<strong>JUBEL:</strong> Stabæk slo Start 7-1 i finalen i Fotballstiftelsens første Mini-NM. Foto: Torstein Flåm
JUBEL: Stabæk slo Start 7-1 i finalen i Fotballstiftelsens første Mini-NM. Foto: Torstein Flåm Vis mer

Omgangskretsen til Petter uteligger er ikke bare bra på TV - de er gode på fotballbanen også

En heroinist fra Stabæk er ingen dårlig fotballspiller gitt sjansen. Og det er det Fotballstiftelsen handler om - å gi folk fra gata en mulighet i fargene til favorittklubben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SANDEFJORD (Dagbladet): Når Stabæk slår Start 7-1 i finalen i Fotballstiftelsens første Mini-NM er det selvfølgelig en viktig seier. For Stabæk. Det er alltid viktig å vinne fotballkamper. Men alle som har spilt fotball i Bugårdsparken de to siste dagene har vunnet noe som er mye viktigere enn det.

De har vunnet over seg selv og det djevelske suget som herjer livene deres.

MEN IKKE FOR bestandig. Kampen mot rusen har ingen spilletid. I livet er det ingen dommer som blåser i ei føyte til pause og hvile. Så det er ikke alltid det går som planlagt, gatelagsspillerne sprekker som alle andre. Men med et lag som ikke bare venter på deg, men som forventer at du kommer fordi de trenger deg, er veien tilbake til fotballen blitt kortere for veldig mange.

Når det skjer, og det skjer stadig oftere blant gatelagene, er det som å vinne 10-0.

I JANUAR BESKREV jeg gatelagsprosjektet som kanskje det laveste av alle lavterskelprosjekt. Å rekruttere fotballspillere fra omgangskretsen til Petter uteligger er i utgangspunktet utenkelig, det er i hvert fall ikke innafor bokstankegangen i tradisjonell rusomsorg. Men gi disse folka fotballsko og ei drakt de har følelser for sammen med et par måltider og ei treningsøkt eller to i uka, og vips så har du noe som knapt er til å tro.

Jeg mener, og dette er ikke bare ord ment som et klapp på skulderen til en god sak:

Det var først og fremst fotballspillere og ikke hardt belasta rusmisbrukere jeg så i Sandefjord.

OG DET ER lagfølelsen, samholdet og stoltheten til fargene de hadde på seg som gjør den store forandringen. På vei inn i garderoben var det ikke til å ta feil av hvor mange av disse hardt belastede sjelene kommer fra. På vei inn på banen, klare til kamp, var de plutselig fotballspillere. Og det er tilhørigheten til det å f.eks være Odd-spiller, Vålerenga-spiller eller en av Løsfugla fra Lillestrøm som gjør forandringen.

Og den er faktisk magisk.

TIDLIGERE ODD-STOPPER og landslagsspiller Morten Fevang er trener for Odd. Han kan ikke få fullrost prosjektet nok. For han ser at det han gjør to ganger i uka på treningsbanen til Dag-Eiliv Fagermos A-lag skaper vennskap, samhold og håp.

Han ser at det nytter.

- Vi har ikke holdt på veldig lenge, men vi har tatt steg, sier Morten Fevang.

- Dette er noe som gir mening til alle som holder på med det.

DERFOR HOLDER JEG fast ved at fotballen har klart noe den tradisjonelle rusomsorgen aldri har vært i nærheten av. I fotballkubbene Sandefjord, Fredrikstad, Start, Haugesund. Stabæk, Odd, Vålerenga, Lillestrøm, Brann, Asker, Viking og Strømsgodset har de til sammen klart å flytte nærmere et par hundre hardt belastede sjeler fra asfalten til gress og kunstgress. Og har du for eksempel vandret gatelangs i hovedstaden eller andre byer med tunge rusmiljøer, eller fulgt Petter uteligger på TV for den sakens skyld, så skjønner du kanskje hva jeg snakker om.

Nærmere 200 mennesker, der rundt ti prosent har reist seg og kommet seg på skole eller i fast jobb, er ikke et beskjedent tall utgangspunktet tatt i betraktning.

Det er helt enormt.

HELSEMINISTER BENT HØIE er en ivrig supporter av Fotballstiftelsen. Tirsdag var han i Bugårdsparken med et politikerlag og spilte All Star kamp. Ikke for å sole seg i glansen, det var knapt media tilstede, men for vise at dette er et tiltak verd å bruke noen offentlige slanter på. Men selv om fotballen allerede bidrar gjennom klubbenes initiativ og tilrettelegging er det viktig at gatelagprosjektet vokser seg mye større og får en finansiering ut over den offentlige.

Derfor foreslår jeg at Norsk Toppfotball så fort som mulig får med de 32 klubbene sine på å øremerke en årlig million eller to fra den neste TV-avtalen verd 2,4 milliarder kroner.

Når du først sender ut en pressemelding med overskriften "Toppfotballens viktigste sammfunnsprosjekt" bør du bakke det opp med midler også.

Resultatene fra turneringa:

Fredrikstad—Sandefjord 0-6
Stabæk-Odd 8-1
Brann-Asker 2-0
Vålerenga—Lillestrøm 2-1
Sandefjord—Start 3-2
Brann—Viking 4-1
Odd—Lillestrøm 1-0
Start—Haugesund 6-1
Viking—Strømsgodset 1-1
Stabæk—Vålerenga 3-1
Fredrikstad—Haugesund 1-4
Asker—Strømsgodset 1-2
Sandefjord—Haugesund 5-0
Brann—Strømsgodset 3-1
Odd—Vålerenga 4-1
Stabæk—Lillestrøm 10-0
Fredrikstad—Start 1-3
Asker—Viking 0-4

Sluttspill 11. og 12. plass: Fredrikstad—LSK: 1-3
Sluttspill 9. og 10. plass: Haugesund—Asker 2-1
Sluttspill 7. og 8. plass: Strømsgodset-Vålerenga 0-2
Sluttspill 5. og 6. plass: Viking-Odd 2-1
Bronsefinale: Brann-Sandefjord 4-1
Finale: Stabæk-Start 7-1

<strong>IMPONERTE:</strong> Stabæk-spillerne imponerte mot Start i Fotballstiftelsens første Mini-NM. Foto: Torstein Flåm
IMPONERTE: Stabæk-spillerne imponerte mot Start i Fotballstiftelsens første Mini-NM. Foto: Torstein Flåm Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer