Landslagsuttak i langrenn:

Om vrakingen: - Tøft

Langrennsledelsen fikk kritikk av vrakede utøvere før uttaket. Harald Østberg Amundsen (22) kommer inn på herrelaget etter kometsesongen.

IMPONERTE: Harald Østberg Amundsen er tatt ut på allroundlaget. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
IMPONERTE: Harald Østberg Amundsen er tatt ut på allroundlaget. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det startet forrige uke med at Didrik Tønseth selv avslørte at hans tid på landslaget var over etter sju år.

I etterkant kom Emil Iversen med kritikk på behandlingen kompisen fikk til NRK. Han kalte det skremmende hvor lang tid det tok før Tønseth fikk beskjed om framtida.

- Det var et tøft uttak. Didrik har vært en av mine mest betrodde menn. Det har ikke vært noe hyggelig, jeg vet at toppkapasiteten hans er blant de beste distanseløperne i verden, sa landslagstrener Eirik Myhr Nossum om vrakingen.

Mandag, dagen før uttaket, delte selv Finn-Hågen Krogh at han også er vraket. Årsaken er at de går ned fra 12 til 11 løpere på herrelandslaget. Selv kalte han vrakingen forunderlig. Dermed er to gullvinnere på stafett i mesterskap vraket på herresiden.

Langrennslandslagene

Allround, herrer:
Harald Østberg Amundsen, Hans Christer Holund, Sjur Røthe, Simen Hegstad Krüger, Emil Iversen og Martin Löwstrøm Nyenget.

Sprint, herrer:
Johannes Høsflot Klæbo, Erik Valnes, Håvard Solås Taugbøl, Sindre Bjørnestad Skar, Pål Golberg.

Kvinner, elite:
Therese Johaug, Maiken Caspersen Falla, Ingvild Flugstad Østberg, Helene Marie Fossesholm, Heidi Weng, Tiril Udnes Weng, Lotta Udnes Weng, Anna Svendsen, Ane Appelkvist Stenseth, Mathilde Myhrvold, Anne Kjersti Kalvå.

Kometen inne på laget

Harald Østberg Amundsen kommer inn på laget. 22-åringen var den store kometen i langrennsverden på distanse forrige sesong, hvor han tok bronse på 15-kilometer i VM.

IMPONERTE: Harald Østberg Amundsen er tatt ut på allroundlaget. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
IMPONERTE: Harald Østberg Amundsen er tatt ut på allroundlaget. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg likte veldig godt det jeg så. Han imponerte vanvittig i sitt første mesterskap. Medaljer er det vi blir veid på, og det har han allerede fått til. Men jeg vil ikke legge for mye press på skuldrene hans, sier Eirik Myhr Nossum.

Haga-kritikk

På kvinnesiden kom mandag nyheten om at regjerende olympisk mester, Ragnhild Haga, heller ikke får være med videre. Hun har friplass på 10-kilometeren i OL, og satser videre.

PARODI: Grunde Myhrer sin Erling Braut Haaland-parodi på langrennsski tar av på internett. Video: Særsland. Vis mer

Men kom samtidig med kritikk mot landslagsledelsen.

- Jeg synes prosessen har vært dårlig. Det har vært en vanskelig sesong for meg med blodpropp i starten, som jeg kom meg over, og leverte sterkt på slutten av sesongen. Jeg håper ikke mange får den behandlingen jeg har hatt, sa hun til Dagbladet mandag.

- Resultatene var gode nok, men de sa de ville satse på sprintere. Det er litt uklart for meg akkurat hva de tenker.

Haga forklarer at hun gjentatte ganger har sagt til landslaget at man må passe på rekrutteringen på distanse bak Therese Johaug.

- Krevende

- Det er et veldig trangt nåløye. Det er krevende. Om noen ikke blir tatt ut ønsker vi de all verdens suksess. Når vinteren kommer tar vi ut de som er best, sa Espen Bjervig tirsdag.

Han var da klar på at resultater er det som legges til grunn for uttaket.

- Men vi må også tenke på alder. Ikke bare ta ansvar for dagens utøvere, men også morgendagens, påpekte han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer