Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Om Carlsens motstander: - Han er vår Björn Borg

Møtes i skjebneparti i superturnering.

AVGJØRENDE: I den siste runden i Grenke Chess Classic mellom Étienne Bacrot (til venstre) og Magnus Carlsen står turneringsseieren på spill. Bildet er fra et oppgjør i 2008 som endte remis. Foto: AP Photo/Keystone, Lukas Lehmann
AVGJØRENDE: I den siste runden i Grenke Chess Classic mellom Étienne Bacrot (til venstre) og Magnus Carlsen står turneringsseieren på spill. Bildet er fra et oppgjør i 2008 som endte remis. Foto: AP Photo/Keystone, Lukas Lehmann Vis mer

(Dagbladet): Før den siste runden av superturneringa Grenke Chess Classic er det vidåpent i toppen.

Magnus Carlsen er én av seks som kan vinne. Hans motstander Étienne Bacrot har også muligheten.

- Det er dramatisk som det pleier å være i siste runde. Magnus er heldigvis godt vant med det, sier Carlsens manager Espen Agdestein til Dagbladet. 

Bacrot var en barnestjerne som klarte det den norske verdensmesteren aldri fikk til.

Franskmannen vant VM for U10-spillere og VM for U12-spillere. Carlsen kom nærmest et ungdomsgull i 2002 da han tok sølvmedaljen i U12-klassen.

- Vinner slik svensken dominerte Deretter satte Bacrot studiene på vent i tenårene for å satse for fullt på sjakken. Det ga resultater. Som 20-åring hadde han vunnet det franske mesterskapet fem ganger, i 2008 vant han for sjette gang.

- 25 år gammel har han framtiden foran seg. Étienne er vår Björn Borg. Han vinner nasjonale mesterskap slik svensken dominerte på sitt favorittunderlag, skrev sjakkjournalist Pierre Teisserenc.

Men Bacrot har ikke fått gjennombruddet på den største scenen etter å ha blitt løftet fram som Frankrikes store håp. Før mandagens parti er han rangert som verdens 33. beste spiller, 150 ratingpoeng bak Carlsen

Fordel Carlsen I innbyrdes oppgjør har nordmannen et overtak i klassisk sjakk.

De har spilt ti partier, Carlsen har vunnet tre av dem, de sju andre har endt remis.

I Tyskland har Bacrot vært solid og spilt i remis i samtlige partier.

- Han er vanskelig å slå, men Magnus har vært veldig god med hvit den siste tiden. Det er en god mulighet, beskriver Agdestein.

Sjakkens formel 1 ved likhet  Deres siste parti ble spilt i 2012, i ei storturnering i Biel.

Carlsen hadde de hvite brikkene og ville vinne turneringa med seier. Men franskmannen spilte svært godt, og nordmannens forsøk på å presse hjem en seier mislyktes. Remisen gjorde at 24-åringen ble nummer to. 

Mandag kan historien gjenta seg.

Remis vil gi hjemmehåpet Arkadij Naiditsch muligheten til å vinne turneringa om han slår Levon Aronian.

GRUNN TIL Å GLISE: Seier mot Étienne Bacrot vil sikre Magnus Carlsen minst omspill om turneringsseieren i Grenke Chess Classic. Foto: Cathy Rogers
GRUNN TIL Å GLISE: Seier mot Étienne Bacrot vil sikre Magnus Carlsen minst omspill om turneringsseieren i Grenke Chess Classic. Foto: Cathy Rogers Vis mer

Om Naiditsch-Aronian og Carlsen-Bacrot begge ender remis eller med hvit seier, blir turneringa avgjort med lynsjakk, sjakkens formel 1.

Ved remiser har også Caruana muligheten til å bli med i lynsjakkspillet om seieren. Der vil de spille flere partier mot hverandre for å kåre en vinner. 

Faktisk kan seks spillere måtte spille lynsjakk om seieren, men det er svært usannsynlig at resultatene klaffer for dem som måtte håpe på det, blant annet må Carlsen tape for å gjøre et slikt scenario mulig. 

- Seks spillere som spiller om seieren i lynsjakk hadde blitt et virkelig drama.

- For publikum er det veldig gøy, og jeg tror det hvert fall blir to spillere som må spille lynsjakk om Magnus' parti blir remis. Da kan selvfølgelig Naiditsch ta seieren, men det blir vanskelig for ham å vinne mot Aronian, forklarer Agdestein.

- Om du må velge, ser du helst at Carlsen avgjør uten lynsjakk, eller at han slår Naiditsch i omspill og revansjerer tapet?

- For oss som holder med Magnus er seieren det viktigste, og det beste er om han tar den uten omspill, smiler manageren.  

Den avgjørende sisterunden starter klokka 15. Blir det lynsjakk, spilles den kort tid etter at runden er ferdig.