- Om vi skal hente en utlending, så må han ha noe helt spesielt

Kjetil Rekdal vil «bygge» norsk lag.

BEVISST STRATEGI: VIF-trener Kjetil Rekdal jakter bevisst på norske spillere som kan forsterke laget neste sesong. Det handler om både økonomi og tilhørighet. Selv har ikke VIF-treneren signert en ny kontrakt ennå, men han er trygg på at de kommer til enighet. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
BEVISST STRATEGI: VIF-trener Kjetil Rekdal jakter bevisst på norske spillere som kan forsterke laget neste sesong. Det handler om både økonomi og tilhørighet. Selv har ikke VIF-treneren signert en ny kontrakt ennå, men han er trygg på at de kommer til enighet. Foto: Cornelius Poppe / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Vålerenga endte på sjetteplass i årets sesong - fem plasser og seks poeng bedre enn fjorårets 36 poeng og 11. plass.

For Rekdal har mye av de to årene i Vålerenga likevel i stor grad dreid seg like mye om økonomi som fokus på sportslig utvikling. Gammel moro tar tid å bli kvitt, og for neste sesong har klubben blant annet kuttet budsjettet med rundt 40 millioner, fra 100 til rundt 60 millioner kroner.

Skriver ny avtale Det betyr at tøffe, kyniske valg må tas i det som så kjølig heter «spillerlogistikk». Så stort fokus har jobben med neste års spillerstall i Vålerenga nå at Kjetil Rekdals egne forhandlinger om ny trenerkontrakt også har havnet i bakgrunnen.

«Der kommer vi til enighet, for det er noe begge partene ønsker», sier VIF-treneren om sin egen framtid i klubben.

Siden han returnerte til Vålerenga før forrige sesong, så har Rekdal vært opptatt av å fornorske og forynge stallen.

Fem utlendinger Av de 25 i A-stallen i øyeblikket er det bare fem med utenlandsk pass - hvorav to keepere, Lars Hirschfeld (36) og Michael Langer (29).

Ifølge VIF-bossen vil utenlandskvota holdes lag også i årene som kommer.

- Det er helt bevisst. Det handler om integrering og tilhørighet, sier Kjetil Rekdal til Dagbladet.

- Av de spillerne vi håper å få inn for neste sesong, så ser vi primært etter norske spillere. Om vi skal hente en utlending, så må han han ha noe helt spesielt. Og uansett blir det maks én eller to.

Ungdomslinje Ni tenåringer i stallen tyder også på en bevisst rekrutteringsstrategi i Vålerenga. I økonomisk tøffe tider, så er det naturligvis en billigere vei å gå enn å bla opp for mer etablerte spillere, men den sportslige avkastningen på bruken av unge spillere i år, bidrar naturlig nok til at Rekdal ikke er redd for å fortsette i samme spor.

Ikke minst har Ghayas Zahid (20) slått ut i full blomst denne sesongen, med fem målgivende og ni scoringer fra sin offensive midtbaneposisjon.

- Bygge videre - Vi skal bygge videre på det vi har startet på. Vi hadde et bedre lag i år enn i fjor, og planen er å ha et bedre lag neste år enn i år. Da må vi prestere jevnere over 30 serierunder. I år ble det for mange tap på høsten, sier Kjetil Rekdal.

- I forhold til beliggenhet og potensial, så skal Vålerenga kjempe i toppen. Men da må vi ha på plass et fundament som tilsier at vi kan være med der.

Vålerenga hadde bronsen innen rekkevidde på sensommeren, men endte til slutt hele 16 poeng bak bronsemedaljene. Det forteller Kjetil Rekdal at de for tynt besatt over en lang sesong.

Vraker Berre? Et av de tøffe valgene han må ta i tiden som kommer er om de skal tilby 39 år gamle Morten Berre ny kontrakt - veteranen som har levert 60 scoringer på 390 kamper de siste 12 åra.

Veteranen har ikke lagt skjul på at han er lysten på å fortsette.

- Morten er en vanvittig bra bidragsyter i gruppa, både på og utenfor banen. Men vi må ta noen kyniske valg, og må sette Morten opp mot en unggutt. Morten har ikke spilt like mye i år (11 kamper fra start), men det er fortsatt høyt nivå på det han gjør, sier Kjetil Rekdal.

Vil styrke forsvaret Det er bare gullvinner Molde (62) og sølvvinner Rosenborg (64) som scoret mer enn Vålerengas 59 fulltreffere i år, men 53 baklengs (fjerde mest) vitner om hvor skoen har trykket for Vålerenga.

Og det er nettopp i forsvar Kjetil Rekdal først og fremst er ute etter å fortserke. Han har allerede fått inn den rutinerte Aalesund-stopperen Jonathan Tollås Nation (24), men er trolig ikke ferdig med jakten på forsvarsspillere.

- Det er ingen tvil om at det er bakover vi må styrke oss, sier Kjetil Rekdal.

Spania-ferie Han håper å ha flere brikker på plass før han tar med seg ferien på tre ukers ferie til Gran Canaria 26. november.

- Jeg har ikke hatt ferie på to år, så det gleder jeg meg til. Men det blir sikkert litt jobbing i ferien også. Vi har mye å jobbe med i Vålerenga, sier Kjetil Rekdal til Dagbladet.