SYK: Petter Northug har blitt syk på høydesamling i Italia. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SYK: Petter Northug har blitt syk på høydesamling i Italia. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Northug syk i Val Senales

Omggangssyke Northug og Iversen isolert under landslagssamling

Petter Northug er blitt syk og bor på et annet hotell enn resten av sprintlandslaget i langrenn i italienske Val Senales. Nå har smitten nådd Emil Iversen.

Petter Northug har fått omgangssyke og er isolert fra resten av troppen under landslagssamlingen i italienske Val Senales.

- Petter holder seg foreløpig i ro, og vi ser an situasjonen. Vi kommer med ny status i morgen, sier medisinsk ansvarlig i Skiforbundet Langrenn, Øystein Andersen.

Sprintlandslaget for menn og kvinnelandslaget er for tiden i den italienske høyden. Mandag og tirsdag er medier invitert til pressemøter i Val Senales.

Northug skulle etter planen ha en felles pressekonferanse tirsdag. Det er usikkert hva som skjer med den nå som trønderen er blitt syk.

Søndag kveld kom det fram at også Emil Iversen er smittet. Sindre Bjørnestad Skar har slitt med en sår hals med skal være på bedringens vei.

Avdramatiserer

TV2s langrennsekspert og tidligere sportssjef for langrenn i Norges Skiforbund, Åge Skinstad, hadde ikke hørt om Northugs sykdom da Dagbladet ringte og vet ikke derfor ikke alvorlighetsgraden, men avdramatiserer sykdommen noe på generelt grunnlag overfor Dagbladet, ut fra sine egne erfaringer med landslaget.

- Jeg husker fra min tid at vi tok ingen sjanser. Når en person ble sjuk og kunne være smittefarlig, så flytta vi alltid den syke og vasket ned rommet som han har vært på. Man flytter ham til et annet hotell for å få ham unna måltider.

Skinstad forteller Dagbladet at så lenge det kun er snakk om få dager uten trening, vil det ikke ha stor innvirkning på sesongen Northug har foran seg. Northug vil fortsatt oppholde seg i høyden og få utbytte av det.

- Det behøver ikke å være veldig kritisk. I og med at han er sent på et annet hotell, så antar jeg det ikke er veldig alvorlig. Hvis han hadde vært veldig syk hadde de sendt ham hjem. Jeg synes det er et godt tegn ut fra erfaringa fra da jeg var sjef, sier Skinstad.

Kronglete oppladning

Det er ikke første gang Northug trøbler med sykdom i oppladningen til den kommende vintersesongen. I september måtte Northug stå over sprintsamlingen i Lillehammer på grunn av en forkjølelse.

Sykdommen gjorde at Northug mistet flere hardøkter. På sensommeren måtte han også ta en ufrivillig treningspause som følge av at han følte seg unormalt sliten etter et treningsopphold i Spania.

– Fysisk skulle jeg helst ha vært mye bedre nå. Jeg er nok litt på etterskudd. Samtidig har jeg vært i bra fysisk form de to siste årene på denne tiden, uten at det har hjulpet på vinteren. Nå må bruke tiden godt og holde meg sykdomsfri, sa Northug for snart tre uker siden.