Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Om ti år spilles hele eliteserien på kunstgress

Sondre Kåfjord var glad etter at UEFA sidestilte kunstgress med naturgress i dag.

- Dette er veldig bra. Nå er jeg skikkelig glad. Det kommer til å sette fart på utviklingen. Vi har allerede god fart på bygging av kunstgressbaner til breddefotball, og vi passerer 70 stykker i år, men nå blir det nye dimensjoner på det, sa Kåfjord til NTB etter UEFA-vedtaket.

Han fikk nyheten i Reykjavik, der han så Norges kvinnelandslag møte Island i EM-kvalifisering på kunstgress. Også returkampen i Vallhall går på kunstig underlag, men hittil har det vært en forutsetning at begge lag er enige om å spille på kunstgress. UEFA-vedtaket betyr at intet lag kan avslå å spille på en godkjent kunstgressbane.

- Aalesund kommer med sin kunstgressbane neste år, og jeg vet at flere andre lag vurderer å bytte. Jeg tror ikke det vil bli bygd en ny eliteseriearena i Norge uten kunstgress, og om ti år tror jeg de fleste eliteseriekampene i Norge går på kunstgress, sier Kåfjord.

Nyttig for alle

- Men de største konsekvenser av vedtaket tror jeg ikke blir i Norden, men lenger sør. Vi har værmessige problemer som gjør kunstgress nyttig, men de har andre baneproblemer, som henger sammen med vanning og uttørking.

Land der man i vintermånedene ofte må utsette kamper, som i England og Skottland, kan også profittere på kunstgressvedtaket. Og store arenaer der høye tribuner skygger for solen og gjør at det er vanskelig å holde gresset i live, som Amsterdam ArenA og Meazza-stadion i Milano, er også åpenbare kunstgresskandidater.

- Vi har jobbet for at dette vedtaket skulle bli fattet. De nordiske landene har vært tidlig ute i spørsmålet om kunstgress, sier Kåfjord.

Stor utvikling

Allerede på 1980-tallet bygget noen klubber i England kunstgressbaner, men den tidens kunstgress var av en slik kvalitet at banene ble upopulære, og etter hvert ble kunstgresset fjernet og erstattet med naturgress. Dagens kunstgress er noe helt annet.

Siden tredje- og fjerdegenerasjons kunstgress ble utviklet er motstanden blitt atskillig mindre. Nå er det i utgangspunktet ikke noe skille mellom naturgress og kunstgress i fotballen, og Kåfjord er storfornøyd med det.

(©NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media