RALLY(CROSS)-PETTER: Petter Solberg vinker til tilskuerne etter seieren på Lydden Hill i England i mai. Nordmannen holder stø kurs mot en andre strake VM-tittel i rallycross etter overgangen fra rally i 2013. Foto: Lennart Pettersson / TT / NTB Scanpix
RALLY(CROSS)-PETTER: Petter Solberg vinker til tilskuerne etter seieren på Lydden Hill i England i mai. Nordmannen holder stø kurs mot en andre strake VM-tittel i rallycross etter overgangen fra rally i 2013. Foto: Lennart Pettersson / TT / NTB ScanpixVis mer

- Om han kunne valgt, så vet alle at Petter heller ville kjørt rally enn rallycross

Mads Østberg (27) ligger på andreplass i rally-VM. Han er overbevist om at Petter Solberg også helst ville konkurrert om VM-tittelen i den bilsporten.

LARKOLLEN (Dagbladet): Petter Solberg (40) leder VM i rallycross i år og har stø kurs mot å bli verdensmester for andre år på rad i bilsporten han hoppet over til i 2013 - etter 14 sesonger i VM-sirkuset i rally, med VM-tittelen i 2003 som det åpenbare høydepunktet.

Sju tunge år Med Petter Solberg som norsk døråpner følger VM-toer Mads Østberg (27) og VM-treer Andreas Mikkelsen (25) opp rallyarven etter Spydeberg-mannen.

Solberg ga seg med rally etter at han ikke vant et eneste løp de sju siste sesongene. I år er det tiårsjubiluem for hans siste av totalt 13 VM-seirer - i Wales i 2005.

Etter VM-gullet i 2003 surret Subaru seg inn i mye rart, og valgte å trekke seg ut etter 2008-sesongen. Solberg fortsatte to år til i et eget team og ett i Ford, før han søkte nye utfordringer i rallycross.

- Ingen konkurranse Mads Østberg tror Solberg helst ville ville kjørt rally ennå, og mener at rallycross er en motorsport som på ingen måte kan måle seg med rally i forhold til popularitet.

- Om han kunne valgt, så vet alle at Petter heller ville kjørt rally enn rallycross, sier Mads Østberg til Dagbladet.

- Du ser ikke den voksende interessen for rallycross som en trussel mot rally?

- Langt i fra. Absolutt ikke i det hele tatt. I Norge kan interessen kanskje måle seg med rally, på grunnn av Petter Solberg, men internasjonalt er det to forskjellige verdener.

- Jeg tror wrc er noe sånt som åtte-ni ganger større enn rallycross på verdensbasis. De kommer aldri til å ta igjen wrc.

- Vil andre innrømme - Er rallycross en sport du kunne tenkt deg?

- Det ser veldig gøy ut. Men jeg ville ikke byttet det ikke ut med rally, for å si det sånn. Det tror jeg ingen gjør.

- Ikke Petter Solberg heller?

- Nei, jeg kan garantere at han heller ville vært i rally. Jeg tror han elsker det han gjør i dag, men om kunne valgt mellom å satse ordentlig i et fabrikksteam i wrc, kontra å kjøre rallycross, så tror jeg alle vet hva han ville valgt. Det vet han selv også.

- Du får ikke Petter selv til å innrømme det?

- Nei, er du gal, selvfølgelig får du ikke det. Men det er bare sånn verden er, sier Mads Østberg.

- Elsker rally Petter Solberg humrer litt når han hører påstanden til Mads Østberg.

ERTER PETTER: Mads Østberg ligger andreplass i årets rally-VM, og tror at Petter Solberg helst ville fortsatt i rally enn å hoppe over til rallycross, som han har kjørt de tre siste åra. Foto: Roy Wahlstrøm
ERTER PETTER: Mads Østberg ligger andreplass i årets rally-VM, og tror at Petter Solberg helst ville fortsatt i rally enn å hoppe over til rallycross, som han har kjørt de tre siste åra. Foto: Roy Wahlstrøm Vis mer

- Jeg elsker rally, og jeg elsker rallycross. Mot slutten av tida i wrc så var det bare Sebastien Loeb (Citroën) som hadde fabrikksete, mens resten måtte betale. Det kan du gjøre når du er på vei opp, men det gidder du ikke når du har vært med en stund.

For Petter handlet motorsportskiftet om å søke nye utfordringer etter det som utviklet seg til en tøff tid i rally.

- Det er mange som ikke tør å gjøre noe annet om man først har hatt suksess med noe. Men det gir et voldsomt kick. For meg handler det om prestasjoner og om å vinne.

- Og selv om rally er veldig gromt, så er rallycross på vei opp. Det er tøffere konkurranse i rallycross, hvor du ikke vet hvem som vinner før helt mot slutten.

- Pushe til siste limit - Det er kanskje 40 biler i hvert løp, og du må pushe til siste limiten i hvert heat, semifinale og finale for å vinne, sier Petter Solberg.

- Har du kjørt ditt siste løp i rally-VM?

- Det er ikke sikkert, for jeg elsker som sagt den sporten også. Men rallycross er også en veldig grom sport, og jeg angrer ikke på noe. Jeg er veldig fornøyd med det jeg gjør nå, sier Petter Solberg.

RALLY-MADS: Mads Østberg under VM-runden i Finland i fjor. I år har Østberg scoret poeng i alle løpene og ligger på en sterk andreplass halvveis ut i VM-sesongen. Foto: Roni Rekomaa / AP / Lehtikuva / NTB Scanpix
RALLY-MADS: Mads Østberg under VM-runden i Finland i fjor. I år har Østberg scoret poeng i alle løpene og ligger på en sterk andreplass halvveis ut i VM-sesongen. Foto: Roni Rekomaa / AP / Lehtikuva / NTB Scanpix Vis mer