Sesongdebuterer under Bislett Games

Om marerittet: - Kanskje det er oppskriften?

Karoline Bjerkeli Grøvdal har tatt i bruk utradisjonelle treningsmetoder for å komme i form til sesongstarten.

NORSK HÅP: Endelig kan Karoline Bjerkeli Grøvdal løpe som normalt. Torsdag stiller hun til start under Bislett Games. Foto: NTB scanpix
NORSK HÅP: Endelig kan Karoline Bjerkeli Grøvdal løpe som normalt. Torsdag stiller hun til start under Bislett Games. Foto: NTB scanpixVis mer

Sju av verdens åtte beste utøvere på 3000-meter hinder stiller på startstreken under Bislett Games i kveld kl. 21.10.

Verdensrekordholder Beatrice Chepkoech fra Kenya, regjerende verdensmester Emma Coburn, tidligere verdensmester Hyvin Kiyeng, og U20-verdensmester Celliphine Chespol er bare noen av utøverne hjemmehåpet Karoline Bjerkeli Grøvdal skal bryne seg på.

Etter en tøff treningsvinter, har romsdalingen viet lite tid til konkurrentene.

- Jeg har ikke studert den lista, jeg. Det høres jo feil ut å si det, men jeg vet at hver gang jeg springer på Bislett, så er det et sterkt felt. Feltet får bare være sterkt, så får vi se hvor jeg havner der. Det gjelder egentlig bare å finne seg en gruppe i starten, og henge seg på. Forhåpentligvis kan jeg plukke litt på slutten. Jeg tror det er oppskriften å følge nå, mener hun.

FORBLØFFER: Amalie Iuel briljerer med sine språkegenskaper, slår tilbake mot Karsten Warholm og kommer med en avsløring. Samtidig forbauser Iuels lillesøster. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

Oppsiktsvekkende metode

I vår har en belastningsskade tvunget Bjerkeli Grøvdal til å tenke utenfor boksen. Isfjorddama har hatt så store smerter i hofta at løping ikke har vært et alternativ. Da har hun blant annet hentet fram gamle treningsmetoder.

Bjerkeli Grøvdal var en kompetent langrennsløper tidlig i karrieren, og har hentet fram gamle kunster ved å ta med rulleski på tredemølla.

KLAR: Karoline Bjerkeli Grøvdal under pressetreff før Bislett Games. Foto: NTB scanpix
KLAR: Karoline Bjerkeli Grøvdal under pressetreff før Bislett Games. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Kanskje det er det som er oppskriften? Jeg har gått tre rulleskiøkter i hele april og mai i motbakke, så kondisjonen er der. Hver gang jeg har lagt ut (på sosiale medier), har jeg fått meldinger om at jeg nå får beinstyrke til hinder. Det er tydelig at folk tror det er et tiltak jeg gjør for å bli sterkere.

Den alternative treningen har derimot blitt gjort noe motvillig. På grunn av mangelfull løpetrening, har ikke hun satt seg et spesielt mål før torsdagens sesongdebut.

- Jeg føler at jeg høres litt defensiv ut, men jeg vet jeg ikke helt hvor jeg står. Det er første konkurranse, og det er først de to siste ukene jeg har følt meg som en løper. Ellers har jeg gått på rulleski, syklet, og trent bra, men hatt den skaden. Da blir du veldig usikker på hvor du egentlig er.

Går for rekorden

Bjerkeli Grøvdal sier hun blir overrasket om hun slår sin egen norske rekord på 3000-meter hinder under Bislett Games. Den lyder på 9.13.35. Det er imidlertid et klart mål i løpet av sesongen.

- Jeg føler at det er på tide å ta 9.13 - det var et litt spontant løp i NM for to år siden. Jeg var i god form den gangen, det skal sies. Men det blir en lang sesong i år, og jeg skal jo doble det med 5000 meter. Jeg tror ikke denne skaden kommer til å påvirke totalsesongen, men at den kanskje forsinker toppformen litt, sier 28-åringen.

Årets store høydepunkt - friidretts-VM - kommer først i månedsskiftet september/oktober. Vanligvis er det midt på sommeren, men denne gangen har Bjerkeli Grøvdal litt ekstra tid til å spisse formen.

- Akkurat nå tenker jeg at det er veldig bra. Nå trenger jeg tida, føler jeg. Normalt sett synes jeg det er litt rart, spesielt med tanke på at det er OL neste år, og det blir under ett år mellom. Det kommer veldig plutselig på, men samtidig er det gøy med utfordringer. Noen kan gå på tryne på det, og andre kan klare det. Det kan være gøy, sier hun.