Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Om jeg hadde punktert ville de ikke ventet på meg

Geraint Thomas letter på sløret omkring Tour de France-seieren.

VENNER: Geraint Thomas og Chris Froome sier de har et godt forhold, men Thomas forteller om frustrasjoner underveis i årets Tour de France. FOTO: Chris Graythen/Getty Images
VENNER: Geraint Thomas og Chris Froome sier de har et godt forhold, men Thomas forteller om frustrasjoner underveis i årets Tour de France. FOTO: Chris Graythen/Getty Images Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): Etter hvert som touren utfoldet seg ble duellen mellom Geraint Thomas og Chris Froome et større og større tema blant de som fulgte rittet.

Team Sky gikk inn i rittet med regjerende vinner Froome som sin kaptein, men med walisiske Thomas i bakhånd. Likevel var det Thomas som etter hvert lå best plassert av duoen og på den 11. etappen til La Rosière parkerte han både Froome og konkurrentene, og overtok ledelsen i rittet.

Selv om de to, øvrige ryttere og støtteapparat bedyret at stemningen innad i laget var harmonisk, til tross for at løytnanten hadde havnet i førersetet, forteller nå Thomas om sine frustrasjoner i et intervju med The Guardian.

Ville ikke ventet

Waliseren har vært kjent for å være utsatt for mye uhell, men på den første etappen var det i stedet Froome som havnet i trøbbel. I et nervøst hovedfelt, som nærmet seg rittets første massespurt i Fontenay-le-Comte, kjørte han i grøften og tapte verdifulle sekunder.

Dermed lå Thomas hele 52 sekunder foran kapteinen, før den kritiske lagtempoen i Cholet på den tredje etappen. Ordlyden var imidlertid klokkeklar fra laget: - Punkterer du venter vi ikke på deg.

- Det er dritt. Faen heller, gutter, kan dere virkelig ikke vente på meg, spurte han ryttere og lagledelse.

(artikkelen fortsetter under bildet)

STOR SEIER: Geraint Thomas stikker av med etappeseieren på ikoniske Alpe d'Huez. FOTO: Chris Graythen/Getty Images
STOR SEIER: Geraint Thomas stikker av med etappeseieren på ikoniske Alpe d'Huez. FOTO: Chris Graythen/Getty Images Vis mer

- Jeg var frustrert fordi jeg trodde jeg var en beskyttet rytter. Men det er ikke en avgjørelse de tok lett på. De måtte ha tenkt over det og diskutert det. Jeg sa min mening og de sa 'nei'. Så du må akseptere det. Sannsynligheten [for å punktere] er veldig liten, men der og da synes jeg det var en kjip situasjon. Ja, det dro meg litt ned, men du må la det gå.

Bare aircondition til Froome

Etter den infernalske brosteinsetappen til Roubaix på dag ni av rittet ble det en ny påminnelse om hvor han sto i Sky-hierarkiet, selv om han lå over minuttet foran Froome.

Mange av de franske hotellene er uten aircondition, men det britiske storlaget sørger for å ha med egne enheter, slik at rytterne skal få optimal restitusjon. Men hotellets elektriske system tålte ikke belastningen fra åtte enheter og ble slått ut.

Da kom en ny og klar beskjed: - Bare én person kan ha det, Froomey.

32-åringen sier han hentet tilbake sin maskin, skrudde den på igjen og "heldigvis slo den det ikke ut."

- Han fortalte at han skulle angripe

The Guardians intervju er gjort i forbindelse med utgivelsen av Thomas' bok "The Tour According to G", som slippes 1. november.

I boken har Froome fått skrive de siste sidene av boken, som forteller om deres lange relasjon som lagkamerater og skriver "tross min egen skuffelse, så var det en glede å se G vinne".

- Når han gratulerte meg virket det genuint og han siden touren har vi hatt noen turer ute [på byen, red.anm.], forteller Thomas.

Froome forsøkte flere angrep underveis i rittet, men maktet aldri å utgjøre den store forskjellen og ble mot slutten av rittet også frakjørt av Thomas. Den firedoble Tour-vinneren gikk da over til å hjelpe Thomas, men maktet også å ta tredjeplass i rittet selv.

(artikkelen fortsetter under bildet)

OFFENSIV: Chris Froome angrep flere ganger med Geraint Thomas i den gule ledertrøyen. FOTO: Tim de Waele/Getty Images
OFFENSIV: Chris Froome angrep flere ganger med Geraint Thomas i den gule ledertrøyen. FOTO: Tim de Waele/Getty Images Vis mer

Flere fikk gjerne inntrykk av at Froome kjørte mot Thomas, grunnet angrepene, men han bedyrer at det ikke var tilfellet, ettersom Froome på forhånd hadde fortalt laget at han skulle angripe.

- Jeg tror det er et godt eksempel på at vi ikke syklet mot hverandre, fordi han fortalte meg åpent om det. Hvis han hadde blitt satt til å jobbe for meg så kunne folk sagt nå "Froomey kunne ha angrepet den dagen. Kanskje han kunne ha vunnet." Men det viser at jeg var sterkere. Det fungerte bra til slutt.

Forholdet dem i mellom skal være godt og Thomas er klar på at om de sykler sammen i touren neste år og Froome er den sterkeste, så vil han hjelpe ham - selv om han ønsker å forsvare sin egen seier.

- I en ideell verden ville Froomey bare kjørt for meg. Men jeg vet at det ikke er mulig.

PS: The Guardians intervju berører også en rekke andre temaer. Hele intervjuet finner du ved å klikke her!

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!