Omega (13) drømmer om å spille i Norge

Foreldrene døde av aids.

EKEBERGSLETTA (Dagbladet): Hun mistet begge foreldrene da hun var fire år gammel. Nå nyter Omega Mupini fotball-livet langt fra AIDS-herjede Zimbabwe.

- Jeg er veldig glad for å være i Norge. Først og fremst fordi jeg får møte så mange koselige mennesker, sier Omega til Dagbladet etter Zimbabwe-lagets åpningskamp i Norway Cup.

Og for en åpningskamp det ble for ungjenta:

Omega scoret tre mål i 4-1-seieren for Dagbladet-laget Glenview Queens (YES Zimbabwe).

Elsker maten

Hun har aldri tidligere vært utenfor sitt hjemland. Hun har aldri svømt og aldri har hun bodd på hotell. Alt dette har hun rukket å oppleve på litt over en uke i Norge.

- Men det beste er maten! Det er jo kjempegodt, sier en smilende Omega og peker på brødskiva med makrell i tomat.

For det har blitt mye makrell i tomat for 13-åringen og hennes lagvenninner etter at hun kom til Norge.

STERKT SAMHOLD: Omega Mupini (foran flagget) mistet begge foreldrene sine som fire-åring. Fotballen har hjulpet henne masse i tøffe tider. I går scoret hun tre mål da Dagblad-laget YES Zimbabwe vant 4-1 i sin første kamp. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/DAGBLADET
STERKT SAMHOLD: Omega Mupini (foran flagget) mistet begge foreldrene sine som fire-åring. Fotballen har hjulpet henne masse i tøffe tider. I går scoret hun tre mål da Dagblad-laget YES Zimbabwe vant 4-1 i sin første kamp. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/DAGBLADET Vis mer

– Ja, det går jo nesten bare i brød da, forteller den blide 13-åringen.

- Snille mennesker

Omega Mupini bor sammen med sin bestemor hjemme i Harare i Zimbabwe.

Sammen med sine lagvenninner har hun den siste uka bodd sammen med vennskapslaget Teie IL i Tønsberg-distriktet.

– Det er veldig spennende å komme til et helt nytt land. Og alle er jo så snille her! Fotballbanene er dessuten helt fantastiske, sier hun etter å ha gjennomført sin første kamp på kunstgress i «kalde» Norge.

– Var det rart å spille på uekte gress?

– Ja, ballen gikk fort!

Mistet foreldrene

Omegas foreldre døde i 1998. Begge av tuberkulose etter å ha hatt AIDS i lengre tid.

– Begge døde på et spesialsykehus for mennesker som har blitt infisert. Jeg husker ikke så mye av det, men jeg glemmer ikke så lett måten de hostet på, sier hun.

Men Omega er ikke den eneste på laget som har mistet en av sine kjære.

90 prosent av jentene har bare én eller ingen foreldre, ifølge trener Andrew Jirira.

Vil på landslaget

Omega Mupini imponerte stort i åpningskampen mot Korsvoll. 13-åringen spilte spiss, og jublet like hemningsløst hver gang hun scoret. Etter kampen feiret jentene med dans rundt et gigantisk Zimbabwe-flagg på sidelinja.

På tross av en imponerende forestilling, har ikke Omega spilt fotball i mer enn to år.

– Det var en dag at ei søt lita jente kom gående forbi treninga vår. Plutselig spurte hun om hun kunne være med å spille med oss. Kom tilbake i morgen klokka 14.00 var svaret jeg ga henne, forteller trener Jirira, før han legger til:

– Neste dag kom hun. Og hun imponerte med én gang. Hun er en av våre absolutt beste spillere, og scorer i nesten hver eneste kamp.

Selv har Omega store ambisjoner.

– Jeg vil spille for landslaget til Zimbabwe. Og etter at jeg er ferdig med utdannelsen min vil jeg spille fotball i Norge. For her liker jeg meg så godt, sier hun.