Dag-Eilev Fagermo

Om krisa: - Min tøffeste periode

Dag-Eilev Fagermo letter på sløret om den blytunge våren da Vålerenga lå nede med brukket rygg. Samtidig kommer han med et stikk til Discovery.

KAN SMILE: Vålerenga-sjefen har klart å få ting til å svinge på Intility Arena igjen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KAN SMILE: Vålerenga-sjefen har klart å få ting til å svinge på Intility Arena igjen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
  • Vålerenga - Lillestrøm, søndag klokka 20.00

INTILITY ARENA (Dagbladet): Vålerenga-sjefen har grunn til å smile. Laget hans er ubeseiret på de siste åtte kampene i Eliteserien, hvor syv av dem er trepoengere. Med andre ord: det svinger skikkelig av Fagermos menn om dagen. Tre poeng søndag kveld mot erkerivalen Lillestrøm betyr at Oslo-laget plutselig er med i medaljekampen.

Skrur man tiden tilbake noen måneder hadde Vålerenga og medalje vært en fjern drøm for alle med hjertet for klubben, i hvert fall denne sesongen.

29. juni røyk de ut av cupen mot Bodø/Glimt, men det var i serien alarmlampene virkelig begynte å gi lyd fra seg. Laget sto med én fattig seier på sine sju siste kamper. Den kom mot tredjedivisjonslaget Brumunddal i cupen. I Eliteserien lå de på en stusselig 14. plass.

- Jeg er sterk i forhold til publikum, media og omgivelsene. Det har jeg lite problemer med. Men som privatperson var presset veldig stort. Jeg har aldri hatt en så tøff periode som trener. At folk ville ha hodet mitt på et fat og sånn, det har jeg forståelse for når resultatene var som de var. Jeg var skuffa over meg selv at vi ikke fikk det til. Så det presset var tøft, det skal jeg innrømme, sier Fagermo til Dagbladet.

TOMMEL OPP: Dag-Eilev Fagermo på treningsfeltet på Intility onsdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TOMMEL OPP: Dag-Eilev Fagermo på treningsfeltet på Intility onsdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Gjorde to grep

- Begynner man å tvile på seg selv?

- Nei, hadde jeg gjort det hadde jeg nok ikke takla det, men man blir nok mer analytisk. Selv om vi ikke skal forandre noe på hovedprinsippene våre, så tror jeg det var spesielt to ting som var viktig at vi gjorde, sier Vålerenga-treneren, og følger opp:

  • - Det ene var at jeg undervurderte det sosiale i gruppa. Oslo er en stor by. Mange har kamerater og andre miljøer. Det å bygge gruppa sterkere og gjøre ting sammen var noe jeg undervurderte. Det har vi nå satt fokus på.
  • - Det andre var at gutta gjerne ville ha litt mer info om motstanderen. Jeg er ikke nødvendigvis så opptatt av det. Jeg har vært med lenge og mener vi skal ha mest fokus på oss selv, men det var noe vi har begynte å se på.

- De to tingene tror jeg har vært viktig for at vi har løfta oss. En viss ydmykhet der må jeg ha, selv om vi egentlig spiller samme fotballen, sier Fagermo.

Nettavisen hevdet i midten av juni at Vålerengas eier, Tor Olav Trøim, hadde masjert inn i garderoben på Intility og gitt klar beskjed til spillerne at han ikke har noen intensjoner om å kvitte seg med treneren, til tross for at resultatene ikke sto til stil med ambisjonene. Fagermo skal selv ha vært til stede da Trøim ga beskjeden, hevder Nettavisen.

Når Dagbladet spør Fagermo om hendelsen, svarer han kryptisk:

- Det er en bra mann. En veldig bra mann.

VÅLERENGA-EIER; Tor Olav Trøim skal angivelig ha fredet Dag-Eilev Fagermo. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB
VÅLERENGA-EIER; Tor Olav Trøim skal angivelig ha fredet Dag-Eilev Fagermo. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Vis mer

Ble oppslukt

Til tross for rekken med svake resultater, sier han at han aldri har vært redd for å få sparken.

- Det tenker jeg aldri på. Jeg har vært med lenge, og jeg har aldri fått sparken. Det som det ville gjort med meg, hvis jeg hadde fått sparken, er at jeg hadde visst at jeg ikke hadde lykkes. Det er ingen som får til Vålerenga, men jeg vil få til Vålerenga. Hvis jeg ikke greier det vil det være en personlig skuffelse. Det er det presset som er tøft, sier Fagermo.

- Når det sto på som verst, ble du helt oppslukt i å få det til å snu?

- Ja, det ble jeg. Ikke familie, lite søvn og bare jobbing. Men det visste jeg da jeg kom hit. Jeg har jobba enormt mye, men det er ikke noe å skryte av hvis du ikke får det til. Det er mange som jobber mye, men som ikke får resultater. Man må jobbe med de riktige tingene, og da øker sjansen for å få suksess.

Han fortsetter:

- Det som var spesielt med den tøffe våren, var at vi egentlig var veldig gode i flere av kampene. Hvis man hadde sett på tabellen ut i fra hvor mye man skaper, så skulle vi ha vært mye høyere på tabellen. Da vet jeg at det er marginer som er forskjellen. Hadde vi blitt rundspilt og slitt fordi vi var klart dårligere, da hadde det vært mye lenger vei fram, men sånn var det jo ikke. Da vet du at det snur på et tidspunkt.

ENGASJERT: Dag-Eilev Fagermo cupkampen mellom Vålerenga og Bodø/Glimt på Intility Arena i juni. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
ENGASJERT: Dag-Eilev Fagermo cupkampen mellom Vålerenga og Bodø/Glimt på Intility Arena i juni. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer

Skjønner ikke poenget

Enkelte husker nok 0-1 tapet hjemme mot Odd 26. juni. Vålerenga var gode og burde ha scoret, men sto igjen uten poeng etter 90 spilte minutter. Etter kampen tuslet hjemmelaget bort til «Klanen» for å beklage.

En som ikke gikk bort til supporterne, var Fagermo selv. Han forklarer hvorfor.

- Hvorfor skal vi gå bort til fansen? Jeg snakka med supporterne på torsdag, jeg. Skal man gå bort der og slåss fordi vi har tapt og blitt ydmyka? Det er like ydmykende for oss. Vi taper sammen, men det er selvfølgelig frustrerende å tape her hjemme når man rundspiller motstanderen. Det som er viktig er at vi er glade i hverandre, men det blir ikke noe bedre at man går bort der og blir ydmyka.

STORT PRESS: Alles øyne var rettet mot Dag-Eilev Fagermo da Vålerenga sleit i starten av sesongen. Bjørn Langsem / Dagbladet
STORT PRESS: Alles øyne var rettet mot Dag-Eilev Fagermo da Vålerenga sleit i starten av sesongen. Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Stikk til Discovery

Forrige gang lagene møttes var på Lillestrøms territorium på Åråsen. Der endte det med 2-0 tap for Vålerenga.

Etter kampen gjorde Fagermo et intervju med Discovery der han kort fortalt sa at de var på full høyde med Lillestrøm, men at laget hans taper på at Lillestrøm er ekstremt gode på døballer. Sistnevnte scora begge sine mål på dødball.

I Discovery sitt studio fikk Fagermo krass kritikk fra blant annet Petter Bø Tosterud og Christian Gauseth.

- Her prøver han å skrive en annen historie enn den han skulle skrive. Da han (Fagermo) skrev ny kontrakt, kom han med en lovnad om at de skulle ta seriegull og stabilisere seg i toppen av norsk fotball. At de er fornøyde med spillet borte på Åråsen, er et stikk til alle som bruker penger og tid på Vålerenga. De kunne spilt til sankthans uten å ha scoret mål i denne kampen, sa Tosterud.

Gauseth var enig med sin kollega i studio.

- Fagermo burde gå bort til Geir Bakke og spørre om han kan få noen tips, sa den tidligere Mjøndalen-spilleren.

IKKE IMPONERT: Christian Gauseth holdt ikke tilbake mot Vålerenga og Dag-Eilev Fagermo. Foto: Marit Hommedal / NTB
IKKE IMPONERT: Christian Gauseth holdt ikke tilbake mot Vålerenga og Dag-Eilev Fagermo. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer

Da Dagbladet skal til å lese opp sitatene fra Tosterud og Gauseth til Fagermo, avbryter han kjapt.

- Altså, Discovery, hvem er det som sitter der? Den fotballfaglige vurderinga der er tynn. Jeg følger ikke så mye med på de, men den er tynn. Hvis man gikk inn og så på forventede mål under den perioden Vålerenga sleit, så skulle vi ha vært på medaljeplass. Det er ikke nødvendigvis slik at vi spiller så mye bedre nå, men vi scorer på sjansene våre. Den analysen ser ikke de på.

Fra og med neste sesong overtar TV 2 rettighetene til Eliteserien. Fagermo gleder seg til skiftet, men kommer med en advarsel til kanalen.

- TV 2 tror jeg blir veldig bra. Det er et helt annet nivå og mye større. Jeg ser ikke noe på Discovery. Det er det vel få som gjør etter hvert, fordi de har mista stort sett alt som er. Det jeg ikke håper, er at det blir innavl og at mange av de samme ekspertene blir med over. De må fornye seg, akkurat slik som Viaplay burde gjort når de nå har Premier League. Det blir de samme trøtte folka på nytt. Man trenger nye flinke fagfolk.

FÅR KRITIKK: David Beckham er i hardt vær om dagen etter at han dukket opp i en reklamefilm for Qatar. Vis mer

- Storebror?

Perioden med dårlig resultater og misfornøyde supporterne er nå over, i hvert fall for denne gang. Søndag venter Lillestrøm på hjemmebane. Sist gang Vålerenga slo «Fugla» i Eliteserien var 2. september 2018.

Til tross for at den sportslige suksessen var større på Åråsen enn på Intility i fjor, nekter Fagermo for at Lillestrøm har overtatt stempelet som «storebror».

- Har Lillestrøm vært storebror? spør Fagermo og smiler.

Han følger opp:

- De har jo vært i OBOS-ligaen. Så det kan jeg umulig se. De var bedre enn oss i fjor, men året før tok vi medalje.

STEMNING: Slik så det ut da Lillestrøm slo Vålerenga sist. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
STEMNING: Slik så det ut da Lillestrøm slo Vålerenga sist. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Mener du at dere er bedre enn dem nå?

- Vi er jo ikke bedre enn dem når vi er bak dem på tabellen. Per dags dato er de åtte poeng foran. Selv om vi slår dem er vi fortsatt flere poeng bak. Så skal vi bli bedre enn de må vi foran dem på tabellen, sier han bestemt.

Fire seiere og én uavgjort er fasit for Vålerenga de siste fem kampene. Seinest tok de en sterk borteseier mot Viking i Stavanger. Som Fagermo poengterer, er Lillestrøm foran dem på tabellen, men gultrøyene er ikke i nærheten av formen til deres neste motstander. På de fem siste har de én seier, to uavgjort og to tap.

Fagermo tror at den fire år lange rekka uten seier mot Lillestrøm blir brutt til helga.

- Jeg kan ikke stå her og si noe annet. Vi er i god form, og mesteparten av supporterne her på stadion vil ha ryggen vår. Det kommer til å bli et enormt trykk, heldigvis. Det er veldig gøy å få være trener på et av lagene i norsk fotballs største oppgjør.

- Hva er det som møter Lillestrøm her på søndag?

- Det vet de, akkurat som at vi vet hva som møter oss, sier Vålerenga-sjefen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer