BETINGET OPTIMIST: Den mangeårige BBC-stemmen Mark Lawrenson, tror på positive takter fra Roy Hodgsons England i VM. Men å komme seg lenger enn kvartfinalen, som de ikke har gjort siden EM-1996, skjer ikke i dette sluttspillet heller. Tror den tidligere forsvarsspilleren. Foto: Jeon Heon-Kyun // EPA / NTB Scanpix
BETINGET OPTIMIST: Den mangeårige BBC-stemmen Mark Lawrenson, tror på positive takter fra Roy Hodgsons England i VM. Men å komme seg lenger enn kvartfinalen, som de ikke har gjort siden EM-1996, skjer ikke i dette sluttspillet heller. Tror den tidligere forsvarsspilleren. Foto: Jeon Heon-Kyun // EPA / NTB ScanpixVis mer

- Om England kan vinne VM? Nei, absolutt ikke

BBC-Lawrenson til Dagbladet.

SALVADOR (Dagbladet): Han tror på engelsk seier i åpningskampen mot Italia i Manaus, og han tror Roy Hodgsons ungdommer vil vise verden at de tre løvene er i stand til å bite hardt og vilt fra seg om det trengs. Men i kvartfinalen er det stopp, nok en gang, skal vi tro BBCs mangeårige kommentator Mark Lawrenson (57).

Dagbladet møtte den tidligere Liverpool-klippen i Salvador fredag kveld, hvor han kommenterte fyrverkerikampen Nederland-Spania for BBC. Et drøyt døgn seinere - avspark skjer ved midnatt - er det Englands og Italias tur til å innlede det 20. verdensmesterskapet i fotball.

Det var Italia som sendte England ut av det forrige sluttspillet, i kvartfinalen i EM 2012, men Lawrenson tror det er en falmet utgave av de asurblå som nå gjør seg klar i det vanskelige Amazonas-klimaet.

- England møter et italiensk lag som er aldrende, samtidig som de heller ikke skremmer folk som de gjorde før. Hvis du tenker på alle de store italienske lagene som har preget VM opp gjennom åra, så er det ingen i dagens lag som skremmer de engelske supporterne, sier Lawrenson til Dagbladet.

- Og ja, klimaet i Manaus er tøft, men sånn er det for begge. Da kan det være en fordel å ha yngre bein i laget. Det øker sjansene dine.

- Balansert stall Lawrenson mener det engelske laget har en langt bedre utviklingskurve enn sin første motstander.

- Etter å ha sett England i forskjellige turneringer siden 1990, må jeg si at jeg tror dette er den best balanserte stallen de noen gang har hatt. Det er mange gode ungdommer i laget. Daniel Sturridge, Raheem Sterling, Adam Lallana, Jordan Henderson, Danny Welbeck og alle disse. Så jeg tror England klarer å avansere fra gruppa, sier Lawrenson videre.

- I tillegg er det veldig lave forventninger rundt Roy Hodgsons mannskap, og det tror jeg er til stor hjelp. Normalt har folk bestemt at de vinner VM allerede før de forlater sin egen kyst. Sånn er det ikke nå.

- Kvartfinale er målet Hvis England går videre, møter de enten Colombia, Elfenbenskysten, Hellas eller Japan i åttendedelsfinalen.

- Hva vil regnes som en suksess for England i VM?

- Trolig at de kommer til kvartfinalen. Det interessante er at hvis England går videre fra gruppa, så vil de møte et lag fra en av de antatt svakere puljene. Så kvartfinale må være målet.

Trygg på Rooney Mye av forhåndsdebatten rundt det engelske landslaget har dreid seg om Wayne Rooney, slik det egentlig har vært før hvert eneste mesterskap England har deltatt de siste ti åra. Flere - blant annet Paul Scholes - har vært opptatt av å råde Roy Hodgson til å tørre å legge press på Rooney, og sette ham på benken i løpet av VM om han ikke leverer. Men Lawrenson er ikke bekymret for at landslagssjefen vil behandle sin nummer 10 med silkehansker.

- Jeg tror han vil legge press på ham om det trengs. Men Rooney er en virkelig god spiller. Nå ser han seg rundt, og ser at det er mange unge, sterke medspillere der. Så jeg har ingen store problemer med Rooney. Det er litt sånn at pressen skal finne ting å skrive om, og da velger de Rooney, fordi han ikke avsluttet sesongen spesielt bra i United. Selv om det er mye annet positivt å skrive om. Faktum er jo at Rooney ville kunne spilt for de aller fleste andre land i VM. Ikke alle, men de fleste, mener Lawrenson.

- Kan England vinne VM?

- Nei. Absolutt ikke. Nå blir du revet med her! Nei, det kan de ikke. Men de har et bedre balansert lag, de har erfaring, de har unge spillere, og de har en god benk med folk som kan endre spillet. Taktikken handler ikke om å dunke langballer mot en diger spiss. De kan spille seg fram, og jeg tror de vil klare å skape problemer for motstanderne - og jeg tror de slår Italia.

For defensiv i Liverpool Landslagssjef Roy Hodgson mislyktes da han skulle bringe Liverpool tilbake til nye høyder. Dels var det hans egen feil, dels var det eiernes feil, mener Liverpool-kjenner Lawrenson.

RUTINERT: Mark Lawrenson har fulgt England tett i en årrekke som BBC-kommentator. Foto: Lars Hojem Kvam
RUTINERT: Mark Lawrenson har fulgt England tett i en årrekke som BBC-kommentator. Foto: Lars Hojem Kvam Vis mer

- I Liverpool tror jeg han manglet forståelse for hva supporterne av den klubben forventer. Han kunne dra på bortebane med en innstilling om at uavgjort var et godt resultat. Det kan det være i mange klubber, men ikke i Liverpool. Men det var også en vanskelig tid, for da Hodgson ble ansatt, hadde Liverpool den amerikanske duoen Tom Hicks og George Gillett som eiere. Det hele var bare rot. Så selv om han var ansatt permanent, ble han nærmest som en midlertid manager å regne, mener den irske eksperten.
 
- Det var ingen lett tid for Hodgson. Det ga ham en god erfaring, men hvis du kan snakke om at en manager enten har et glass som er halvtomt eller et glass som er halvfullt, så vil jeg si hans glass alltid er halvtomt. Det er sånn han er, sier BBC-kommentatoren, og utdyper:

- Jeg mener at det alltid blir litt sånn med Hodgson: Nå starter vi på 0-0, så da har vi i alle fall 0-0. I stedet for å si: «Kom igjen - la oss satse her.» Men jeg tror han vil satse litt mer offensivt her i VM, på grunn av de unge spillere. Og det er bra! Folk hjemme ønsker litt satsing nå. De er så vant til at laget uansett kommer tidlig hjem. Nå vil de se en offensiv innstilling, sier Lawrenson til Dagbladet.

• England-Italia har avspark klokka 00.00 i kveld. Kampen kan du se på NRK1, eller du kan følge utviklingen hos oss.