SJEFEN OG STJERNA: Vidar Løfshus har ansvaret for de sportslige resultatene for alle landslag under Norges Skiforbunds paraply. De siste årene har Petter Northug i praksis vært norsk herrelangrenn alene - selv om han endelig fikk selskap av de andre distanseløperne under VM på ski i februar og mars.  
Foto: Berit Roald / Scanpix
SJEFEN OG STJERNA: Vidar Løfshus har ansvaret for de sportslige resultatene for alle landslag under Norges Skiforbunds paraply. De siste årene har Petter Northug i praksis vært norsk herrelangrenn alene - selv om han endelig fikk selskap av de andre distanseløperne under VM på ski i februar og mars. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer

Om Northug mislykkes, får denne mannen mye av skylda

- En risiko jeg må leve med, sier Vidar Løfshus.

Landslagssjef i langrenn, Vidar Løfshus, er sitt ansvar bevisst. 41-åringen er øverste sportslige sjef for alle landslag under Norges Skiforbunds paraply.

 - Det er et stort ansvar?

- Ja, jeg har ansvaret for de sportslige resultatene. Det er en risiko jeg må ta og leve med, både til vinteren og fram mot OL i Sotsji i 2014, sier trønderen.

Da skiforbundet omorganiserte foran denne sesongen, ble Løfshus' stilling omgjort fra ansvarlig sjef for allroundherrene til landslagssjef for samtlige seks landslag.

Åge Skinstads stilling som sportssjef ble tatt bort, mens den samme Skinstad ble langrennssjef i Skiforbundet.

Mot Skinstad Løfshus rapporterer direkte til Skinstad.

- Det gjorde jeg senest i dag (onsdag). Da snakket jeg blant annet om Martin Johnsrud Sundby og Tord Asle Gjerdalen som ikke er med til Val Senales.

Sundby har vært plaget med forstyrrelser i hjerterytmen, mens Gjerdalen har vært syk.

- De har hatt en måned som ikke har vært som planlagt, men begge er i full trening. Tord ble syk i Drammen, før han ble frisk og syk igjen. Vi mente det var best at han trente hjemme. For Martins del er det viktig å få stilt riktig diagnose. Han trener timene sine, men ikke med full intensitet, sier Løfshus.

Oppgaver Løfshus har mange arbeidsoppgaver. Du ser han ofte med en telefon i hånden eller plassert foran en datamaskin. Det er hele tiden mye som skal organiseres. Mange vil ha tak i ham.

- Hva er den største utfordringen?

- Det er mange lag, og det gjelder å styre skuta. Det handler hele tiden om ressursprioritering. Inkludert juniorene er det seks lag. Det blir vanskelig hvis ikke alle drar i samme retning. Hvis vi drar sammen som et lag, da får vi kompetanseflyt. Det er målet.

Løfshus mener det er enklere når alle sammen er samlet slik som akkurat nå i Val Senales.

- Jeg er mest fornøyd med at rekruttlaget er med igjen. Det var de ikke i fjor. Rekruttrener Sjur Ole Svarstad kan snakke med og utveksle erfaringer med en seks-sju andre trenere. Slikt gir kompetanseflyt, mener Løfshus.

(NTB)