Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

SYKKEL:

- Om det ser kontrollert ut på TV går det minst 400 watt

Sindre Lunke klar for hardkjør i Ardennene.

INGEN KJÆRE MOR: Sindre Lunke forventer en tøff batalje i Ardennene de kommende dagene, med spisse albuer og høyt tempo. FOTO: procycling.no
INGEN KJÆRE MOR: Sindre Lunke forventer en tøff batalje i Ardennene de kommende dagene, med spisse albuer og høyt tempo. FOTO: procycling.no Vis mer

(procycling.no): Sindre Lunke fylte 24 år mandag, men feiringen var heller moderat. Med den belgiske bakkeklassikeren Flèche Wallonne bare et par dager unna ble bursdagen feiret på kino med lagkameratene.

- Fast 8, den siste i Fast & Furious-serien. Skuffende, men en film du må se. Obligatorisk når du har fulgt med.

procycling.no snakker med Team Sunweb-rytteren sent tirsdag kveld. Da befinner han seg i Maastricht, hvor laget overnatter til onsdag morgen. Deretter forflytter laget seg til Binche, hvor rittet starter, den første utgaven trønderen kjører.

- Jeg kjørte jo kun Liège(-Bastogne-Liège) i fjor her. Vi har syklet igjennom siste del av løypen og det er jo et hardt løp, og veldig mye kamp om posisjoner. Å være på hele tiden blir tingen for min del.

- En litt kjedelig oppgave

Lunke er klinkende klar på hans rolle i dagens ritt: han skal gjøre kaptein Warren Barguils reise til Mur de Huy så enkel som mulig. Den ikoniske bakken skal forseres tre ganger, med mål på toppen siste gang.

Med en maksimal stigningsprosent på 26, og snitt på 9,3 over 1,3 kilometer er den brutal.

- Første gangen kommer jo ganske tidlig, men det er jo mye som kan skje allerede da, så sånn sett er det jo en veldig avgjørende bakke.

Trønderen omtaler sin oppgave i rittet som "kjedelig", men den er likefullt veldig viktig. Franske Warren Barguil er kapabel til å kjempe i toppen på sine beste dager og ble i fjor nummer ni. Med værvarsel som lover mye vind er Lunke forberedt på en lang dag på sykkelen, hvor han skal skjerme Barguil for forholdene.

- Men jeg gleder meg til å kjøre likevel. Det er en hjelperytter-rolle, så det er jo ikke noe hokus pokus.

- Er det et ritt som passer deg?

- Nei, egentlig ikke. Jeg er ikke så glad i fighting og sånt på små veier, så sånn sett er det ikke det akkurat nå. Men det kan jo gjøre det i fremtiden. Hvis det skal passe meg så må det nesten gå litt hardt over lengre tid og være lengre bakker, og sånne type ting.

Konstant posisjonskamp

Derfor gleder han seg mer til søndagens Liège-Bastogne-Liège, sesongens tredje monument. Rittet fikk han med seg verdifull erfaring fra i fjor, hvor han i dårlig vær kjempet seg igjennom rittets drøye 260 kilometer.

I La Doyenne venter en ny hjelperytter-rolle for Warren Barguil, men det har han et avslappet forhold til, det er nemlig "derfor jeg er hentet hit, for å være en god hjelperytter."

- Hva var det viktigste du lærte i fjorårets utgave?

- Det var egentlig inn mot alle bakkene, hvor sykt tidlig det starter. Du ser det ikke på TV. Der ser det ut som alt er ganske kontrollert når feltet ligger bredt i bakkene, men det er jo faen meg kamp om posisjonene hele tiden, og om det ser ut som det går rolig på TV så går det minst 400 watt opp bakkene, så det går radig.

Han forteller at de fysiske forutsetningene er gode og at han føler seg sprek. Oppkjøringen har gått uten problemer eller forstyrrelser.

- Jeg har trent som jeg skulle, men jeg skulle gjerne hatt et ritt etter Katalonia også, siden jeg følte meg veldig bra. Det var litt kjedelig å være på Mallorca og trene når jeg følte meg så bra. Det er litt kjipt da, så det blir godt å kjøre litt ritt igjen.

Stresser ikke med kontraktsfornyelse

Den tidligere Joker Icopal-rytteren er inne i sitt andre år som proff og på utgående kontrakt. Kampen for å overleve i WorldTouren er knallhard og nådeløs. Uten resultater og WorldTour-poeng kan man plutselig stå på bar bakke når høsten kommer.

Presset blir for enkelte for mye å håndtere, men Lunke kjenner foreløpig ikke noe til det.

- Det er litt sånn når jeg føler meg bra så er det litt kjipt å ikke få kjøre ritt. Man blir satt litt på vent. Jeg føler at jeg hadde bedre program i fjor, men da var jeg ikke like sterk. Da kom jeg inn i rittene og så var jeg ganske ferdig underveis, og fikk ikke restituert meg helt til neste ritt igjen, så det er litt dritt i år når jeg føler meg sterk nok til å kjøre en Katalonia-Baskerland-dobbel, og så ikke gjøre det i år. Så jeg må egentlig benytte sjansene jeg har. Jeg dreit meg jo litt i Katalonia. Jeg får prøve videre etter Ardennene. I [Tour de] Yorkshire blir det vel muligheter.

I Katalonia rundt i slutten av mars følte han at han sløste litt med krefter for å komme seg med i brudd, og at han heller burde vært kaldere og spart litt mer.

- Men det stresser meg ikke noe spesielt. Jeg vet jeg er sterk nok for nivået, så jeg må bare fortsette å gjøre en god jobb og vise at jeg også kan kjøre inn resultater, som man har lyst til som sykkelrytter.

Lagledelsen har ikke satt noen konkrete mål eller forventninger til trønderen, begge parter er klare på hvilken rolle han har og hva jobben hans er. Han fokuserer mest på å utvikle seg som sykkelrytter. Midt i sesongen venter dog et evalueringsmøte, hvor slike ting kan bli satt opp.

Hans mulighet til å kjøre for egne sjanser kom i Katalonia rundt, men det venter trolig også en ny sjanse i Polen rundt, hvor han ønsker å gjøre det bra.

På spørsmål om han tror at Team Sunweb har et sunt og langsiktig perspektiv ler han og sier at han håper det.

- De virker ganske fornuftig, men du vet jo aldri. Jeg føler oppbyggningen vi har på laget i år er veldig fin. Veldig gode sammenlagtkandidater, så har vi et ganske ungt lag. Det er veldig fin kjemi i laget.

- Fremdeles store steg å ta

Selv om han rent fysisk er i rute erkjenner han taktisk ukloke valg i Katalonia - som ødela for han der - og han har også utfordringer på den mentale fronten, som han har jobbet en del med.

Da procycling.no besøkte 24-åringen på treningsleir i på Calpe i januar fortalte hans danske trener Morten Bennekou at "Sindre er en snill fyr, men må også være et rævhull" og refererer til posisjonskampen i ritt.

- Hvordan har det gått (med å bli et rævhull)?

- Det går jo bedre og bedre for hvert år, egentlig. Det er jo å ta det store steget... jeg tror det er bra å få kjørt seg i litt sånne ritt som kommer nå, der du virkelig må ut med albuene og dytte litt for å komme seg frem. Det er da du lærer, når du har sånne type ritt som det her, så hjelper det veldig mye på utviklingen. Det går bedre og bedre, men det er fremdeles store steg å ta.

LES OGSÅ: Lunkes mentale kamp i WorldTour-krigen

Foran fjorårets Liège-Bastogne-Liège fortalte han at han "ikke er en vinnertype". Trønderen ble faktisk proff uten en eneste seier på sin palmarès.

- Har du blitt en vinnertype?

- Njaaa, jeg er vel fremdeles ikke noe vinnerskalle nei, men selvfølgelig har jeg jo lyst til å vise laget at jeg kan kjøre bra i ritt også. Jeg har lyst til å kjøre inn resultater selv, selvfølgelig. Det er jo det jeg hører fra type (Kristoffer) Skjerping som har gjort god hjelperytterjobb, og så ser de at han ikke har noe toppresultater og da er det lett å hente inn noen andre, som kan gjøre samme jobben og har toppresultater, og kan være en liten joker.

LES OGSÅ: Lunke: - Jeg er kanskje ikke noen vinnertype

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media