Omdals favoritt fikk VM

Mens sørafrikanerne raser mot det internasjonale fotballforbundet (FIFA), er det vill jubel i Tyskland etter at landet for andre gang er tildelt et fotball-VM.

- Jeg stemte for Tyskland. Det var et riktig valg, sier Per Omdal, fotballpresident og 2. visepresident i det europeiske fotballforbundet (UEFA), til Dagbladet.

Før den dramatiske avstemningen i Zürich i går ville ikke Omdal si hvem han kom til å stemme på i kampen om å få fotball-VM 2006.

- Det er hemmelig avstemning, dessuten er det ikke min jobb å drive valgkamp i en slik sak. Tildelingen betyr enormt mye for Tyskland og er en seier for Europa. Vi fikk den VM-arrangøren vi ønsket oss, og er veldig glad for utfallet, sier Per Omdal.

Det var også Franz Beckenbauer, en av de store heltene da Tyskland ble verdensmester for 26 år siden etter finaleseier 2- 1 over Nederland.

- Tildelingen av et nytt VM viser at vi tyskere er bra til å organisere. Det er nettopp det vi skal gjøre i åra fram til mesterskapet i 2006, sier keiser Franz - kampanjegeneral i Tysklands vellykkede kamp for å bli tildelt sitt andre VM.

Bare tre land har hatt den æren før:

Italia, som var VM-arrangør i 1934 og 1990.

Frankrike, som arrangerte i 1938 og 1998.

Mexico, som var VM-vert første gang i 1970, og arrangerte på nytt i 1986.

Dramatisk

Stemmegivingen i går var minst like spennende og dramatisk som en hvilken som helst fotballkamp. Tyskland slo Sør-Afrika på målstreken: 12- 11.

- Det var viktig at Europa sto samlet. Sju av de åtte europeiske landene stemte for Tyskland helt fra starten av. Unntaket var den skotske representanten, som stemte for England i første og andre valgomgang. Da England var ute, stemte også han for Tyskland, sier Per Omdal.

New Zealands representant, Charlie Dempsey, lot være å stemme i den tredje og avgjørende valgomgangen. Hadde han stemt på Sør-Afrika, ville VM 2006 havnet nettopp der. Men Dempsey fikk beslutningsvegring da det gjaldt som mest, etter å ha stemt på England i de to første rundene.

- Jeg tror han følte at presset ble for stort, sier Per Omdal.

Fotball-VM i Tyskland 2006 blir det 18. verdensmesterskapet i rekka. Neste VM går i Japan/Sør-Korea 2002.