Om framtida: - Ikke gitt

Ingvild Flugstad Østberg er tilbake i landslagsvarmen. Hvor lenge hun blir der, er 31-åringen usikker på selv.

TILBAKE: Ingvild Flugstad Østberg etter en trening torsdag. Hun går sitt første verdenscuprenn på lang tid lørdag. Foto: Bjørn Langsem
TILBAKE: Ingvild Flugstad Østberg etter en trening torsdag. Hun går sitt første verdenscuprenn på lang tid lørdag. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Publisert

BEITOSTØLEN / RUKA (Dagbladet): - Først og fremst er jeg glad. Jeg forsøker å kjenne på følelsen av hvordan det er å være her igjen.

Ingvild Flugstad Østberg sklir inn i pressesonen med skia på etter en treningsøkt torsdag. To år etter at hun sto fram på Beitostølen og fortalte om helseproblemer på en emosjonell pressekonferanse, er hun for alvor tilbake i langrennssirkuset.

Det er første møte med norske og internasjonale medier etter at hun ble friskmeldt.

Et grått og tungt skylag trykker ned mot den mørke, finske vinteren, men Gjøvik-jenta smiler. Hun forteller at det var godt å være ute i verdenscupløypa igjen, og at mange av de utenlandske rivalene har tatt seg tid til å si at det var kult å se henne igjen.

Jager svar

Planen er å gå lørdagens 10 kilometer fri. Sprinten i dag og jaktstarten søndag står hun over, med mindre trener Ole Morten Iversen gir henne en annen beskjed. Flugstad Østberg skal også konkurrere på Lillehammer og i Davos.

Den nærmeste tida handler alt om å finne ut hva som er mulig og hvordan kroppen takler konkurranse igjen. Landslaget har laget et opplegg som skal gi henne mulighet til å være i så god form som mulig til OL i Beijing.

- Hun skal være ekstremt forsiktig. Det dummeste som kan skje er at hun slippes løs og konkurrere for fullt. Hun har ikke det samme grunnlaget som før, derfor må hun tenke sesongplanen annerledes enn før, forklarer trener Ole Morten Iversen til Dagbladet.

Årets sesongplan handler derfor om å finne én formtopp inn mot OL. Og finner kvinnen med to OL-gull og seks VM-medaljer den, vet Iversen at han har en medaljekandidat på alle distanser. Gjøvik-kvinnen tok for eksempel fem medaljer i Seefeld i 2019.

Kort perspektiv

Selv forklarer Flugstad Østberg at hun knapt ser inn i framtida:

- Det er ikke gitt hvordan veien blir for meg. Men det er her jeg er per nå. Nå skal jeg først og fremst ta de tre verdenscuphelgene, så må jeg se etter det, forklarer 31-åringen til Dagbladet.

Hun fortsetter:

- Det er ikke mange skirenn jeg skal gå, men jeg kommer til å oppsummere både om jeg syns det er gøy, om jeg syns ting fungerer og egentlig alt. Jeg ser ikke kjempelangt fram ennå.

OVERRASKELSE: Den russiske løperen Aleksandr Terentjev sjokkerte alle og vant sprinten i Ruka. Video: Løkås/Haarstad. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Rett til verdenscup

Til tross for at det er over ett år siden hun gikk et renn sist, har Flugstad Østberg blitt tatt rett ut i verdenscupen. Hun er spent på hvordan møtet med de internasjonale konkurrentene blir:

Cross Country Skiing - FIS Ski World Cup - Lahti Ski Games 2020 - Women's 4x5km- Lahti, Finland - March 1, 2020. Tiril Udnes Weng, Ingvild Flugstad Oestberg, Therese Johaug and Heidi Weng of Norway pose. Lehtikuva/Markku Ulander via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO THIRD PARTY SALES. NOT FOR USE BY REUTERS THIRD PARTY DISTRIBUTORS. FINLAND OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN FINLAND.
Cross Country Skiing - FIS Ski World Cup - Lahti Ski Games 2020 - Women's 4x5km- Lahti, Finland - March 1, 2020. Tiril Udnes Weng, Ingvild Flugstad Oestberg, Therese Johaug and Heidi Weng of Norway pose. Lehtikuva/Markku Ulander via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO THIRD PARTY SALES. NOT FOR USE BY REUTERS THIRD PARTY DISTRIBUTORS. FINLAND OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN FINLAND. Vis mer

- Det er brutalt, det er jo det. Det ville det ha vært uansett. Noen få syns de første skirennene går som en lek, mens andre trenger mer tid. For min del nå, som har vært ute så lenge, så tror og håper jeg at det vil gå bedre for hvert skirenn jeg går.

Johaug-råd

Flugstad Østberg forteller at de få gangene hun har forsøkt å gå på litt føler hun seg i «verdens dårligste form», så hun håper at det går bedre nå.

- Har du fått noen råd av andre?

- Jeg har snakket med mange om det, og de fleste sier at jeg skal senke skuldrene og ikke tenke på resultat. Det er lettere sagt enn gjort, for det er fort å bli ivrig første kilometeren. Jeg skal prøve det, sier Flugstad Østberg til Dagbladet.

Hun fortsetter:

- Jeg har snakket mye med Johaug om denne helga. Hun har, på en måte, vært gjennom noe av det samme. Hun var også ute lenge, og har bedt meg om å nyte det.

Overfor Dagbladet følger Johaug opp:

- Det er rart å komme tilbake, men samtidig skal du bare gjøre det du trener for hver dag. Det er ikke noe hokus pokus. Hun må ha fokus på seg selv og det hun skal gjøre. Hun er så rutinert at hun takler dette.

GA RÅD: Therese Johaug. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GA RÅD: Therese Johaug. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Takker for tillit

Forrige helg var det nasjonal sesongåpning på Beitostølen, men den gikk uten 31-åringen. For Flugstad Østberg blir fokuset å møte de andre på igjen og komme inn i rutinene igjen.

- Det er skikkelig deilig å være tilbake. Det jeg gledet meg mest til var å være med laget igjen, sier Østberg.

Og de andre kvinnene på laget er stolte på lagvenninnas vegne og glad for å ha henne tilbake:

- Hele laget merker at hun er tilbake. Hun er så bra sosialt og på alle møter, egentlig, sier Lotta Udnes Weng til Dagbladet.

Søster Tiril nikker enig:

- Det er tøft av henne å stå her igjen. Hun glir rett inn igjen som hun alltid har vært her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer