ÅRETS TREDJE MÅL:  Jon Dadi Bödvarsson scorer på bestilling. Tre mål i Tippeligaen på tre innhopp. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
ÅRETS TREDJE MÅL: Jon Dadi Bödvarsson scorer på bestilling. Tre mål i Tippeligaen på tre innhopp. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.Vis mer

Om han bare var norsk

Viking har fått sin storscorer. Det mangler Norge.

DET går an å leke spåmann når den Viking-spissen du gjerne hadde sett mer på banen, igjen bare brukte noen minutter som innbytter før han scoret. Med den formen Jon Dadi Bödvarsson holder for tida, er denne effektiviteten ingen kunst å spå:

•• Nå har Jon Dadi fått spille omtrent tre kvarter Tippeliga-fotball til sammen denne sesongen, og benyttet samtlige til å vise at han er en av norsk klubbfotball mest spennende unge spisser.

Men han er altså ikke norsk.

AKKURAT det er en ganske stor utfordring for toppfotballen vår for tida:

•• Til nå i 2014-sesongen er det blitt scoret 49 mål, og 31 av disse scoringene er signert spillere uten norsk pass.

Det er et dårlig tegn for en nasjonalsport på leting etter de endringene i spillerutviklingen som kan løfte oss tilbake mot internasjonale sluttspill. Spillere som kan score på høyt nivå, er den beste hjelpen vi kan få den veien.

DER er muligens Jon Dadi på vei. De to siste ukene har han laget 3 flotte mål og vist avslutningsdetaljer som kan tyde på at han har formatet. Men dette er ennå ikke mer enn tegn:

•• Ingen blir utropt til årets toppscorer på et par, tre innhopp i noen vårkamper.

Sånn er det ikke engang noen skandale at Vikings eneste målscorer foreløpig ikke har fått starte en eneste kamp. Muligens ville laget oppnådd både bedre trykk og uttelling mot Strømsgodset hjemme i forrige serierunde, men ellers har strategien med islendingen som innbytter gitt tilnærmet full pott. Først med de to raske scoringene og ett poeng i en Lerkendal-kamp som virket helt tapt, og så med ny scoring og tre passe heldige poeng på Åråsen.

DET er først når hjemmepublikummet med rette venter større Viking-dominanse at trener Kjell Jonevret bør vurdere den sterkere, mer samlende spisstypen som den nylige kantspilleren Jon Dadi Bödvarsson nå plutselig er i ferd med å formes til. Det vil gi muligheten til å ligge stabilt høyere med laget, og gjøre at dette Viking-laget kan styre spillet i lengre perioder.

For en så ressurssterk klubb, er det et naturlig mål i seg selv. Dessuten går veien til stabilt gode prestasjoner uansett gjennom lag som også evner å holde opp sitt eget angrepsspill:

•• I lengden er det ikke bra nok for Viking å innrette seg på et kontringsspill selv om et ga en tilfeldig seier på Åråsen mot LSK.

Det i seg selv er nok et argument for at en kombinasjon med Jon Dadi Bödvarsson som spiss med Veton Berisha i rommet bak, i hvert fall blir testet.

FORELØPIG er jakten på norske storscorere mest fomling. I dag var fire lag fra like mange tradisjonelt sterke fotballregioner i aksjon uten at det var mulig å se noen spesielle kandidater.

Selv det store Oslo/Romeriks-området med Norges klart mest tallrike talentbase, hadde ikke noe spesielt å vise til. Eneste målscorer for storklubbene Vålerenga og LSK denne lørdagskvelden var enda en islandsk spiss; 24-åringen Vidar Örn Kjartansson.

Det skjedde til overmål på straffe, i en kamp der Kjartansson presterte et stykke under vanlig nivå.

VIF sin utligning rett før slutt, var forøvrig grei nok. Trener Kjetil Rekdal lyktes med den taktiske vrien med en ekstra spiss mot et hjemmelag som til slutt ble litt for slitent til å få fullt utbytte av sitt tidvis langt bedre pasningsspill.

Nettopp mangelen på et tydelig offensivt spillmønster er så langt skuffende hos Oslo-klubben. Over tid er det helst plattformen for å utvikle stabile målscorere.

Og altså gjerne flere norske.