OL i Beijing

Omikron truer OL: - Ingenting er avklart

Virusvarianten omikron sprer seg verden rundt. I februar er det OL i Beijing og kinesiske myndigheter tror den nye virusvarianten vil skape utfordringer for mesterskapet. At OL blir avholdt, er sannelig ikke sikkert, tror landslagssjefen i langrenn.

AVVENTENDE: Vinter-OL i Beijing skal etter planen gå av stabelen i februar. Nå avventer både skiskytterne og langrennsløperne fortløpende vurderinger av situasjonen. Foto: Bjørn Langsem
AVVENTENDE: Vinter-OL i Beijing skal etter planen gå av stabelen i februar. Nå avventer både skiskytterne og langrennsløperne fortløpende vurderinger av situasjonen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

- Jeg krysser jo fingrene for at det blir, men jeg tror ingenting er avklart enda.

Det sier landslagssjef i langrenn, Espen Bjervig, til Dagbladet på spørsmål om hvorvidt han tror OL i Beijing vil bli gjennomført, samtidig som en ny virusvariant truer verden.

- Hva betyr det for utøverne dine hvis det ikke blir OL?

- Det er klart de har trent mye for dette her, så det er jo trist. Men hvis den nye mutanten skulle bety at det ikke blir noe OL, så tror jeg de fleste har forståelse for det. Selv om de aller fleste selvfølgelig vil gå i OL, utdyper han.

SKEPTISK: Landslagssjef Espen Bjervig. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SKEPTISK: Landslagssjef Espen Bjervig. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Stadige endringer

- Det skjer stadig endringer og vi vurderer de fortløpende. Men vi bruker lite energi på det vi ikke får gjort noe med, sier sportssjef for skiskytterlandslaget, Per Arne Botnan til Dagbladet, som for tiden befinner seg med resten av skiskytteeliten i svenske Østersund.

FORTLØPENDE VURDERING: Per Arne Botnan sportssjef Norges Skiskytterforbund. Foto: Berit Roald / NTB
FORTLØPENDE VURDERING: Per Arne Botnan sportssjef Norges Skiskytterforbund. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

Tirsdag gikk kinesiske myndigheter ut med en advarsel om at virusvarianten omikron kan skape utfordringer for vinter-OL i Beijing i februar.

- Jeg tror definitivt virusvarianten kan føre til utfordringer knyttet til forebygging og kontroll, sa talsmann for utenriksdepartementet Zhao Lijian.

Lijan uttalte videre at han tror Kina vil avholde OL som planlagt, selv om omikron-varianten sprer seg verden over.

Seinere tirsdag kom også meldingen om at Olympiatoppen ikke sender noen utøvere til kontinentalcupen i hopp og kombinert i Beijing, førstkommende helg.

Men skiskytterne, er på nåværende tidspunkt, ikke redde for at vinterens hovedmål ryker, forteller sportssjefen.

- Vi er ikke nevneverdig bekymret for at OL ryker, sier Botnan.

NY VIRUSVARIANT: Lurer du på hva omikron-viruset er, og hvordan det kan påvirke oss i Norge? Dette vi om den nye varianten. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Storyblocks / Anton Lier Vis mer

- Gode rutiner

Med økende smitte i Europa er Østerrike et av landene som har innført strenge smitteverntiltak. Dette betyr blant annet at verdenscuprunden for skiskytterne i Hochfilzen i midten av desember, går uten publikum.

Men det gjorde også hele fjorårssesongen, på grunn av coronasituasjonen.

- Vi har allerede gode og relativt strenge rutiner vi følger, slik at det som blir nå i Hochfilzen er relativt likt det vi hadde hele fjoråret, sier Botnan.

For er det en ting skiskytterne har innarbeidet er det strenge smittevernregler. Både i forhold til å holde avstand. Også når det kommer til bruk av munnbind.

I Østersund har skiskytterne et helt vandrerhjem for seg selv. Og når de forsyner seg med mat, skjer det med både munnbind og hansker, forteller Vetle Sjåstad Christiansen.

- Vi har ikke gitt slipp på smitteverntiltakene, kan du si, sier han.

FØLGER STRENGE SMITTEVERNTILTAK: Skiskytter Vetle Sjåstad Christiansen. Foto: Geir Olsen / NTB
FØLGER STRENGE SMITTEVERNTILTAK: Skiskytter Vetle Sjåstad Christiansen. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Å konkurrere uten publikum i enkelte land, som har forskjellige tiltak og som befinner seg på ulike stadier av vaksinasjonsstigen, er noe de har forventet.

- Det vi håper vi kanskje slipper er karantenen når vi kommer hjem til Norge, men blir det innført så tar vi jo den, for reise det må vi jo, fortsetter skiesset.

Frykter ikke at OL ryker

Heller ikke Sjåstad Christiansen tror det er snakk om avlysninger av verken verdenscuprunder eller selve OL i februar.

- Jeg vet at IOC har handla inn boosterdoser til oss før Beijing, så det blir nok noen tiltak på den fronten også.

- Vi får se hva som skjer etter jul med tanke på publikum, men noen avlysninger blir det nok ikke, sier Sjåstad Christiansen som understreker at skiskytterne er heldige som har en trygg arrangør.

Etter at Dagbladet intervjuet Geilo-gutten mandag ble det også kjent at verdenscuprunden i tyske Oberhof i starten av januar, vil gå uten publikum.

- Henger i en tynn tråd

Langrennsløperne går nest siste verdenscuprunde før jul i sveitsiske Davos.

Og med forskjellige regler fra forskjellige land, som stadig endrer seg, gjelder det å holde tunga rett i munn.

For at de norske langrennsløperne skal kunne delta i Davos, må de få unntak fra smittevernreglene. Sveits har nemlig innført 10 dagers reisekarantene for utenlandske statsborgere.

- Vi har fått beskjed om at det henger i en tynn tråd, nå er vi nødt til å få unntak fra smittvernsreglene i Sveits for å kunne slippe inn. Men nå så jeg akkurat at det er tilsvarende situasjon for alpinistene i St.Moritz, så da håper vi at vi får det i Davos også, sier landslagssjef Espen Bjervig.

- Vi må overvåke ganske nøye. Hvis det ender med en lockdown eller en karantenesituasjon, så er ikke det heldig i det hele tatt, understreker han.

CORONAFRYKT: Langrennsløper Heidi Weng har tidligere vært åpen om sin frykt for coronaviruset. Foto: Geir Olsen / NTB
CORONAFRYKT: Langrennsløper Heidi Weng har tidligere vært åpen om sin frykt for coronaviruset. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Til Nettavisen har Heidi Weng tidligere snakket om sin redsel for coronaviruset.

På torsdagens pressekonferanse, i forbindelse med verdenscuphelga på Lillehammer, fikk hun spørsmål om den pågående coronasituasjonen vil føre til noen umiddelbare endringer for henne.

Langrennsesset hadde følgende svar:

- Vi må jo se hvordan det blir. Hva som er åpent eller ikke. Nå får vi ta den helga her og se hvordan det blir framover, sa hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer