Omdals redningsplan

Per Ravn Omdal presenterte i går forslaget fra FIFA/UEFAs arbeidsgruppe om nytt overgangssystem for fotballspillere. - Toppklubbene vil leve utmerket med det nye forslaget. For klubbene nedover i systemet vil det være helt uvurderlig, sier Omdal til Dagbladet.

Omdal har ledet arbeidsgruppa som ble bedt om å komme med et forslag til nytt overgangssystem. EU-kommisjonen mottok forslaget i går ettermiddag. Fristen for å komme til enighet er 1. januar. I beste fall kan det nye overgangssystemet tas i bruk neste høst.

Hovedpunktene i det nye overgangssystemet er:

  • Forbud mot internasjonale overganger for spillere under 18 år.
  • Kompensasjon for utdanning av spillere fra 18 til 23 år.
  • Respekt for kontrakter for spillere over 24 år.

- Vi ønsker at spillerne skal være på hjemstedene sine lengst mulig. Alle klubber han har vært i fra han var 12 år, skal få sin del av overgangssummen.

- For å gi klubbene nødvendig stabilitet og muligheter til planlegging, snakker vi om innføring av minimumskontrakter på tre år. Maksimumslengden foreslås til fem år, sier Omdal.

Spillerne kan bare foreta én overgang i året.

- Vi ønsker i tillegg å åpne to «vinduer», perioder hvor overganger finner sted, sier Omdal.

Ord som «katastrofe» og «fotballens undergang» ble brukt da EU truet med å underkjenne hele fotballens overgangssystem. Nå har Omdal god tro på at «katastrofen» er avverget.

- Jeg føler at stemningen og vinden har snudd mer i favør av fotballen enn det var i utgangspunktet, sier Omdal.

OPTIMIST: Per Ravn Omdal tror det nye forslaget vil være utmerket for toppklubbene.