Om du er verdensstjerne og møter Jo Inge Berget, bør du passe deg

Best mot de beste.

(Dagbladet): Kjetil Rekdal var kjent for det i sin storhetstid, og Petter Northug har det gjort det til sitt varemerke i skisporet.

Nå er Jo Inge Berget i ferd med å skrive seg inn i dette selskapet. Endelig har Norge en fotballspiller som er best når det gjelder.

En som herjer med internasjonale stjerner, som Darijo Srna, Jordan Henderson, Eliaquim Mangala og Raphaël Varane, i de store kampene.

HELT: Jo Inge Bergets to bortemål mot Celtic var avgjørende for at Malmö tok seg videre til Champions League.
Foto:
Reuters / Russell Cheyne
Livepic
EDITORIAL USE ONLY.
HELT: Jo Inge Bergets to bortemål mot Celtic var avgjørende for at Malmö tok seg videre til Champions League. Foto: Reuters / Russell Cheyne Livepic EDITORIAL USE ONLY. Vis mer

Det er kjærkomment for et norsk landslag som har vært et nesten-landslag i mange år.

Mot Kroatia søndag stod Berget frem da det gjaldt som mest med ydmykelsen av Darijo Srna og to flotte scoringer.

Det er på ingen måte første gang.

GULL: Jo Inge Berget scoret utligningsmålet da Molde til slutt slo Rosenborg 4-2 i cupfinalen i 2013. 
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
GULL: Jo Inge Berget scoret utligningsmålet da Molde til slutt slo Rosenborg 4-2 i cupfinalen i 2013. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Noen trigges av store kamper og blir bedre av det. Jo Inge er en slik type. Han er en kald fisk, som er rolig utenfor banen og rolig på banen. Han er konsentrert og flink til å finne den rette modusen, sier hans gamletrener Tor Ole Skullerud til Dagbladet.

- Jeg har aldri blitt skremt av å møte store navn. Tvert imot inspirerer det meg. Jeg tenker - i likhet med mange andre fra 90-generasjonen - at vi kan slå alle, forteller Berget til Dagbladet.

Herjer med stjernene De fleste husker angrepsspillerens skjeggete jubelbilde mot Celtic, da Berget med sine to bortemål i Skottland var avgjørende for at Malmö tok seg videre til Champions League.

- Nå har jeg sett ham i fire strake kamper og Jo Inge har løpt enormt mye og vært glitrende i samtlige. Han har løpt mye i enkeltkamper, men ikke i fire på rad. Det er tydelig at han har bedret både kondisjonen og muskelstyrken. Det er imponerende, mener Skullerud.

TIL EUROPA: Jo Inge Berget sendte Molde til Europa League med sin livsviktige bortescoring i playoff-kampene mot det nederlandske storlaget Heerenveen i 2012.
Foto: Kees van de Veen / NTB scanpix
TIL EUROPA: Jo Inge Berget sendte Molde til Europa League med sin livsviktige bortescoring i playoff-kampene mot det nederlandske storlaget Heerenveen i 2012. Foto: Kees van de Veen / NTB scanpix Vis mer

Jublet gjorde også Berget da han reddet Molde i cupfinalen mot Rosenborg i 2013 med sin sene utligning. Til slutt kunne romsdalingene feire cupgullet etter 4-2 over erkerivalene.

Samme år herjet Berget da Norge tok en sensasjonell bronse i U21-EM i Israel. Scoring og storspill i 3-1-triumfen over England sementerer Bergets evne til å stå frem mot stjernene. Da herjet Berget med Jordan Henderson og co.

- Det er slike øyeblikk man trener for og drømmer om. Det er da man ønsker å få ut det beste av seg selv, forteller Berget.

HERJET MED STJERNER: Jo Inge Berget både scoret og herjet med Real Madrid-stopper Raphaël Varane og nåværende Manchester City-stopper Eliaquim Mangala da Norge slo Frankrike 5-3 i playoff-en til U21-EM i Israel.
Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP / NTB scanpix
HERJET MED STJERNER: Jo Inge Berget både scoret og herjet med Real Madrid-stopper Raphaël Varane og nåværende Manchester City-stopper Eliaquim Mangala da Norge slo Frankrike 5-3 i playoff-en til U21-EM i Israel. Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP / NTB scanpix Vis mer

I playoff-kampene til mesterskapet var det de franske stjernene som ble ydmyket. Real Madrid-stopper Raphaël Varane og nåværende Manchester City-stopper Eliaquim Mangala var sjanseløse mot Berget, som både scoret og herjet i 5-3-triumfen i Drammen.

- Naturlig målscorer I 2012 tok Molde seg til gruppespillet i Europa League for første gang. Hvem andre enn Berget stod frem som den store helten da han scoret borte mot nederlandske Heerenveen og sendte Molde til gruppespillet.

- Jo Inge er en naturlig målscorer. Han har det i seg. Da er det naturlig at det blir en del mål, men det er klart at det er imponerende at så mange av dem kommer i de store kampene, sier Skullerud.

Teknikeren stod også frem i Champions League-kvalifiseringen samme år. I den tøffe bortekampen mot Basel sendte Berget gjestene i ledelsen. Om Magne Hoseth hadde scoret på straffespark, ville Molde gått videre.

Møter Ronaldo og Zlatan Nå venter en drømmehøst for Berget. I tillegg til viktige kamper for Norge i EM-kvalifiseringen, blant annet mot Italia, skal han spille mot verdens beste fotballspillere i Champions League.

HERJET: Det var ikke gøy å være Liverpools Jordan Henderson da Jo Inge Berget skrudde på turboen og både scoret og herjet med Englands U21-lag i EM i Israel. Foto: AFP PHOTO / MENAHEM KAHANA
HERJET: Det var ikke gøy å være Liverpools Jordan Henderson da Jo Inge Berget skrudde på turboen og både scoret og herjet med Englands U21-lag i EM i Israel. Foto: AFP PHOTO / MENAHEM KAHANA Vis mer

Der skal han bryne seg mot Cristiano Ronaldos Real Madrid og Zlatan Ibrahimovic' PSG.

- Det gleder jeg meg veldig til. For Malmö er møtet med Zlatan størst, men for meg personlig er det noe ekstra med Real Madrid. Det har vært et favorittlag for meg lenge, avslører Berget.

- Det blir mange store anledninger for Jo Inge utover høsten. Det bør passe ham perfekt, mener Skullerud.