Hormoner og korsbåndsskader

Omstridt metode mot idrettskvinners mareritt

Eksperter fraråder. Anbefaler heller norsk treningsprogram.

SMERTEHELVETE: Katrine Lunde vrir seg i smerte, etter at hun røk korsbåndet i kneet under en kamp for Vipers mot Metz i Budapest 12. mai. Foto: AFP / NTB Scanpix
SMERTEHELVETE: Katrine Lunde vrir seg i smerte, etter at hun røk korsbåndet i kneet under en kamp for Vipers mot Metz i Budapest 12. mai. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Medisinsk forskning viser at kvinners bruk av p-piller kan redusere faren for skader, først og fremst i de fremre korsbånd i kneet. Alle kvinnelige utøveres mareritt i idrettsgrener der det kan oppstå vridninger. Et forhøyet testosteronnivå kan bidra til å styrke leddbåndene.

Undersøkelser viser at risikoen for skader i det fremre korsbåndet er opptil åtte ganger høyere for kvinner enn for menn. Og det er påvist en sammenheng mellom hormonelle verdier og fare for korsbåndskader.

Problemstillingen er blitt høyst aktualisert med den siste skaden til landslagsspiller Nora Mørk. Først røk hun det høyre korsbåndet og ble operert med lang rekonvalesens som konsekvens. I sin første kamp for CSM Bucuresti smalt det i det venstre kneet. Samme skade, det fremre korsbåndet var røket.

- Det kan ta fra ni til tolv måneder før hun er tilbake på banen, konstaterer landslagslege Anne Frodholdt i en pressemelding.

Nora Mørk uttaler seg om skaden:

- Dette er en ny, tøff dag. Korsbåndet i mitt venstre kne har røket. Jeg har det ikke så bra nå, men jeg kommer tilbake.

- Effekt

Mette Hansen er spesialist på fagområdet korsbåndsskader hos kvinner. Hun forteller dette til Dagbladet:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer