Johan Eliasch valgt som ny FIS-president:

Omstridt ny president

Den svensk-britiske milliardæren Johan Eliasch (59) ble overraskende valgt som den neste presidenten i Det internasjonale skiforbundet (FIS) fredag ettermiddag.

NY PRESIDENT: Johan Eliasch ble fredag valgt som ny president i Det internasjonale skiforbundet (FIS). Foto: Fabrice COFFRINI / AFP
NY PRESIDENT: Johan Eliasch ble fredag valgt som ny president i Det internasjonale skiforbundet (FIS). Foto: Fabrice COFFRINI / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter at Gian-Franco Kasper gikk av som FIS-president etter 23 år som øverste leder av Det internasjonale skiforbundet (FIS), skulle fremtiden til skisportens mektigste organ avgjøres fredag

Aldri før har det vært knyttet mer spenning til et valg i FIS og hvilken vei forbundet skal ta fremover.

Kasper har vært en omstridt leder i mange år og kandidatene som ønsket å erstatte den 77-år gamle sveitseren var mange. Tidligere generalsekretær i FIS, Sarah Lewis, den svensk-britiske milliardæren og skifabrikkeieren Johan Eliasch, den tidligere alpinisten Urs Lehmann fra Sveits og den svenske visepresidenten i FIS, Mats Årjes, sto alle på valg.

Med 65 av 120 stemmer ble til slutt Eliasch valgt som ny president.

Eliasch ble på forhånd sett på som en outsider, og var den eneste kandidaten uten bakgrunn fra FIS-systemet.

Omdiskutert

Han har selv gått på valg for å transformere forbundet. Men svensken er et omdiskutert valg som den eneste kandidaten uten FIS-bakgrunn.

Den nye FIS-presidenten har sagt at han vil gå gjennom formatene som skikonkurransene er bygget på, innføre topp moderne medier og «bryte ned barrierer» om han skulle bli valgt som FIS-president.

En modernisering av FIS er hele grunntanken til Eliasch og han vil trekke skisporten i en mer kommersiell retning. Manifestet til svensken har flere forkjempere for distanserenn og klassisk stil tolket som dårlig nytt.

Celebre venner

Eliasch har lang erfaring fra skisporten som eieren av skimerket HEAD. Som forretningsmann har han opparbeidet seg en formue på rundt to milliarder kroner og henger stadig vekk med filmstjerner og kongelige.

På listen over støttespillere i valgkampen finner vi kjente og forventede navn som Aksel Lund Svindal, Aleksander Aamodt Kilde og Lindsey Vonn. Men vi finner også mer utradisjonelle navn som Björn Borg, John McEnroe, John Kerry og Boris Johnson.

Han har flere ganger blitt avbildet sammen med Prins Andrew fra den britiske kongefamilien, og har vært rådgiver for flere britiske regjeringer.

Norges skiforbund valgte å støtte Mats Årjes i kampen om å bli ny FIS-president. Men svensken som de siste årene har vært visepresident i FIS fikk færrest stemmer av de fire kandidatene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer