SNART VM: - Seieren i Kitzbühel gir Kjetil Jansrud egen gondol og legendestatus i verdens tøffeste utfor. VM-tittelen i Beaver Creek vil være kronen på en sensasjonell sesong, skriver Morten Pedersen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SNART VM: - Seieren i Kitzbühel gir Kjetil Jansrud egen gondol og legendestatus i verdens tøffeste utfor. VM-tittelen i Beaver Creek vil være kronen på en sensasjonell sesong, skriver Morten Pedersen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Om to uker er sannsynligheten stor for at Jansrud gjør noe ingen har gjort før ham

Morten P. kommenterer.

SEIEREN I KITZBÜHEL gir Kjetil Jansrud egen gondol og legendestatus i verdens tøffeste utfor. VM-tittelen i Beaver Creek vil være kronen på en sensasjonell sesong.

NÅR DU GJØR en liten feil i Kitzbühel vinner du alle dager selv om utforrennet er amputert og kuttet i to på grunn av tåke oppe i fjellet. Kjetil Jansrud, verdens desidert beste utforkjører, gjorde bare en feil. Og slik ga verdens minste fartslag Norge den fjerde seieren i utforrennet som betyr mer enn noen andre fartsrenn.

På vei til VM i Beaver Creek, Colorado, er det nå bare en mann det handler om på lange ski.

HAN ER INNTIL videre den eneste vi har, Kjetil Jansrud. Og det holder i lange baner. Så lenge han er best, fordi han er en mester i å nullstille etter taktiske bommerter og det han i det siste har opplevd som dårlige utbetalinger på klokka, spiller det ingen rolle om alpinstormaktene Østerrike stiller med tolv mann på start, og sveitserne med ti.

Og nå kan han ta et par dager fri i visshet om at alt er som det skal være med tanke på VM.

Han er den eneste favoritten.

Og det passer ham alldeles utmerket.

DA HAHNENKAMRENNEN FEIRET 50 år vant Atle Skårdal Norges første seier i Die Streif, to hundredeler foran hjemmefavoritten Helmut Hoeflehner. I dag, 25 år senere, var to hundredeler plenty for Kjetil Jansrud også. Som var best på toppen og best i bånn.

Og der han ikke var best, og da er jeg tilbake ved den lille feilen i inngangen til skråkjøringa ned mot mål, hentet han seg inn og viste hvorfor han er best fra start til mål.

FOR TIDA PÅ klokka og kreftene ned den siste bratta spiller det selvfølgelig en stor rolle at Kitzbühels utfor ikke kjøres fra toppen. Uten passeringer som Mausfalle, Steilhang og Lärchenschuss på veien er det selvfølgelig en smule enklere å møte de helt naturstridige utfordringene fra Hausbergkanten og ned.

Men for risikoen løperne må ta for å vinne spiller det ingen rolle om Die Streif kjøres på 1,52 minutter eller 58 sekunder.

Den som intet våger er uansett sjanseløs.

KJETIL JANSRUD HAR gjennom mange år med oppbyggende prøving og feiling blitt stadig tryggere på ski i over 100 kilometer i timen. Gjennom denne sesongens fem seirer utenfor Norge, etter tre i Kvitfjell (2012/2014), er han blitt så trygg det er mulig å være på ski i slike hastigheter.

Og derfor har gutten baller til å risikere det lille ekstra - derfor er hjernen programmert på fullt fokus framfor tanker.

Kall det gjerne autopilot.

Det funker i hvert fall for Jansrud.

GODE IDRETTSFOLK FÅR høye forventninger til seg selv samtidig som de skaper høye forventninger i omgivelsene. Det passer Kjetil Jansrud alldeles utmerket.

Han synes det er greit å dra til VM som storfavoritt. Han synes det er greit å være verdens suverent beste fartskjører. Hvilket igjen betyr at sannsynligheten for å lykkes er relativt stor.

Selv om historien forteller oss at en vinner i Kitzbühel aldri har klart å følge opp med gullmedalje i et påfølgende VM eller OL.

KJETIL JANSRUD VANT i Beaver Creek i begynnelsen av desember. Han liker bakken, han liker Beaver Creek som sted og han er alltid ekstra blid i Amerika. Det er som han sier, store porsjoner der. Og en utforkjører må spise på seg litt matchvekt for å ha noe å kjøre med. En helt nødvendig tyngde som ikke står i veien for energien som spruter av Kjetil Jansrud ut av alle startbokser.

Det var de fire første stavtakene som gjorde ham best på toppen i dette rennet.

I BEAVER CREEKS Birds of Prey-trasé blir starten enda viktigere enn i Kitzbühel fordi toppen av løypa er en transportetappe. Det skjer egentlig ikke noe actionfylt før det er gått 25 sekunder. Og nettopp på grunn av Jansruds eksplosive starter - på toppen av at de store sugende svingene i Beaver Creek er som skapt for guttens behendighet og storslalåmoppbygde skiferdigheter - vil VM-praten handle mer om nordmannens ferdigheter og muligheter, enn at ingen Kitz-vinner har lykkes å vinne et påfølgende mesterskap.

Og Kjetil Jansrud liker det og.

Selvfølgelig.

Det er jo bedre å være best enn nest best.

ÆRVERDIG: Kjetil Jansrud kjørte raskest av alle i Hahnenkamm-rennet. Foto:EPA / HANS KLAUS TECHT / NTB Scanpix
ÆRVERDIG: Kjetil Jansrud kjørte raskest av alle i Hahnenkamm-rennet. Foto:EPA / HANS KLAUS TECHT / NTB Scanpix Vis mer