Om pengebruken er avgjørende, så ender Tippeligaen slik

Enorme forskjeller.

PÅ TOPP: Dersom vi skulle satt opp en tabell ut fra Tippeliga-lagenes budsjetter, ville Rosenborg tronet på topp.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
PÅ TOPP: Dersom vi skulle satt opp en tabell ut fra Tippeliga-lagenes budsjetter, ville Rosenborg tronet på topp. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Det er under en uke til seriestart, og i disse dager det mange som tipper hvordan tabellen vil se ut når sesongen er over i november. Molde går inn i en ny sesong som de flestes favoritt til å ta gullet, etter å ha tatt en gjev dobbel i liga- og cupgull i fjor.

Men hvordan ser tabellen ut dersom vi rangerer etter klubbenes budsjett?

Det er Rosenborg som skilter med høyest budsjett for sesongen 2015. Trondheimsklubben har satt en sum på 159 millioner i budsjett. Molde følger bak med et budsjett på 109 millioner. Viking følger som nummer tre med omtrent 100 millioner i budsjett.

Budsjettabellen 2015: 1. Rosenborg, 159 millioner
2. Molde, 109 millioner
3. Viking, ca 100 millioner
4. Strømsgodset, 84 millioner
5. Vålerenga 72 millioner
6. Haugesund, 68 millioner
7. Odd, 66,3 millioner
8. Aalesund, 65 millioner
9. Lillestrøm, 64 millioner
10. Start, 54 millioner
11. Tromsø, 53 millioner
12. Bodø/Glimt, 45 millioner
13. Stabæk, 43 millioner
14. Sarpsborg 08, 38 millioner
15. Sandefjord, 32,5 millioner
16. Mjøndalen, 30 millioner

Tallene har Dagbladet fått opplyst eller hentet fra aktuelle nettsteder (eks lokalaviser).

Vanskelig å sammenligne Administrerende direktør i Norsk Toppfotball, Leif Øverland, sier at enkelte av Dagbladets tall stemmer overens med det han kjenner til, mens andre ikke stemmer stemmer like godt med virkeligheten.

Han sier det er vanskelig å sammenligne klubbene på budsjetter.

- Når man sammenligner klubb mot klubb på regnskap, så sammenligner man ikke epler mot epler. Noen eier stadion, for eksempel, mens andre leier. Andre klubber har større virksomhet med innhold i mye mer enn toppfotballen, og slik blir det vanskelig å sammenligne klubb mot klubb, sier Øverland til Dagbladet.

Mange klubber har redusert budsjettet betraktelig over noen år. Tall Dagbladet har fra 2011, viste for eksempel at Rosenborg da hadde et budsjett på 205 millioner kroner. I år er det på 159.

- Trenden er at det har vært en betydelig reduksjon når det gjelder lønn på den sportslige siden i klubbene, både når det gjelder spillere og øvrig støtteapparat. Det er også færre administrativt ansatte enn for noen få år siden, forklarer Øverland.

Sportslig sammenheng Selv om det er vanskelig å sammenligne klubb for klubb, henger ofte sportslige resultater og økonomi sammen. Det ser man for eksempel i både England, Italia og Spania.

- Vi vet at økonomi og sportslige resultater henger sammen, med noen hederlige unntak. Det gjør fotballen mer spennende. I de store ligaene ser vi en klar sammenheng, og vi har noe av det samme her i Norge.

- Det har vært, og er, klubber i Norge som har vært flinke til å lykkes sportslig med mindre ressurser. Mjøndalen er et veldig godt eksempel her. Generelt er det nøkternhet og skikkelighet som preger pengestyringen i Tippeligaen, sier Øverland.

Når det er sagt, så kan Øverland også informere om at lisenskravene for klubbene vil strammes ytterligere.

- Noen vil se at det går riktig vei, mens andre vil oppleve at de får gule eller røde lys. Det betyr at lisenskravene er enda tøffere. Det er noe vi ønsker, at det skal bli en sunnere bransje, sier han.