Omgjør skøyte-skandalen

Det canadiske kunstløpparet som fikk OL-sølv tirsdag - får nå tildelt gullmedaljer. OL-toppene forsøker å reparere skadene etter skøyteskandalen.

Kunstløpskandalen vil ingen ende ta. Tirsdag vant det russiske paret Yelena Berezhnaya og Anton Sikharulidze et meget upopulært gull i parløp. Paret sto godt, men gjorde noen feil og var langt fra overbevisende. Det canadiske paret Jamie Sale og David Pelletier trollbandt imidlertid publikum, som buet kraftig da resultatet ble kjent.

Fem av ni dommere mente russerne fortjente gullmedaljen.

Dommerskandalen har stilt store spørsmål ved troverdigheten til sporten og i dag fattet OL- og kunstløpledere en høyst uvanlig beslutning da de bestemte at canadierne også skal få gullmedaljer.

Det er kilder som skal ha kjennskap til hva som ble diskutert under et møte i det internasjonale kunstløpforbundet som sier dette til nyhetsbyrået AP.

Strøk dommeren

Det er kommet fram denne uka at den franske dommeren Marie-Reine Le Gougne ble presset til å gi seieren til det russiske paret. Franske OL-toppe sier derimot at den franske dommeren ga karakterer helt fritt og ikke var påvirket av noen. Hun kåret russerne som de beste sammen med dommere fra de tidligere østblokklandene Russland, Polen, Ukraina and Kina.

Den franske dommeren blir nå strøket, og dermed er den nye stemmefordelingen 4-4 mellom de to parene.

- Hun gjorde ikke jobben sin på en måte som garanterer begge parene en rettferdig karaktergivning, sier Ottavio Cinquanta, som er leder i det internasjonale kunstløpforbundet.

Han legger til at det ikke er noe som tyder på at det er russerne som skal ha presset dommeren.

- Vil ikke ha gullet

- Dersom det er en skitten historie bak det som skjedde, må den fram i lyset, sa Pelletier tidligere denne uka.

Ha la likevel til at han ikke er interessert i å få tildelt gullet nå.

- Det vil ikke være det samme å få gullet tildelt på denne måten. Får jeg det vil jeg legge det i en boks i kjelleren, sa han.

  • Gullet russerne fikk førte til at Sovjetunionen, Samveldet for de russiske stater og Russland tok sitt 11. OL-gull på rad i denne grenen.
FÅR GULL LIKEVEL: Det canadiske paret får nå gull, etter at de tirsdag ble kåret som sølvvinnere.
FÅR BEHOLDE GULLET: Selv om det canadiske paret får gullmedaljer, får russerne beholde medaljene de fikk rundt halsen tirsdag.