Omdal: - Jeg ble forsøkt bestukket

Avslo alle tilbud.

SA NEI TIL ALT. Per Ravn Omdal forteller at også han mottok tilbud om reiser fra søkerland til VM i fotball, mens han hadde forskjellige verv i FIFA. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
SA NEI TIL ALT. Per Ravn Omdal forteller at også han mottok tilbud om reiser fra søkerland til VM i fotball, mens han hadde forskjellige verv i FIFA. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Per Ravn Omdal satt i sentralstyret og hadde forskjellige komitéverv i FIFA i 18 år.

- Jeg ble forsøkt bestukket, avslører han overfor Dagbladet.

Omdal forteller at forsøkene skjedde i forbindelse med tildeling av VM-arrangementene i perioden mellom 2002 og 2010.

Tilnærmingen besto i eksklusive tilbud som dreide seg om individuelle reiser til søkerland.

Det var i denne fristende fella flere av styrerepresentantene i FIFA reiste rett inn i. I etterkant ble det kjent at flere av dem mottok store pengebeløp og gaver i et sirkus av et stemmefiske.

- Det har vist seg i etterkant at det var det som skjedde, sier Omdal.

Dagbladet presenterer FIFA-pampene i en artikkel som oldboys-laget fra helvete.

Sunt prinsipp Åtte personer representerte Europa i FIFA-styret i tiden da Omdal var FIFA-representant. Omdal tror at ingen av disse åtte falt for fristelsen.

- Vi avslo alle tilbud, forteller han til Dagbladet.

Han forklarer videre at han fikk en stigende mistanke om at det foregikk korrupsjon på noen av de uorganiserte individuelle reisene.

- Det ble arnestedet for en utvikling av en korrupsjonskultur, sier Per Ravn Omdal.

Han forklarer om årsaken til at europeerne takket nei til disse turene:

- Vi hadde gjennomført interne møter og hadde en klar policy på dette, basert på generelle mistanker. Vi skulle ikke takke ja til slike reiser. Vi hadde et sunt prinsipp. Men søkerland kunne gjerne reise til oss. Og det var det flere som gjorde. Blant annet fikk vi besøk av representanter fra Sør-Afrika flere ganger, forteller Omdal til Dagbladet.

I perioden mellom 2002 og 2010 ble VM tildelt Tyskland i 2006 og Sør-Afrika i 2010.

Razzia Tirsdag ble det kjent at tysk politi gjennomførte en razzia i det tyske fotballforbundet. Grunnlaget for aksjonen er et beløp på 6,7 millioner euro som forsvant ut av regnskapet og mistanke om skatteunndragelse av beløpet. Det er Bild som først omtalte razziaen tirsdag formiddag.

Beløpet skal ha blitt overført til fotballforbundet av den styrtrike forretningsmannen Robert-Louis Dreyfuss i 2002. Hvor disse pengene ble av, er et mysterium.

Bild skrev tidligere i uka, at «hemmeligheten ligger begravet i en skog på en kirkegård i Davos».

Dreyfuss døde av blodkreft i 2009.

Dagbladet omtalte Dreyfuss og hans vennskapsforhold til Franz Beckenbauer i den aktuelle perioden i forkant av at Tyskland fikk tildelt mesterskapet. Beckenbauer er under etterforskning for sin rolle og pengehåndtering.

Beckenbauer avviser at penger gikk til bestikkelser og stemmekjøp. Men han har innrømmet en økonomisk glipp under prosessen.

Den tidligere FIFA-toppen Chuck Blazer, som ble informant, kronvitne og agent med skjult mikrofon for FBI, har innrømmet at han blant mye annet mottok bestikkelser fra Sør-Afrika foran stemmegivningen, da landet ble tilkjent mesterskapet i 2010.

Etterlyser rapport Nå etterlyser Omdal den mye omtalte Garcia-rapporten. Den ble forfattet av den tidligere amerikanske statsadvokaten Michael Garcia på oppdrag fra Sepp Blatter. Garcia etterforsket korrupsjonsteorier rundt tildelingene av VM til Russland i 2018 og Qatar i  2022.

Rapporten ble framlagt FIFA's etiske komitee.Men da FIFA skulle representere rapporten i november 2014, hadde komiteens leder høvlet ned rapporten fra opprinnelig 430 sider til 42 sider.

Blant annet frikjente det som Eckert la fram både Qatar og Russland for stemmefisking.

Dette opprørte Garcia så sterkt, at han sa opp sin stilling med øyeblikkelig virkning.

Greg Dyke, formann i det engelske fotballforbundet omtalte restene av rapporten som en vits.

Den originale og uavkortede rapporten skal befinne seg hos den sveitsiske justisministeren.

På Dagbladets spørsmål om rapporten vil bli offentliggjort etter at en etterforskning av fem personer, blant andre Franz Beckenbauer er ferdig, skriver pressetalsmann André Marty i en mail at det på det nåværende tidspunkt er umulig å gi et svar på dette.

Men det er nettopp dette Per Ravn Omdal håper vil skje.

- Det kan være at denne rapporten kan gi svar på mye. Og at FIFA kan stake ut en ny kurs, renset for den stygge bestikkelseskulturen. FIFA må innføre en ny åpenhetskultur, sier Per Ravn Omdal.

Aldersargumentet Han er spesielt opptatt av aldersargumentet, når en ny president skal velges etter Sepp Blatter.

- Aldersargumentet er kanskje noe av det viktigste. Jo eldre man blir, dess mer opptatt blir man av seg selv, sier Omdal.

Med en tydelig adresse til Sepp Blatter. 79-åringen som har sittet på toppen i 17 år, var klar for en ny periode på fire år etter valget i mai.

Men han valgte å gå av etter et enormt oppstyr rundt flere arrestasjoner og korrupsjonsanklager i forkant av valget.

Anmeldte Blatter Per Omdal ble valgt inn i sentralstyret i FIFA i 1994. Han har sittet og observert den økonomiske utviklingen i det stadig mektigere og voksende forbundet. Sammen med ti andre styrerepresentanter anmeldte han Sepp Blatter for økonomisk vanstyring åtte år etter. Saken ble henlagt av sveitsiske myndigheter på grunn av bevisets stilling. Samme år forsvant Omdal ut av sentralstyret for godt.

- Jeg tapte avstemning mot Michel Platini faktisk, forteller Per Ravn Omdal.

Platini ønsker å bli ny president etter Sepp Blatter. Men både han og Blatter er suspendert i tre måneder på grunn av mistanke rundt en transaksjon på 17 millioner kroner fra FIFA til den personlige kontoen til Michel Platini. Det eksisterer ingen skriftlig avtale eller noen form for kvittering for den mistenkelige transaksjonen.

Det er liten tvil om at det er en sårt tiltrengt kulturendring i FIFA, som Omdal ettersøker.

- Pengene eksploderte i denne idretten i 1990. TV-inntektene kom for fullt. Det skapte tilsynelatende en grådighet uten grenser, sier PerRavn Omdal.

- Hvorfor har du ventet så lenge med å gå ut med dette?

Omdal svarer slik:

- Det er ikke bare å stå fram og rope korrupsjon, korrupsjon. Det blir bare tåpelig uten å ha håndfaste bevis. Det blir som å hevde at langrennslandslaget er dopet. Men så står man der uten beviser. Nå eksisterer dokumentasjon på at dette har hendt. Det ble et fenomen i forsøk på å oppnå gevinster, sier Per Ravn Omdal.