Kommer Petter Northug til OL?

Om Petter Northug nå gir opp OL, blir dette narrespillet avslørt

Petters arbeidsgivere sa de skulle revolusjonere norsk langrenn. Det skjedde ikke.

GIR OPP OL? Det er trist, men også greit om Petter Northug innser at formen ikke holder til å konkurrere i OL. Avgjørelsen hjelper i det minst at flere gjennomskuer narrespillet om hvordan privatlaget Coop skulle revolusjonere langrennssporten. FOTO: Bjørn Langsem, Dagbladet.
GIR OPP OL? Det er trist, men også greit om Petter Northug innser at formen ikke holder til å konkurrere i OL. Avgjørelsen hjelper i det minst at flere gjennomskuer narrespillet om hvordan privatlaget Coop skulle revolusjonere langrennssporten. FOTO: Bjørn Langsem, Dagbladet.Vis mer

DET må være lov å innrømme en mislykket sesong når du har vunnet det meste som er mulig å vinne i langrenn. Petter Northugs innsats i løypa er forsiktig sagt mer enn grei. På et drøyt tiår har han forandret en hel sport. Gjort langrenn morsommere og TV-livet gladere for de fleste av oss.

Stort mer er det ikke mulig å forlange av en underholder i toppidrettsbransjen. Kanskje bortsett fra en siste klar melding.

«Jeg orker ikke mer»

For når det er forkjølelse som har stoppet NM-deltakelsen, er det den varierende motivasjonen og disiplinen som har ødelagt formen. Det gjør at Petter Northug sannsynligvis avstår å ta imot tilbudet om en tilnærmet friplass i OL.

Nå virker sjansene størst for at han uansett helsetilstand lar være å dra til det siste uttakningsrennet i Planica.

NETTOPP hensynet til egen lyst, var jo begrunnelsen da Petter brøt med landslaget våren 2013. Allerede da hadde han medaljer nok. Det han manglet var motivasjon.

Dengang støttet jeg det å gi Petter muligheten til å trene alene. Han hadde forlengst gitt mer enn nok tilbake til fellesskapet, og vært åpen om overgangen til et privatlag.

Er han like åpen om manglende motivasjon nå, får eventyret om skiløperen Petter Northug en passe lykkelig slutt. En tapt OL-mulighet på tampen av en så strålende karriere, er da ikke noe å huske på. For et ras på FIS-rankingen og to vintre med tydelig formsvikt, avslører uansett narrespillet til arbeidsgiverne i Coop.

FOR da Petter Northug våren 2013 skrev under millionavtalen, benyttet Coop-ledelsen anledningen til å snakke om mer enn hvordan skikongen skulle selge brød og t-skjorter i samvirkelagene Norge rundt:

  • Petters overgang fra landslaget til Coop skulle på nytt revolusjonere langrennssporten.
FOR STORE ORD: Tidligere Coop-sjef Svein Fanebust lovet stor framgang i sporet for Petter Northug. Etter hvert skjedde det motsatte. FOTO:Ned Alley / NTB scanpix
FOR STORE ORD: Tidligere Coop-sjef Svein Fanebust lovet stor framgang i sporet for Petter Northug. Etter hvert skjedde det motsatte. FOTO:Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

Det holdt visst ikke at Petter Northug forlengst hadde gitt et kult image til en traust vintersport. Før overgangen hadde Coop-sjef Svein Fanebust regnet på noe større enn salgsmulighetene. Han hadde kalkulert den sportslig framgang:

- Valget om å stå utenfor fellesskapet kom av Petters ønske om å heve seg ytterligere to, tre prosent i skisporet, sa Fanebust da avtalen ble signert.

Det ønsket har Coop ikke akkurat innfridd for løperen sin.

skal det sies at den sportslige forventningen var hinsides allerede da avtalen ble inngått. Å få Petter til å gå flere minutter raskere på en 5-mil, ville tilsvart effekten av dop.

Så skjedde da også det motsatte. Sesong for sesong sank Northugs marsjfart. Samarbeidet med Coop gjorde ham jevnt og trutt til en fysisk dårligere skiløper. Selv eventyr-VM i Falun forandrer ikke det faktumet.

Skammen etter fyllekjøringen er det eneste som har hjulpet Petter i treningsarbeidet i denne perioden, og den hendelsen har ingen ting å gjøre med skiløperen Petter Northug.

Derimot overskygger den erfaringen alt av tidvis slurvete treningsdagbøker. Det var derfor følelsene ble så sterke i Falun. Både for Petter og vi som fikk se at han gråt.

LANGRENNSDEBATTEN: Hva skjer med Petter Northug, Finn-Hågen Krogh, Ola Vigen Hattestad og Astrid Uhrenholdt Jacobsen? Dette er noen av temaene i Dagbladets nye langrennsprogram. I panelet: Eurosports langrennsekspert Vibeke Skofterud, kommentator Esten O. Sæther og programleder Øyvind Godø. Video: Per Ervland Vis ... Vis mer

SKIKARRIEREN er det bare å glede seg over selv om han velger å si at nok er nok når avtalen som privatløper går ut til våren. Kanskje kommer det som en befrielse.

Fordi Coop-ledelsen hverken under tidligere sjef Fanebust eller seinere har fulgt opp ansvaret ved å skulle lede Norges viktigste skiløper, har Petter lett fått gått seg vill.

Coop har manglet både kunnskap og forstand til å utvikle toppidrett. De har heller ikke klart å følge opp Petter som medarbeider. Det var en fin menneskelig gest at han beholdt kontrakten etter fyllekjøringen, men det vedtatte stramme opplegget for den videre sportslige satsingen ble ikke gjennomført.

Petter fikk aldri noen Coop-ledere eller kollegaer rundt seg med kraft og tålmodighet til å si nei. Det har gått så langt at det til slutt er en av de egne ansatte som forsvarer det treningsopplegget som åpenbart har vært feil. Treningsmakker Chris Jespersens beskrivelse av Petters form stemmer rett og slett hverken med testresultater eller det nivået som blir klokket av i løypa.

Slik fungerer gårsdagens skyldfordeling bare som en siste bortforklaring. På vei nedover som yrkesutøver var det ingen som bokstavelig talt så Petter i kortene, og fikk hjulpet fram en hverdag som passet bedre med den jobben han var betalt for å gjøre.

Der landslaget Petter hadde forlatt i 2013 år for år ble faglig sterkere, fikk den private konkurrenten Coop aldri noen Oddvar Brå eller Frode Estil på plass ved siden av stjerneløperen sin med autoritet sterk nok til å få en trøndersk opprører til å holde seg i sporet.

En Petter som ikke ville bli ledet, fikk holde på som han ville. Over tid har det vist seg å være ødeleggende for utviklingen hans.

I DET SISTE har det heller ikke hjulpet Petter å bli heiet fram av de som trodde på dette privatfinansierte narrespillet, og som nekter å innse hva som egentlig har skjedd med han som engang var den raskeste. Seinest denne vinteren var det en svensk skikommentator i Expressen som spurte om de norske skilederne var edru da de vraket Northug til ett av rennene i verdenscupen.

Da er det definitivt behov for litt mer kunnskapsbasert journalistikk og flere kritiske spørsmål om Petter Northugs egentlige nivå fra store deler av sportspressen både her i Norge og i Sverige. Akkurat der har han ikke bare lurt seg selv.

Den journalistiske svikten har gjort at mediene; med et hederlig unntak av lokale Adresseavisa, i spørsmålet om Petters OL-plass mer har jaget skilederne enn sannheten. Ironisk nok hadde Petter trengt en ærlig og faglig sterk leder som Vidar Løfshus uansett hvor skeivt Skiforbundets mann tidvis har framstått i denne konflikten.

I stedet fikk han noen butikkeiere som i praksis har behandlet ham som hvilken som helst vare.

Nå virker den dessverre utløpt på dato. Det er for tidlig, men det er til å lære av for resten av norsk toppidrett.

Samvirket står adskillig sterkere der enn i Coop.