DISKUTERT:  Her er sjakkpresident Kirsan Ilyumzhinov sammen med Magnus Carlsen etter VM-kampen i Chennai i 2013. Foto: NTB Scanpix
DISKUTERT: Her er sjakkpresident Kirsan Ilyumzhinov sammen med Magnus Carlsen etter VM-kampen i Chennai i 2013. Foto: NTB ScanpixVis mer

Omstridt president kan ødelegge for norsk VM-drøm

- Han hevder blant annet å ha blitt bortført av romvesen.

(Dagbladet): Magnus Carlsen fortalte i dag at han gjerne vil ha VM-kampen mot Vishy Anand i Norge.

De to møtes til ny kamp i november. I fjor spilte de i Chennai i India. Det er ennå ikke bestemt hvor årets kamp blir.

Drømmer Det kom ingen søknader til FIDE før fristen gikk ut.

Lenge ble det jobbet hardt av norsk aktører for et VM i Norge.

- Det jobber vi hardt for. Vi vet litt mer i begynnelsen av neste uke. Det er store summer som skal til, og ikke noe er sikkert før alt er sikkert, sa president i Norges Sjakkforbund, Jøran Aulin-Jansson til Kampanje tidligere i år. 

FIDE har ikke uttalt seg ennå, men har varslet en pressemelding på mesterskapet som vil ha en kostnadsrammen på mellom 40 og 50 millioner snart.

Alt håper er ikke ute for et VM i Norge. Chess24 skriver i dag at det muligens blir en ny,forlenget frist.

- Det er ikke spesielt sannsynlig at det blir i Norge. Det kom ingen søknader innen fristen. Jeg håper det fortsatt er mulig. Om vi hadde fått VM og OL til Norge, hadde det vært 17.mai og julaften, sier Aulin-Jansson til Dagbladet.

Presidentkritikk Det har ulmet i sjakkmiljøet lenge. Dagbladet skrev i vinter om det pågående presidentvalget, som har splittet miljøet.

Også Jansson mener det internasjonale sjakkforbundet kunne ha gjort mer i prosessen.

- Jeg har hørt mange kritiske røster om FIDEs evne til å selge sine arrangementer. For å si det sånn, jeg har ikke protestert når jeg har hørt det.

Hva går kritikken ut på?

- Det er flerdelt. Presidenten (Kirsan Ilyumzhinov journ.anm.) er omstridt og impulsiv. Han hevder blant annet å ha blitt bortført av romvesen.  Jeg er usikker på om store vestlige sponsorer ønsker å bli assosiert med selskapet, sier Aulin-Jansson til Dagbladet.

Han fortsetter:

- Jeg tror det er stemning for en forandring.