Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norge EM-åpner mot Bosnia fredag

Omstridt endring

Mange små håndballnasjoner får sjansen i årets EM.

FØRSTEKEEPER: Torbjørn Bergerud skal vokte buret for Norge i EM. Foto: NTB scanpix / Vidar Ruud
FØRSTEKEEPER: Torbjørn Bergerud skal vokte buret for Norge i EM. Foto: NTB scanpix / Vidar Ruud Vis mer
  • Norge - Bosnia, fredag kl. 20.30

TRONDHEIM (Dagbladet): Til årets håndball-EM har arrangørene gjort en historisk endring. For første gang er det med 24 lag i turneringen - hele åtte flere enn i tidligere europamesterskap.

Det er et uttalt mål i både europeisk og internasjonal håndball at man ønsker å spre idretten til flere nasjoner.

Det åpner døra på gløtt for flere mindre meriterte håndballnasjoner. Blant de er Norges gruppemotstander, Bosnia, som deltar i EM for første gang.

- En skam

Og man ser den samme utviklingen i VM. I 2021 er det for første gang 32 deltakernasjoner i verdensmesterskapet.

- Jeg synes det er en skam, uttalte den danske stjerna Henrik Møllgaard om planene tidligere i år.

HUMOR: Odd-Bjørn Hjelmeset svarte en japansk reporter på japansk i Sapporo i 2007. Da ble det god stemning på pressekonferansen. Dette sier håndballjentene om det hysteriske klippet. Vis mer

I årets kvinne-VM var det flere lag som vant med kalassifre. Og på kvinnesida er det også planlagt åtte ekstra lag til neste VM. Da blir trolig differansen mellom lagene enda større.

- Nivåforskjellen er ganske stor allerede. Når det blir enda flere, kan det ta ned litt av spenningen, sa Moa Högdahl (23) til Dagbladet i desember.

- Kan bli vannet ut

Det norske herrelandslaget har fått med seg utviklingen. Med åtte ekstra lag i årets EM blir det flere kamper totalt sett, men herrene er ikke like kritiske til økningen.

- Man kan se det på to måter. På den ene siden kan det bli vannet ut og noen kamper blir kjedelig å se på. På den andre siden kan det være kjekt for de mindre nasjonene å få prøve seg og se hvor nivået ligger, mener Torbjørn Bergerud.

Norges førstekeeper mener god matching er avgjørende for at et lag utvikler seg. Han mener at nivået er langt jevnere i EM, og at man må tåle at noen lag i VM har litt lavere nivå.

- Det er som regel de afrikanske, asiatiske og søramerikanske lagene som taper med store sifre. Man har sett at andre lag har utviklet seg over tid, og det lærer man bare ved å få testet seg mot de beste.

Spår tøft EM

Som nevnt blir dette Norges første møte med Bosnia, men heller ikke Portugal er kjent motstand for Christian Berges menn.

- Det er litt morsomt å få møte noen andre. Jeg synes det er bra at flere får vist fram håndballen i sine hjemland, noe som kan være med på å gjøre håndball enda mer populært, mener Norges eminente kantspiller, Magnus Jøndal.

På motsatt kant finner vi Kristian Bjørnsen. Han tror nivået i noen grupper blir langt lavere i år, men at hovedrunden blir fryktelig tøff.

Det er bare to lag som går videre fra hver gruppe, og man står i fare for å starte hovedrunden med null poeng. Tidligere var det tre lag som gikk videre fra hver gruppe, og det var lettere å få med seg poeng til hovedrunden.

- Du har ikke råd til noen feilskjær, mener Bjørnsen, som ikke frykter at nivået totalt sett blir lavt.

- Hvis det er for mange dårlige lag og man bare skal spille en kamp for å gjennomføre den, så er det litt dumt. Men de fleste lagene som er med er ganske bra lag, mener han.

- Tar ikke hensyn til spillerne

En annen sideeffekt av at det blir flere lag, er at det blir flere kamper. I fjor ble det sendt ut spilleropprop, hvor flere av verdens største stjerner ropte varsko om den enorme belastningen kampene medførte.

Det er årsaken til at Eivind Tangen er kritisk til økningen av antall lag i mesterskap. For spillerne i de beste klubbene, fører endringen til enda flere kamper i løpet av året.

- De tar i hvert fall ikke mye hensyn til spillerne. I fjor hadde jeg over 70 kamper på ti måneder, og det er det normale for dem som spiller i klubb og landslag. Det er selvfølgelig penger involvert i å spille flere kamper, men de er nødt til å ta hensyn, for hvis ikke kommer de som er involvert i alt til å slutte tidligere fordi det blir for mye.