DETTE ER ENGLAND 2018: Manager Gareth Southgate gir midtstopper og Englands første målscorer, Harry Maguire, oppmerksomheten han fortjener. Den er kjærlig. Og nå er England i semifinalen for første gang på 28 år. Det kan bli mer kos av det.
DETTE ER ENGLAND 2018: Manager Gareth Southgate gir midtstopper og Englands første målscorer, Harry Maguire, oppmerksomheten han fortjener. Den er kjærlig. Og nå er England i semifinalen for første gang på 28 år. Det kan bli mer kos av det.Vis mer

Fotball-VM 2018, kvartfinale: Sverige-England 0-2

Om du lurer på om England kan bli verdensmestere er svaret ja

England er i semifinalen fordi de er et mye bedre fotballag enn Sverige. Rettferdighet i gode prestasjoner er en fin ting.

Sverige-England 0–2 (0–1)

SIDEN 1990, DA Paul Gascoigne gråt tårer som aldri lot seg tørke etter at Tyskland hadde slått England på straffer i Torino, har Englands mesterskapsfadeser stort sett handlet om store stjerner som ikke leverte da det var nødvendig.

Nå har de en keeper med sju landskamper, Jordan Pickford (24), som de færreste trodde på for et par måneder siden.

Han leverer hele tiden.

ENGLANDS SUKSESS I Russland handler om denne utlånte omstreiferen som først slo rot i Everton for 38 Premier League-kamper siden, en kaptein med målfot og klokskap (Harry Kane) samt et lag blottet for nykker, hovdmod og stjerner. Det er England 2018. Og det duger. For når alt kommer til alt vil kollektiv innsats, løpskraft, vilje og et par målscorende midtstoppere der han som ga England 1–0 mot Sverige – Harry Maguire – var på guttetur da England spilte Frankrike-EM for to år siden, slå en stjernes individuelle briljans de fleste dager.

For England, fotballens fødeland, er disse dagene i Russland.

Du kan se de nyter dem.

DA GARETH SOUTHGATE samlet sine tropper etter Premier League-avslutningen i slutten av mai var det ikke mange som trodde de skulle heise flagget for en semifinale denne første lørdagen i juli. Nå vaier ST George's Cross over hele landet. England er tilbake på det internasjonale fotballkartet. Og spør du Gareth Southgate, som valgte sin vei og tok betydelige sjanser, handler det om en spillergruppe hvis forskjeller og energi har gjort dem til en enhet med kraft og styrke.

England 2018 er et moderne fotballag.

Et lag som har grepet mulighetene de har fått med begge hender.

Og nå kan de vinne VM.

Ja, de kan faktisk det.

DE VAR IKKE veldig gode denne varme kvelden i Samara, England. Men de var gode nok. De kontrollerte kampen uten å slite seg helt ut, viste styrke på dødballer og brukte bakrommet de gangene Sverige ble utålmodige og falt ut av det defensive rammeverket. Og det holder det, spesielt når motstanderen er ingenting før pause og mest opptatt av å bruke så mye tid som mulig på innkast.

Derfor skal England videre og Sverige hjem.

Det er grunn til å glede seg over begge deler.

JEG MENER IKKE å ta fra Sverige noe som helst etter bråstoppen i Samara. I andre omgang skapte de tre kvalifiserte målsjanser og kunne fort scoret. Likevel sitter jeg igjen med inntrykk av at de var mest slitne, tunge og fornøyde etter noen magiske uker. Det var rett og slett ikke mer damp igjen i kjelen. For Sverige har overgått seg selv i Russland, gått lenger enn noen kunne håpe, langt mindre tro, og bevist teorien mange bare våget å hviske før Zlatan Ibrahimovic takket for seg.

Teorien som gikk på at Sverige ikke bare ville bli et lag uten sin største stjerne, men et bedre fotballag.

Ikke bare være tilskuere til en verdensstjernes svingende humør og krav til ett hundre prosent oppmerksomhet.

DA ZLATAN VAR på kunne Sverige være lysende. I motsatt modus mest et lag som gikk rundt grøten, aka Zlatan. Mens Sverige i Russland – der den største stjerna (Emil Forsberg) faktisk har vært en skuffelse og der spissene har brent den ene kjempesjansen etter den andre, spesielt Marcus Berg, ingen har brent flere sjanser enn han, ingen i hele VM – har jobbet på til krampa tok dem.

Den kom mot England.

Det var ikke mer igjen.

JEG SER IKKE et engelsk lag som løper rundt i sin egen selvtilfredshet og feirer den største sluttspillframgangen på 28 år. Det jeg ser er et fornøyd fotballag som evner å feire semifinalen med en slags verdig ro og takknemlighet. De vet at ingen kan ta dem nå, hjemme i England mener jeg, kritikerne kan ikke kaste dem på dynga etter dette, men de vet også at det er mer i spill, finalen i Moskva, og at jobben ikke er gjort.

Det lover godt for England.

De har fortsatt beina på bakken.

Og klokkertro på prosjektet.

Du ser det på dem.

Galskapen hjemme kan vente.

IMPONERER IKKE: England slo Sverige 2-0 og er klare for sin første VM-semifinale siden 1990. Angrepsspillet er derimot ikke noe å skryte av, ifølge Dagbladets kommentator Esten O. Sæther. Programleder er Øyvind Godø. Vis mer