Omfattende og komplisert dom venter Pistorius i dag

Titalt på fire punkter.

 KOMPLISERT DOM:  Oscar Pistorius vil i løpet av de neste få vite om han blir dømt for drapet av kjæresten Reeva Steenkamp.   Foto: REUTERS/Siphiwe Sibeko
KOMPLISERT DOM: Oscar Pistorius vil i løpet av de neste få vite om han blir dømt for drapet av kjæresten Reeva Steenkamp. Foto: REUTERS/Siphiwe SibekoVis mer

(Dagbladet): I dag starter den siste runden av rettssaken mot den sørafrikanske sprinteren Oscar Pistorius, også kjent som «Blade Runner».

Pistorius er tiltalt på fire punkter, for drapet på Reeva Steenkamp, to punkter for ulovlig bruk av skytevåpen og for å ha oppbevart ammunisjon uten tillatelse. Han risikerer å bli dømt til minst 25 år i fengsel.

Selv har han innrømmet at det var han som skjøt kjæresten gjennom en lukket toalettdør, men hevder at han handlet i selvforsvar fordi han trodde det var en innbruddstyv.

Steenkamp skal ha bli skutt fire ganger og først etter han brøt opp toalettsdøren, gikk det opp for Pistorius at det var kjæresten han hadde skutt.

Foto: AP / NTB Scanpix
Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Rettsaken er ventet å starte 09.00.

37 vitner Domsavsigelsen er forventet å ta mange timer, muligens opp til flere dager. For det er ikke fullt så enkelt som «skyldig» eller «ikke skyldig»

Dommer Thokozile Masipa vil først presentere forklaringen til 37 vitner. 

Deretter vil hun gi sin vurdering av hver enkelt vitneforklaring, inkludert Pistorius' egen forklaring, og legge fram hva hun finner troverdig og ikke troverdig i hver av forklaringene, før dommen endelig faller, skriver Time.

Om dommeren finner ham skyldig i overlagt drap, må hun mene at det er bevist at han hadde en intensjon om å drepe. Han kan også dømmes for uaksomt drap.

Hvis retten mener han handlet i selvforsvar, kan han bli frikjent.

Rettserfaring Rettsaken startet først opp i april. Sommeren 2012 ble han for alvor kjent for allmenheten. Etter først å ha blitt nektet å delta i konkurranser for funksjonsfriske av det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), slo han knusende tilbake i mai 2012.

Sør-afrikaneren vant igjen rett og kunne med det delta i sommer-OL i London 2012. Han deltok også i Paralympics i London.

Under Paralympics i 2008 vant han tre gull. 100 meter, 200 meter og 400 meter. 100 meteren vant han også i Paralympics i 2004.