Europa League: LASK-Rosenborg

Om mulig enda verre enn i fjor

Så lenge det lukter Champions League er det litt internasjonalt trøkk over Rosenborg. I Europa League ser det ut som laget ikke trives.

BILDET SOM FORTELLER ALT: Rosenborg var sjansløse i Linz og slapp billig unna. Det er skuffende for norsk klubbfotball. Og du ser det på Emil Konradsen Ceide (tv) og Alexander Soderlund. Dette var kvelden da alt gikk galt. Foto: REUTERS/Lisi Niesner
BILDET SOM FORTELLER ALT: Rosenborg var sjansløse i Linz og slapp billig unna. Det er skuffende for norsk klubbfotball. Og du ser det på Emil Konradsen Ceide (tv) og Alexander Soderlund. Dette var kvelden da alt gikk galt. Foto: REUTERS/Lisi Niesner Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ROSENBORGS DEFINERTE MÅL i Europa League 2019/2020 er en 16-dels finale i februar neste år. Det er i hvert fall det folk har sagt og snakket om.

Resultatet etter den første gruppespillkampen er tap, ingen mål og ingen målsjanser mot det vi i Norge har omtalt som gruppas svakeste lag.

JEG SLITER MED den akkurat nå, troverdigheten i en norsk analyse mest basert på håp og drømmer om et helt nødvendig internasjonalt løft for nors klubbfotball. Her og nå er nemlig Rosenborg det svakeste laget i gruppe D. Derom hersker ingen tvil. For LASK Linz var ikke bare litt bedre enn Rosenborg, de var veldig mye bedre.

Derfor slapp RBK billig unna.

Mens norsk klubbfotball ble hardt straffet.

KAMPFAKTA

  • LASK (Østerrike) – Rosenborg 1-0 (1-0)
  • Mål: 1-0 James Holland (45).
  • Gult kort: René Renner (26), Petar Filipović (55), LASK Linz, Vegar Eggen Hedenstad (44), Birger Meling (57), Even Hovland (84), Rosenborg.
  • Se alle resultatene fra kveldens runde i Dagbladet Fotballstudio.

DU SÅ DET i fjor, da var det ille, nesten flaut å se på. Jeg husker mange også brukte ordet pinlig. Seks kamper fordelt på Celtic, RB Leipzig og Red Bull Salzburg før Erling Braut Haaland. Det endte med fem tap, en uavgjort og 4–14 i målforskjell. Det var som om Rosenborg hadde mista lysta, som om de visste at de ikke var gode nok, og at de var der fordi André Hansen hadde tatt dem dit på egen hånd.

Som det å ha kvalifisert seg for gruppespillet var nok.

MYE VAR GALT i fjor høst, men det verste – også for norsk fotball som var representert med Norges desidert beste lag på vei til sitt fjerde strake seriemesterskap og enda en dobbel (cup og serie) – var hjemmekampen mot RB Leipzigs B-lag. Den endte 1–3. Reservene til et godt Bundesliga-lag var vårt beste mannskap dønn overlegne.

SLIK VAR DET denne kvelden også. LASK Linz, som ikke er i nærheten av Bundesliga-standard (Leipzig), som er nummer to til Salzburg i Østerrike, og som også ville hatt store problemer med Celtic, dominerte Rosenborg. Og kanskje enda verre fordi LASK's høye press inviterte til brudd og kontringerover, var Rosenborgs manglende evne til å spille av press, alle feilpasningene da bruddene kom, og de stadig lange ballene til ingenting på topp

Rosenborg hadde en plan, men spilte uten mening.

Og mistet evnene sine på veien.

SLIKE RESULTATER SVIR lang inn i fotballsjela, slike resultater stiller helt relevante og fortjente spørsmål ved det vi alltid diskuterer i norsk fotball – nivået – og for ett år siden var dommen drepende. Derfor håper vi mer i år. Vi mener å ha sett en framgang. For Rosenborg i Champions League-kvalifiseringen – mot bra motstand som BATE Borisov, Maribor og til slutt overmennene fra Dynamo Zagreb – var jo oppmuntrende.

Rosenborg den første kvelden i Europa League var direkte deprimerende.

RBK-TRENER EIRIK HORNELAND prøvde seg med en offensiv variant basert på det som stemte bra mot Lillestrøm i Eliteserien sist lørdag. En kant og to spisser fungerte godt mot et middels norsk lag på Lerkendal. Det var ikke i nærheten mot Østerrikes nest beste lag i Linz. Og slik ble parløpet mellom Bjørn Maars Johnsen og Alexander Søderlund mest et savn av den andre kantspilleren, David Akintola, han som sammen med Samuel Adegbenro ga Rosenborg bredde og gjennombruddskraft i Champions League-kvalifiseringen.

Med fasit i hand tror jeg Horneland angrer.

Samtidig som han har lært at forskjellen på middels eliteserie og topp østerriksk Bundesliga er større enn han trodde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer