- Omkring ti ryttere med unormale blodverdier

I dagene før Tour-start.

(Dagbladet.no): Den franske avisa Le Monde melder i dag at enkelte av rytterne i Tour de France fikk et brev levert på hotellet i går.

I brevet ble de opplyst om at de var målt med unormale blodverdier under blodprøver tatt torsdag 3. og fredag 4. juli, de to dagene før første etappe av årets Tour de France sist lørdag.

Prøvene er foretatt av det franske antidopingbyrået AFLD. Ifølge Le Mondes opplysninger skal omkring ti av rytterne ha avlagt prøver med unormale blodverdier.

Unormale endringer i blodverdier kan være indikasjoner på EPO-bruk eller bloddoping. Hematokritt- og hemoglobinverdiene i noen av prøvene blir beskrevet som «bekymringsfulle».

Testresultatene er også oversendt det internasjonale sykkelforbundet UCI, som kan sjekke målingene opp mot blodprøver de aktuelle rytterne har avlagt tidligere i år.

En slik sammenlikning skal kunne gi bedre grunnlag for å vurdere om det ligger noe ulovlig bak de unormale verdiene.

Men på grunn av striden med de franske arrangørene (ASO), har ikke UCI tillat bruken av det såkalte «biologiske passet», som ble introdusert denne sesongen, under Tour de France.

Det er foreløpig ikke kjent hvilke ryttere det er snakk om, eller hvilke lag som er involvert.

RENT FELT? Doping har vært et stadig problem for proffsyklingen. Nå fryktes en ny skandale etter funn av unormale blodverdier hos omkring ti ryttere i dagene før touren startet. Foto: Patrick Hertzog, AFP/Scanpix
RENT FELT? Doping har vært et stadig problem for proffsyklingen. Nå fryktes en ny skandale etter funn av unormale blodverdier hos omkring ti ryttere i dagene før touren startet. Foto: Patrick Hertzog, AFP/Scanpix Vis mer
- Omkring ti ryttere med unormale blodverdier