet på besøk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!